Chcesz schudnąć? Ekspert mówi wprost: jedz śniadanie przed tą godziną
Proces odchudzania nie należy do łatwych i przyjemnych. Aby zrzucić zbędne kilogramy, konieczne są dwie rzeczy: odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt: godzinę spożywania śniadania.
Odchudzanie najczęściej kojarzy się, z czymś bardzo nieprzyjemnym i męczącym – restrykcyjnymi dietami, odmawianiem sobie ulubionych potraw lub produktów, lub chodzeniem na siłownię. A gdy waga nie spada mimo tylu wysiłków, najczęściej tracimy motywację. Walka ze zbędnymi kilogramami wcale nie musi być żmudnym procesem. Jak podkreślają eksperci, nie należy jej postrzegać jako celu wyrażonego w liczbach, lecz bardziej traktować ją jako szansę do zmiany stylu życia na zdrowszy.
Jedz o tej porze śniadanie. Sposób na podkręcenie metabolizmu
Brytyjski ekspert ds. żywienia i profesor epidemiologii genetycznej w Kings College London, Tim Spector, zwrócił uwagę, że to, o której godzinie spożywamy śniadanie, może mieć kluczowe znaczenie dla utraty wagi i zachowania zdrowia. Ekspert ten zalicza się do zwolenników postu przerywanego – jednego z najbardziej znanych trendów żywieniowych. Według niego warto robić sobie 14-godzinne przerwy w jedzeniu, mające zbawienny wpływ na przemianę materii.
Dlaczego? Specjalista zaznaczył, że mikrobom jelitowy tzw. zbiór bakterii zamieszkujących nasze jelita jest przyzwyczajony do 24-godzinnego rytmu biologicznego tak samo, jak my. 14-godzinny post może pomóc w utracie nadprogramowych kilogramów z tego względu, że "wyposzczone" drobnoustroje są później bardziej wydajne i pomocne w spalaniu kalorii.
Jak wyjaśnił Spector, gdy kładziemy się spać koło 21, a tuż przed snem spożywamy jeszcze jakiś posiłek, to wówczas śniadanie warto zjeść nieco później, nawet koło godz. 11. Uważa, że tego typu nawyk może być przydatny oraz sprzyjać dobrej kondycji i zdrowiu. Jedzenie śniadania jest kluczowe w procesie odchudzania, dlatego że rano organizm jest przystosowany do trawienia i metabolizowania pokarmu.