Dieta kapuściana - przepis na odchudzającą zupę warzywną
Dieta kapuściana pozwala schudnąć 4-5 kg w tydzień. To dobry wstęp do dalszego odchudzania. Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty. Są one bogatym źródłem witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Oto przepis na odchudzającą zupę z kapusty.
Spis treści
Dieta kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni.
Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień.
Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni.
W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodycze oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso.
W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji.
Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno.
Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii.
Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.
Przepis na zupę warzywną - niezbędny składnik diety kapuścianej
Składniki:
- główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg)
- 5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego)
- 2 papryki: zielona i czerwona
- 3 duże cebule
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 3 litry wody
- kostka bulionu warzywnego
Przyprawy:
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
- kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostkę bulionową, wlej wodę, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut
- pomidory delikatnie natnij, przelej wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę
- z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka
- warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
- gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!
Polecany artykuł:
miesięcznik "Zdrowie"