Spis treści
Dieta cebulowa to 2-3 tygodniowa dieta odchudzająca, której podstawę stanowią warzywa cebulowe, czyli wszystkie gatunki cebul, por, szczypior i czosnek. Warzywa cebulowe nie tylko przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, lecz także mają dużą wartość odżywczą – są bogatym źródłem m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. W związku z tym dieta cebulowa jest skuteczna i korzystna dla zdrowia.
Dieta cebulowa – dla kogo jest przeznaczona?
Dieta cebulowa jest polecana dla osób z niewielką nadwagą, które nie zmagają się z chorobami przewlekłymi lub innymi problemami zdrowotnymi.
Dieta cebulowa - na czym polega? Zasady diety cebulowej
W trakcie kuracji odchudzającej w czterech z pięciu posiłków dziennie powinny dominować warzywa cebulowe. Najlepiej jeść je surowe lub ugotowane. Niewskazane jest ich smażenie. Aby dieta była skuteczna, należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany.
Dlaczego cebula odchudza?
Warzywa cebulowe są niskokaloryczne - wartość energetyczna każdego rodzaju cebuli w 100 g to ok. 30-35 kcal, szczypiorku - 29 kcal, a pora - 24 kcal (dane IŻiŻ). Podstawą w diecie cebulowej jest także czosnek, jednak jest on najbardziej kaloryczny ze wszystkich warzyw cebulowych (146 kcal w 100 g), dlatego lepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.
Warzywa cebulowe są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom. Szczególny rodzajem błonnika, jaki posiadają warzywa cebulowe, jest oligofruktoza, która – jak przekonują kanadyjscy naukowcy z University of Calgary - zmniejsza poziom greliny (jest to wydzielany w żołądku hormon, który pobudza apetyt). Poza tym oligofruktoza zwiększa poziom peptydu YY, który hamuje uczucie głodu.
SPRAWDŹ >> Wszystko, co warto wiedzieć o błonniku
Ponadto warzywa cebulowe zawierają dużo chromu, który pomaga hamować apetyt, zwłaszcza na słodycze, poprzez kontrolę stężenia glukozy we krwi.
Dieta cebulowa: przeciwwskazania
Z diety cebulowej powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które mają tendencję do wzdęć i zmagają się z wrażliwością przewodu pokarmowego.
SPRAWDŹ >> Sprawdzone sposoby na wzdęcia
Dieta cebulowa – efekty. Ile można schudnąć na diecie cebulowej?
Będąc na diecie cebulowej można zrzucić od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia.
Cebula stanowi źródło wit. A, wpływającej m.in. na wygląd skóry, a także wit. B1, stosowanej w chorobach układu nerwowego, oraz wit. PP regulującej poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w cebuli wit. C wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo usuwa nadmiar wody z organizmu i przyśpiesza wydzielanie się soków trawiennych.
Por jest bogatym źródłem wit. A, wit. E nazywanej witaminą młodości, a także wit. C i B6. Ponadto zawiera pierwiastki mineralne, takie jak: potas, wapno, magnez, żelazo, fosfor i kwas foliowy. Substancje zawarte w porze obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego "dobrego". Por dobrze wpływa również na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze.
Czosnek często stosowany jest przy infekcjach układu oddechowego i po przebytym leczeniu antybiotykiem. Pomocne w tych dolegliwościach są witaminy zawarte w czosnku, takie jak: A, B1, B2 i C. Ząbki czosnku uwalniają układ pokarmowy od toksyn. Czosnek działa przeciwzakrzepowo, ponieważ poprawia przepływ krwi w żyłach (dlatego powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem).
Szczypiorek jest źródłem wit. C, B1 czy B2, kwasu foliowego i cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor, oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego szczypior wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom.