Dieta po resekcji żołądka - zasady. Co można jeść po operacji żołądka?

2014-03-21 10:36

Dieta po resekcji żołądka to dieta lecznicza, która jest bardzo ważnym elementem rekonwalescencji. Właściwie skomponowana dieta po resekcji żołądka umożliwi szybkie zagojenie się pooperacyjnych ran, a co za tym idzie - szybki powrót do zdrowia. Jakie są zasady diety po resekcji żołądka? Co można jeść, a co należy wykreślić z jadłospisu?

Dieta po resekcji żołądka - zasady. Co można jeść po operacji żołądka?
Autor: Getty Images

Dieta po resekcji żołądka to dieta lecznicza, która ma na celu odciążyć żołądek, w związku z tym powinna być lekkostrawna i bogata w płyny. Właściwie skomponowana umożliwi szybkie zagojenie się pooperacyjnych ran, a co za tym idzie - szybki powrót do zdrowia.

Dieta po resekcji żołądka - zasady

Dieta po resekcji żołądka składa się z kilku etapów:

  • ETAP I - przez pierwsze 2-3 dni po zabiegu można przyjmować płyny. W drodze wyjątku można podać kleik, najlepiej przyrządzony na bazie ryżu lub kaszy manny
  • ETAP II - przez kolejne 11 dni należy podawać choremu tylko posiłki rozdrobnione, tj. zmiksowane, przetarte lub zmielone
  • ETAP III - w okresie od 2 do 4 tygodni po zabiegu obowiązuje dieta lekkostrawna
  • ETAP IV - po 4 tygodniach od operacji można przejść na dietę niskokaloryczną (z ograniczeniem tłuszczu i cukru w diecie)

Dieta po resekcji żołądka - co można jeść?

Podstawą diety po resekcji żołądka jest pełnowartościowe, chude białko (ok. 1,5-2 g na kilogram masy ciała tj. ok. 100-120 g białka na dobę), najlepiej pod postacią chudego mięsa, ryb, jajek, odtłuszczonego mleka i jego przetworów. Nie może zabraknąć także węglowodanów (tylko w postaci pieczywa pszennego i drobnych kasz) i tłuszczów (tylko tych lekkostrawnych, np. oliwa z oliwek), jednak ich spożycie powinno zostać ograniczone.

Owoce i warzywa także znajdują się w jadłospisie, ale tylko te obierane ze skórki i gotowane. Najlepiej, aby podawać je choremu rozdrobnione i przetarte. Z kolei surowe soki owocowe i warzywne należy rozcieńczać wodą (z powodu zbyt dużej ilości zawartego w nich błonnika). Z płynów, poza wodą sokami i wodą mineralną, dozwolone są także herbata zielona i słabe herbaty owocowe.

Dieta po resekcji żołądka zakłada także wykluczenie słodyczy. Wyjątek stanowią biszkopty, które można spożywać w umiarkowanych ilościach. Z deserów dozwolone są także czerstwe ciasto drożdżowe oraz kisiele, musy i galaretki.

Smak potraw można poprawić delikatnymi przyprawami, takimi jak: wanilia, koper, cynamon, natka pietruszki, anyżek, sok z cytryny, kminek.

Dieta po resekcji żołądka - jakie produkty wykluczyć z jadłospisu?

1. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina, boczek), a także tłuste wędliny, konserwy, salceson, pasztetowa i innych tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna) oraz tłuste ryby (m.in. węgorz, łosoś, sum, halibut, szproty.
2. Tłuste produkty mleczne, np. śmietana.
3. Pieczywo żytnie, razowe, chrupkie, grube kasze i makarony.
4. Warzywa i rośliny strączkowe: fasola sucha i szparagowa, groch i groszek zielony, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek.
5. Owoce: czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane.
6. Sery żółte, topione i dojrzewające.
7. Grzyby.
8. Ostre przyprawy, np. pieprz, papryka i chili.
9. Napoje gazowane, nierozcieńczone soki warzywne i warzywno-owocowe, słodzone napoje.
10. Mocna kawa oraz inne napoje na bazie kofeiny, alkohol.

Dieta po resekcji żołądka - w jaki sposób przyrządzać potrawy?

Potrawy należy gotować w wodzie, na parze, piec w folii lub pergaminie albo dusić bez uprzedniego obsmażania.

Dieta po resekcji żołądka - jak jeść posiłki?

Niezależnie od etapu diety, posiłki powinny być spożywane w małych ilościach, a częściej (5 razy dziennie co 3-4 godziny). Każdy posiłek należy jeść wolno, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Niedostateczne pogryzienie pokarmu może doprowadzić do wymiotów. Co ważne, nie należy najadać się do syta. Od stołu należy wstać, zanim poczuje się sytość.

Z kolei płyny powinny być przyjmowane na 30-60 minut przed każdym posiłkiem lub po nim. Należy pamiętać, aby pić małymi łykami i nie popijać w trakcie jedzenia.