Dieta przetworowa: jadłospis. Przykładowy jadłospis na tydzień w diecie przetworowej
2013-11-26
8:15
Dieta przetworowa to kuracja odchudzająca, w której dominują wszystkie rodzaje przetworów domowej roboty, także te najsłodsze, takie jak dżemy, konfitury czy marmolady. Są one doskonałym źródłem błonnika, który pęczniejąc, dając uczucie sytości, co sprzyja procesowi odchudzania. Podpowiadamy, jak ułożyć przykładowy jadłospis w diecie przetworowej.
Jadłospis w diecie przetworowej bazuje na przetworach domowej roboty, które smakują znacznie lepiej niż te ze sklepu. Wszystko dzięki temu, że nie zawierają konserwantów czy chemicznych substancji słodzących i są przygotowywane na bazie świeżych warzyw i owoców najlepszej jakości.
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 1
- śniadanie: dietetyczny omlet z otrębami i płatkami owsianymi (100 g) z powidłami śliwkowymi (2 łyżeczki), filiżanka kawy zbożowej z mlekiem
- II śniadanie: szaszłyk z truskawkami i mozzarellą
- obiad: barszcz czerwony z kiszonych buraków (250 ml)
- podwieczorek: ciastko z suszoną żurawiną (50 g)
- kolacja: dietetyczne naleśniki na bazie siemienia lnianego z 2 łyżkami konfitury z wiśni, czerwona herbata (250 ml)
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 2
- śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane dżemem truskawkowym, szklanka herbaty z cytryną
- II śniadanie: 3-4 suszone morele
- obiad: biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli
- podwieczorek: 3 śliwki suszone
- kolacja: ziemniaczano-kalafiorowa sałatka z kiszonymi pomidorami (100 g)
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 3
- śniadanie: owsianka (50 g) z dodatkiem dwóch łyżek konfitury wiśniowej z migdałami prażonymi w karmelu
- II śniadanie: 15 g suszonych bananów
- obiad: pierogi z jagodami (wcześniej mrożonymi) polane łyżką miodu, zielona herbata
- podwieczorek: kisiel cytrynowy z sokiem z malin domowej roboty (250 ml)
- kolacja: jabłko
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 4
- śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z suszonymi pomidorami
- II śniadanie: 20 g suszonych jabłek
- obiad: pulpety (100 g) z konfiturą malinowo-pomidorową z bazylią
- podwieczorek: 3 suszone morele
- kolacja: budyń śmietankowy (100 g) z sokiem malinowym domowej roboty (10 ml)
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 5
- śniadanie: dietetyczny omlet z dżemem brzoskwiniowym, herbata z sokiem malinowym
- II śniadanie: 3 ususzone plastry ananasa
- obiad: zapiekanka ryżowa z truskawkami
- podwieczorek: galaretka z malin i porzeczek (50 g)
- kolacja: kromka pieczywa chrupkiego posmarowana dżemem morelowym (2 łyżeczki)
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 6
- śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, 2 plastry chudego białego sera, konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem (2 łyżeczki)
- II śniadanie: 20 g suszonych gruszek
- obiad: zupa pomidorowa z przecieru własnej roboty (250 ml) z białym ryżem (10 g)
- podwieczorek: budyń waniliowy (100 g) z sokiem malinowym domowej roboty (10 ml)
- kolacja: dietetyczny omlet na bazie płatków owsianych i otrębów pszennych (50 g) z dżemem morelowym (2 łyżeczki)
Dieta przetworowa - jadłospis. Dzień 7
- śniadanie: naleśnik z 2 łyżkami konfitury truskawkowej z kiwi
- II śniadanie: pieczone jabłko, zielona herbata (250 ml)
- obiad: kapuśniak przyrządzony na kapuście kiszonej domowej roboty (250 ml)
- podwieczorek: ciastko z rodzynkami (ususzonymi winogronami)
- kolacja: dietetyczne naleśniki na bazie siemienia lnianego z przecierem jabłkowym, szklanka zielonej herbaty
Przeczytaj także: