Dieta cebulowa: zasady i skuteczność. Ile można schudnąć na diecie cebulowej?

2013-11-06 8:19

Dieta cebulowa to sprawdzony sposób na odchudzanie. Niskokaloryczne warzywa cebulowe, na których oparta jest dieta, są uważane nie tylko za spalacze tłuszczu, lecz także za naturalny lek na wzmocnienie organizmu. W związku z tym dieta cebulowa pomaga nie tylko schudnąć, lecz także poprawić ogólny stan zdrowia. Sprawdź, na czym polega dieta cebulowa. Jakie są jej efekty? Ile można schudnąć na diecie cebulowej?

Dieta cebulowa
Autor: Photos.com Dieta cebulowa

Spis treści

  1. Dieta cebulowa – dla kogo jest przeznaczona?
  2. Dieta cebulowa - na czym polega? Zasady diety cebulowej
  3. Dlaczego cebula odchudza?
  4. Dieta cebulowa: przeciwwskazania
  5. Dieta cebulowa – efekty. Ile można schudnąć na diecie cebulowej?

Dieta cebulowa to 2-3 tygodniowa dieta odchudzająca, której podstawę stanowią warzywa cebulowe, czyli wszystkie gatunki cebul, por, szczypior i czosnek. Warzywa cebulowe nie tylko przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, lecz także mają dużą wartość odżywczą – są bogatym źródłem m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B. W związku z tym dieta cebulowa jest skuteczna i korzystna dla zdrowia.

Dieta cebulowa – dla kogo jest przeznaczona?

Dieta cebulowa jest polecana dla osób z niewielką nadwagą, które nie zmagają się z chorobami przewlekłymi lub innymi problemami zdrowotnymi.

Dieta cebulowa - na czym polega? Zasady diety cebulowej

W trakcie kuracji odchudzającej w czterech z pięciu posiłków dziennie powinny dominować warzywa cebulowe. Najlepiej jeść je surowe lub ugotowane. Niewskazane jest ich smażenie. Aby dieta była skuteczna, należy ograniczyć spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i węglowodany.

Dlaczego cebula odchudza?

Warzywa cebulowe są niskokaloryczne - wartość energetyczna każdego rodzaju cebuli w 100 g to ok. 30-35 kcal, szczypiorku - 29 kcal, a pora - 24 kcal (dane IŻiŻ). Podstawą w diecie cebulowej jest także czosnek, jednak jest on najbardziej kaloryczny ze wszystkich warzyw cebulowych (146 kcal w 100 g), dlatego lepiej spożywać w umiarkowanych ilościach.

Warzywa cebulowe są bogate w błonnik, który poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom. Szczególny rodzajem błonnika, jaki posiadają warzywa cebulowe, jest oligofruktoza, która – jak przekonują kanadyjscy naukowcy z University of Calgary - zmniejsza poziom greliny (jest to wydzielany w żołądku hormon, który pobudza apetyt). Poza tym oligofruktoza zwiększa poziom peptydu YY, który hamuje uczucie głodu.

SPRAWDŹ >> Wszystko, co warto wiedzieć o błonniku

Ponadto warzywa cebulowe zawierają dużo chromu, który pomaga hamować apetyt, zwłaszcza na słodycze, poprzez kontrolę stężenia glukozy we krwi.

Dieta cebulowa: przeciwwskazania

Z diety cebulowej powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które mają tendencję do wzdęć i zmagają się z wrażliwością przewodu pokarmowego.

SPRAWDŹ >> Sprawdzone sposoby na wzdęcia

Dieta cebulowa – efekty. Ile można schudnąć na diecie cebulowej?

Będąc na diecie cebulowej można zrzucić od 0,5 do 1 kg w ciągu tygodnia.

To ci się przyda

Cebula stanowi źródło wit. A, wpływającej m.in. na  wygląd skóry, a także wit. B1, stosowanej w chorobach układu nerwowego, oraz wit. PP regulującej poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w cebuli wit. C wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo usuwa nadmiar wody z organizmu i przyśpiesza wydzielanie się soków trawiennych.

Por jest bogatym źródłem wit. A, wit. E nazywanej witaminą młodości, a także wit. C i B6. Ponadto zawiera pierwiastki mineralne, takie jak: potas, wapno, magnez, żelazo, fosfor i kwas foliowy. Substancje zawarte w porze obniżają poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego "dobrego". Por dobrze wpływa również na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze.

Czosnek często stosowany jest przy infekcjach układu oddechowego i po przebytym leczeniu antybiotykiem. Pomocne w tych dolegliwościach są witaminy zawarte w czosnku, takie jak: A, B1, B2 i C. Ząbki czosnku uwalniają układ pokarmowy od toksyn. Czosnek działa przeciwzakrzepowo, ponieważ poprawia przepływ krwi w żyłach (dlatego powinny go stosować osoby zagrożone chorobą wieńcową czy wylewem).

Szczypiorek jest źródłem wit. C, B1 czy B2, kwasu foliowego i cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor, oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego szczypior wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom.