Dieta Alleluja George'a Malkmusa - na czym polega? Czy jest skuteczna?

2014-01-28 8:29

Dieta Alleluja jest oparta na produktach, które można znaleźć w Biblii. Jak przekonuje twórca diety, pastor George Malkmus, pomaga ona nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także oczyścić ciało z toksyn, zaktywizować układ immunologiczny, a co za tym idzie - odmłodzić organizm. Na czym polega dieta Alleluja? Czy rzeczywiście jest skuteczna?

Dieta Alleluja George'a Malkmusa - na czym polega? Czy jest skuteczna?
Autor: Photos.com Dieta Alleluja George'a Malkmusa - na czym polega? Czy jest skuteczna?

Spis treści

  1. Dieta Alleluja - podstawowe zasady
  2. Dieta Alleluja - co można jeść?
  3. Czy dieta Alleluja jest zdrowa?

Dieta Alleluja, opracowana przez amerykańskiego pastora George'a Malkmusa, jest inspirowana fragmentem z Księgi Rodzaju (rozdział 1 werset 29): Umieściłem dla was na ziemi wielorakie rośliny rodzące nasiona oraz różne gatunki drzew, których owoce zawierają nasienie. One będą dla was pokarmem. W związku z tym dieta Alleluja jest dietą wegańską z elementami diety raw.

Dieta Alleluja - podstawowe zasady

Według pastora, ok. 85 proc. menu powinny stanowić potrawy surowe, najlepiej pochodzenia roślinnego. Tylko ok. 15 proc. produktów może być przetworzona, np. gotowana. Ponadto należy unikać produktów z listy produktów zakazanych, przede wszystkim alkoholu, napojów z kofeiną, produktów mlecznych i na bazie soi, przetworzonych owoców i warzyw, wysoko oczyszczonego ziarna, czyli węglowodanów rafinowanych, mięsa i wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym jaj), jak również utwardzanych tłuszczów, czekolady i innych słodyczy, a także cukru rafinowanego.

Dieta Alleluja - co można jeść?

Podstawę diety Alleluja stanowią warzywa i owoce, także te suszone. Ponadto w jadłospisie powinny znaleźć się ziarna w każdej postaci, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe, oleje i tłuszcze roślinne: awokado, oliwa z oliwek i olej lniany (UWAGA! nie powinni go spożywać mężczyźni, którzy mają problemy z prostatą).

Z płynów dozwolone są pozbawione kofeiny herbaty ziołowe, kawy zbożowe, zupy bez tłuszczu, mleka i soli kuchennej, a także soki owocowe i warzywne. Należy zaznaczyć, że najważniejszym sokiem dla Diety Alleluja jest sok warzywny przygotowany z ok. 2/3 soku z marchwi i 1/3 selera, ogórka lub zielonych warzyw liściastych - najlepiej hodowanych ekologicznie. Tak przygotowany sok powinno się pić po jednej szklance, co najmniej dwa lub trzy razy dziennie (a nawet sześć lub siedem razy, jeżeli tylko ktoś zmaga się z chorobą).

Z kolei zamiennikiem produktów mlecznych może być mleko migdałowe, bananowe lub ryżowe. A zamiast cukru można stosować miód, syrop ryżowy, melasę, stewię, karob (mączkę chleba świętojańskiego), czysty syrop klonowy lub nektar z agawy.

Czy dieta Alleluja jest zdrowa?

Wydaje się, że dieta Alleluja jest zdrowa, ponieważ przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, jak również zmniejsza podatność na cukrzycę. Mimo to dietetycy sceptycznie podchodzą do pomysłu odżywiania się tylko tym, co jest zapisane w Biblii, ponieważ konsekwencją stosowania diety Alleluja może być niedobór wielu składników odżywczych.

Brak w jadłospisie diety Alleluja mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego niesie za sobą ryzyko wystąpienia niedoborów wapnia, który jest niezbędny do mineralizacji kości, oraz żelaza, które z produktów zwierzęcych jest najlepiej przyswajalne. Poważny problem stanowi także niedobór cynku, który jest najlepiej przyswajalny z mięsa i mleka. Warto wiedzieć, że cynk wpływa nie tylko na kondycję skóry, włosów i paznokci, lecz także na płodność u mężczyzn.

Niekorzystny dla funkcjonowania organizmu jest również brak wielu witamin, m.in. tych z grupy B, których źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Niepokój dietetyków budzi przede wszystkim niedobór witaminy B12, który przyczynia się do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego. Z kolei brak w diecie witaminy B1 przyczynia się do rozwoju choroby beri-beri, zmian w układzie nerwowym i mięśniowym, a niedostateczne spożycie witaminy B2 prowadzi do powstawania zajadów w kącikach ust, zapalenia języka i łojotoku skóry. Produkty pochodzenia zwierzęcego są także źródłem witaminy D, której ograniczone spożycie prowadzi do rozwoju osteomalacji i osteoporozy.

Wykreślenie z menu jaj, ryb i produktów mlecznych wpływa także na niską zawartość białka w organizmie, co może znacznie upośledzić działanie układu odpornościowego. Problemem może być także nadmiar błonnika w diecie, który może doprowadzić do wystąpienia biegunek.

Więcej o diecie Alleluja można znaleźć na stornie www.hacres.com