Dieta kapuściana - przepis na odchudzającą zupę warzywną

2015-08-18 7:54

Dieta kapuściana pozwala schudnąć 4-5 kg w tydzień. To dobry wstęp do dalszego odchudzania. Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużych ilości warzyw, zwłaszcza kapusty. Są one bogatym źródłem witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Oto przepis na odchudzającą zupę z kapusty.

Dieta kapuściana jadłospis
Autor: Kalbar

Spis treści

  1. Przepis na zupę warzywną - niezbędny składnik diety kapuścianej

Dieta kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni.

Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień.

Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni.

W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodycze oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso.

W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji.

Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać  ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno.

Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.

Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii.

Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.

Przepis na zupę warzywną - niezbędny składnik diety kapuścianej

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej (do 1,5 kg)
  • 5 świeżych pomidorów (lub1/2 litra przecieru pomidorowego)
  • 2 papryki: zielona i czerwona
  • 3 duże cebule
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 3 litry wody
  • kostka bulionu warzywnego

Przyprawy:

  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

  • kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, kostkę bulionową, wlej wodę, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut
  • pomidory delikatnie natnij, przelej wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę
  • z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę, seler umyć, poszatkować, cebulę obrać, pokroić w piórka
  • warzywa dodać do gotującej się kapusty i potrzymać na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut
  • gorącą zupę przelać do słoików, zakręcić, a gdy wystygnie, przechowywać w lodówce.
Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

miesięcznik "Zdrowie"