Dieta pomidorowa - przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie pomidorowej
Dieta pomidorowa nie polega na spożywaniu tylko samych pomidorów, lecz na umiejętnym łączeniu ich z innymi produktami w odpowiednich proporcjach. Dlatego w diecie pomidorowej można znaleźć mnóstwo oryginalnych przepisów, np. na frittatę czy budyń z pomidorów. Zobacz przykładowe przepisy, z których możesz zbudować jadłospis w diecie pomidorowej.
Spis treści
- Dieta pomidorowa: przepis na chłodnik z pomidorów, melona i papryki
- Dieta pomidorowa: przepis na pomidory faszerowane borowikami
- Dieta pomidorowa: przepis na frittatę z pomidorami, mozzarellą i bazylią
- Dieta pomidorowa: przepis na budyń z pomidorów
- Tajemnica idealnej pomidorowej [#TOWIDEO]
Przepisy, jakie oferuje dieta pomidorowa, wymagają starannego odmierzania produktów, które wchodzą w ich skład. Dieta pomidorowa jest dość restrykcyjną formą odchudzania - dzienny limit wynosi zaledwie 1000 kcal. Oto przykładowe przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie pomidorowej.
Dieta pomidorowa: przepis na chłodnik z pomidorów, melona i papryki
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g dojrzałych, czerwonych pomidorów
- pół czerwonej papryki
- 1/4 melona kantalupa
- 2 łyżki mielonych migdałów
- pół łyżki octu winnego
- pół ząbku czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na 4 części, usuń gniazda nasienne i włóż do blendera. 2. Melona obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój pół czerwonej papryki w kostkę. Oba składniki wrzuć do blendera. Na koniec dodaj resztę składników: migdały, ocet winny, czosnek, oliwę i sól.3. Całość miksuj przez ok. minutę na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelej do miseczek i włóż do lodówki na godzinę.
Dieta pomidorowa: przepis na pomidory faszerowane borowikami
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże pomidory (mogą być czerwone, a także żółte lub zielone)
- pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub brązowego ryżu)
- 100 g borowików
- 25 g tartego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół ząbku czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyte pomidory przekrój poziomo na pół. Łyżeczką usuń gniazda nasienne. Oczyszczone połówki pomidorów oprósz solą i pieprzem.2. Do miski włóż opłukane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki borowiki. Dodaj do nich ugotowaną komosę (lub ryż), tarty ser, oliwę, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.3. Połówki pomidorów ułóż w naczyniu żaroodpornym, napełnij farszem, a następnie lekko dociśnij. Na koniec posyp je odrobiną sera, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pomidory powinny się piec przez ok. 20 minut.
Dieta pomidorowa: przepis na frittatę z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pomidory
- 4 jajka
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki mleka
- sól morska i zmielony czarny pieprz
- bazylia
- płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki i za pomocą łyżki usuń gniazda nasienne. Potem dopraw solą i pieprzem, skrop octem balsamicznymi i oliwą z oliwek.2. Do roztrzepanych w misce jajek dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, ser straty na tarce o dużych oczkach i kilka poszarpanych liści bazylii. Całość dokładnie wymieszaj.3. Na patelnię z powłoką nieprzywierającą wlej masę jajeczną i smaż przez około 2 minuty, następnie ułóż na niej pomidory i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. na ok. 15 min. Gotową frittatę posyp płatkami chili.
Dieta pomidorowa: przepis na budyń z pomidorów
Składniki (na 3-4 porcje):
- 250 g pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 30 g kaszy manny
- 30 g oliwy z oliwek
- 70 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego
- 20 g tartego parmezanu
- natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Sparzone pomidory obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij z nich gniada nasienne. Potem pomidory pokrój w kostkę.2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i duś na niej cebulę przez ok. minutę. Następnie dodaj pomidory i wymieszaj. Całość duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, a po przestudzeniu zmiksuj w blenderze.3. Żółtka ubij na pianę i dodaj do powstałej masy. Następnie wlej jogurt, starty parmezan, posiekaną pietruszkę oraz szczyptę soli do smaku i dokładnie wymieszaj.4. Z białek ubij pianę, dodaj ją do masy i ciągle mieszając, dodawaj porcjami kaszę mannę.5. Przygotowaną masę przełóż do specjalnej formy budyniowej i gotuj ok. 1,5 godziny.