Redukuje ryzyko cukrzycy, chorób serca i miażdżycy. Nowa dieta dobra również dla środowiska
Kiedy myślimy o nowej diecie na myśl przychodzi nam sposób na poprawę swojego wyglądu. Tym razem nie chodzi tylko o utratę wagi, choć taki efekt może być jednym z rezultatów. W 2019 roku zespół ekspertów z komisji EAT-Lancet przedstawił koncepcję diety planetarnej, która łączy dbałość o zdrowie z troską o środowisko. Jakie są zasady diety planetarnej?
Co to jest dieta planetarna?
Produkcja żywności ma ogromny wpływ na naszą planetę, zajmuje niemal 40 proc. powierzchni Ziemi i zużywa aż 70 proc. dostępnych zasobów świeżej wody. Dieta planetarna ma na celu promocję bardziej ekologicznych metody upraw, takich jak ograniczenie wylesiania, zmniejszenie zużycia wody i obniżenie emisji gazów cieplarnianych. Promuje planowanie posiłków, kupowanie tylko potrzebnych produktów oraz maksymalne wykorzystanie resztek.
W diecie planetarnej głównym źródłem energii są sezonowe warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe. Należy ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych (takich jak czerwone mięso), żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, cukru oraz artykułów wysokoprzetworzonych.
Polecane produkty na diecie planetarnej to świeże, sezonowe warzywa i owoce, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, brązowy ryż, quinoa, owies, jęczmień, migdały, orzechy włoskie, chia, siemię lniane, oliwa z oliwek, awokado oraz olej lniany.
Wpływ na zdrowie
Jedną z zalet diety planetarnej jest jej zdolność do zapewnienia odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. W krajach zachodnich spożycie waha się od 14 g dziennie w Wielkiej Brytanii do 26 g w Norwegii, podczas gdy dzienna norma dla dorosłych wynosi 25-30 g.
Dieta planetarna, która rekomenduje jedzenie około 230 g produktów pełnoziarnistych, 300 g warzyw i 200 g owoców dziennie przy 2500 kcal, umożliwia osiągnięcie tych wartości.
W diecie planetarnej zwiększona konsumpcja warzyw, owoców, roślin strączkowych i orzechów przynosi liczne korzyści zdrowotne. Produkty te są bogate w witaminy i minerały, błonnik wpływa na uczucie sytości po posiłkach, co może pomóc w kontrolowaniu wagi, dodatkowo poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wspomagając regularność wypróżnień i zdrowie jelit.
Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, ma wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób dietozależnych, takich jak choroby serca czy cukrzyca typu 2.
Badania pokazują, że ten sposób żywienia może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poziom glukozy oraz cholesterolu LDL we krwi. Tym samym dochodzi do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy.