Dieta przy nietolerancji fruktozy - zasady. Jakie produkty można jeść?

2015-02-12 12:34

Dieta przy nietolerancji fruktozy jest formą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru owocowego. Tego typu dieta łagodzi objawy nietolerancji pokarmowej i zapobiega ich ponownemu pojawieniu się. Na czym polega dieta przy nietolerancji fruktozy? Czy zawsze trzeba całkowicie wykluczyć z jadłospisu cukier owocowy? Gdzie jest ukryta fruktoza?

Dieta przy nietolerancji fruktozy - zasady. Jakie produkty można jeść?
Autor: Thinkstockphotos.com Dieta przy nietolerancji fruktozy jest formą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru owocowego.

Spis treści

  1. Dieta przy nietolerancji fruktozy - zasady
  2. Dieta przy nietolerancji fruktozy - czego nie można jeść?
  3. Dieta przy nietolerancji fruktozy - co można jeść?

Dieta przy nietolerancji fruktozy to dieta eliminacyjna, która jest formą leczenia objawowego nietolerancji fruktozy. W związku z tym jest ona przeznaczona dla noworodków, niemowląt, dzieci i dorosłych, których organizm nie trawi cukru owocowego. Dieta przy nietolerancji fruktozy zakłada całkowitą eliminację z jadłospisu lub jedynie ograniczenie spożycia produktów zawierających fruktozę (nie zawsze trzeba bowiem zupełnie wykluczać z diety cukier owocowy). W niektórych przypadkach uzupełnieniem leczenia dietetycznego są preparaty zawierające witaminę C. Konkretne zalecenia zależą od postaci nietolerancji fruktozy, nasilenia objawów i wieku chorego.

Dieta przy nietolerancji fruktozy - zasady

Osoby zmagające się z zespołem złego wchłaniania fruktozy nie muszą całkowicie eliminować z diety owoców i innych produktów zawierających fruktozę. Mogą je spożywać, ale w ograniczonych ilościach - konieczne jest jedynie poznanie swojego dopuszczalnego limitu. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy objawy nietolerancji pokarmowej są bardzo nasilone - wówczas należy całkowicie wyeliminować cukier owocowy z diety.

Z kolei osoby z wrodzoną nietolerancją fruktozy, czyli fruktozemią, muszą bezwzględnie stosować dietę bez fruktozy przez całe życie, ponieważ nie tolerują nawet niewielkich ilości pożywienia zawierającego cukier owocowy. Nieprzestrzeganie zasad diety może nawet doprowadzić do niewydolności wątroby i nerek, a co za tym idzie - zagrażać ich życiu.

Dieta przy nietolerancji fruktozy - czego nie można jeść?

Produkty, które należy bezwzględnie wyeliminować z diety, to:

Do słodzenia potraw i napojów należy używać glukozy.

  • świeże owoce drobnopestkowe (jabłka, gruszki, melony, papaje, arbuzy);
  • owoce suszone (jabłka, śliwki, morele, figi, daktyle, rodzynki);
  • miód;
  • powstające na bazie owoców przetwory (dżemy, musy, marmolada, syropy);
  • soki owocowe i warzywne;
  • warzywa: groszek zielony, marchew i pietruszka, ziemniaki, ogórki, rzodkiewki;

Należy ograniczyć spożycie pomidorów, porów, kapusty białej i czerwonej, brukselki, dyni, cebuli, fasoli szparagowej, grochu i fasoli. Warzywa te są określane jako dozwolone w niedużych ilościach.

  • produkty mleczne wzbogacone owocami i aromatami owocowymi: jogurt owocowy, twaróg owocowy, maślanka owocowa, serwatka owocowa, mleka smakowe;
  • syrop z agawy i syrop klonowy;
  • soja;
  • pszenica i jęczmień;

oraz wszystkie inne produkty, przy produkcji których wykorzystuje się cukier stołowy (sacharozę).

To ci się przyda

Gdzie może być ukryta fruktoza?

  • sosy, musztardy, keczupy
  • marynaty do mięsa i ryb
  • zupy z torebki
  • płatki zbożowe
  • mleko smakowe
  • pieczywo (zwłaszcza bułki hamburgerów, tosty)
  • leki (zarówno tabletki powlekane, jak i syropy)
  • produkty dietetyczne
  • produkty dla diabetyków

Cukier owocowy może też ukrywać się w produktach z dodatkami oznaczonymi na etykietce symbolem „E”: E420: sorbitol, E473 i E474: estry węglowodanów, E491-E495: estry sorbitanu mogące uwalniać sorbitol.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta przy nietolerancji fruktozy - co można jeść?

  • naturalne produkty mleczne, takie jak: mleko, twaróg, maślanka, jogurt, zsiadłe mleko, sery (chociaż i w tym przypadku lepiej najpierw przeczytać etykietę);
  • warzywa - szparagi, szpinak, sałata, seler, kalafior oraz warzyw korzeniowe - z wyjątkiem marchwi i pietruszki (zwłaszcza ugotowanej), ziemniaków, ogórków, rzodkiewek. W niedużych ilościach można spożywać pomidory i dynię;

U chorych na fruktozemię konieczna jest suplementacja witaminy C (tabletki bezcukrowe) w dawce 50-100 mg/dzień.

Pacjenci z zespołem złego wchłaniania fruktozy mogą sięgać po owoce o niższej zawartości fruktozy i te, w których fruktoza jest zrównoważona adekwatną zawartością glukozy, tj.

  • cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, cytryny, kumkwaty, mandarynki);
  • świeże owoce grubopestkowe (morele, śliwki, brzoskwinie, nektarynki);
  • owoce jagodowe (czarne jagody, żurawiny, maliny, truskawki);
  • inne owoce: dojrzałe banany, kiwi, ananasy;

Jednak powinno się je jeść w małych ilościach i nigdy na pusty żołądek. Ponadto osoby z zespołem złego wchłaniania fruktozy mogą pić soki owocowe rozcieńczone wodą stosunku 1:1.

Jeśli niemowlę jest żywione sztucznie (preparaty mlekozastępcze), należy wybierać tylko mieszanki wolne od fruktozy i sacharozy.

To ci się przyda

Zawartość fruktozy w 100 g wybranych produktów

produkt fruktoza (g/100 g)
jabłko 5–5,9
gruszka 6,5
soki owocowe 5-7
sacharoza (cukier) 50
miód 40,9
arbuz 3,4
rodzynki 29,8
banan 3,5
grejpfrut 1,2
pomarańcza 1,8
śliwka 3,4
pomidor 1,2
ziemniak 0,1

Źródło: Krzysztof M., Kamińska B., Plata-Nazar K., Grabska-Nadolska M., Upośledzenie wchłaniania fruktozy: rola w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci, "Forum Medycyny Rodzinnej" 2010, tom 4, nr 2