Dieta na jesień i zimę - złote zasady rozgrzewającej diety!

2014-01-07 11:31

Dieta na jesień i zimę to dieta rozgrzewająca - ma pomóc nam nie zmarznąć, a jednocześnie zachować zdrowie i figurę. To nieprawda, że w chłodne dni potrzebujemy jeść więcej tłustych pokarmów, ale warto wiedzieć, jak zmienić dietę, gdy za oknem zimno. Sprawdź zasady diety rozgrzewającej.

Dieta na jesień i zimę - złote zasady rozgrzewającej diety!
Autor: thinkstockphotos.com

Odpowiednia dieta rozgrzewająca na jesień i zimę może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu odporności, walce z przeziębieniem lub po prostu w rozgrzaniu się w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę - kilka złotych zasad

1. Jedz 4-5 posiłków dziennie. Częste jedzenie oznacza rozłożenie porcji tak, że posiłki są mniejsze, niż przy tradycyjnym żywieniu 3 razy dziennie. Dzięki temu organizm otrzymuje regularną dawkę energii i witamin, a przy okazji sprawniej radzi sobie z trawieniem.
2. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę musi być bogata w warzywa i owoce. Sięgaj zwłaszcza po warzywa gotowane, domowe przetwory, mrożonki i kiszonki.
3. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę mówi, że ciepłe śniadanie to podstawa. Zupa, kasza jaglana lub inne rozgrzewające i sycące danie doda ci sił i sprawi, że wyjście z domu w chłodny dzień nie będzie tak nieprzyjemne. Wybieraj produkty zbożowe, które dostarczą ci błonnika, witamin i magnezu.
4. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę to także zupy warzywne, także kremy.
5. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę: ciepłe napoje. Zamiast czarnej herbaty i kawy sięgnij po herbaty ziołowe (z czarnego bzu, malin, lipy), najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu.
6. Nie żałuj sobie czosnku i cebuli. Wśród innych dodatków do potraw warto pamiętać o pieprzu cayenne, chrzanie, musztardzie, pietruszce i imbirze.
7. W diecie jesienno-zimowej ważną rolę odgrywa witamina C. Znajdziesz ją w brokułach, kalafiorze, czerwonej papryce, pomidorach, grejpfrutach, mandarynkach oraz w kiszonej kapuście (pamiętaj, że cytrusy mają właściwości chłodzące!).

Aby wzmocnić odporność w trakcie chłodnych miesięcy nie unikaj spacerów - pół godziny wystarczy, aby się dotlenić i poprawić nastrój dzięki odrobinie słońca. Kondycję i samopoczucie doskonale poprawią także regularne ćwiczenia.

Ważne

Czosnek ma właściwości antybakteryjne.

Imbir działa przeciwzapalnie.

Miód ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, regularnie spożywany podnosi odporność.

PRZEPISY NA JESIEŃ I ZIMĘ:

Zupa brokułowa do termosu do pracy

Dorsz i imbirem

Sałatka z chrzanem

Zupa czosnkowa na odporność

Krem z marchewki

Zupa chrzanowa

Rozgrzewająca zupa z dyni

Rosół z kurczaka po zimowym spacerze