Dieta przetworowa: na czym polega? Jakie są jej efekty? Ile można schudnąć na diecie przetworowej?
Dieta przetworowa to dieta odchudzająca, której podstawę stanowią pozbawione konserwantów i sztucznych barwników przetwory domowej roboty. Dieta jest szczególnie polecana w okresie zimowym, gdy dostępność do świeżych warzyw i owoców jest ograniczona i chętniej sięgamy po kaloryczne i niezdrowe przekąski. Sprawdź, na czym polega dieta przetworowa, jakie są jej efekty i ile można schudnąć na diecie przetworowej.
Dieta przetworowa to dieta odchudzająca, której bazę stanowią przetwory domowej roboty. Te, w przeciwieństwie do przetworów dostępnych w sklepie, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników i chemicznych substancji słodzących. Ponadto domowe przetwory zwykle są przygotowywane na bazie świeżych warzyw i owoców wysokiej jakości, co nie zawsze jest normą w masowej produkcji. Jednak co równie ważnie, przygotowując przetwory w domu, można samemu decydować o procentowej zawartości cukru.
Dieta przetworowa - dla kogo jest przeznaczona. Kto nie powinien jej stosować?
Dieta przetworowa jest przeznaczona dla każdej zdrowej osoby, która zmaga się z dodatkowymi kilogramami. Z kuracji powinny zrezygnować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby starsze, młodzież w okresie dojrzewania, a także osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi.
Dieta przetworowa - zasady. Na czym polega dieta przetworowa?
Dieta przetworowa to 20-dniowa kuracja odchudzająca, w trakcie której należy codziennie spożywać 3-4 posiłki przygotowane na bazie przetworów. Przetwory należy łączyć z produktami lekkostrawnymi, gdyż dzienny limit wynosi ok. 1200 kcal.
Ważnym elementem diety jest także wypijanie dużej ilości płynów. Najlepiej w postaci herbat ziołowych, owocowych, jak i niegazowanej wody mineralnej.
Ponadto z jadłospisu należy wyeliminować słodycze, alkohol i tłuste potrawy.
Jakiego rodzaju przetwory można wykorzystać w diecie przetworowej?
Dżemy, konfitury, marmolady, powidła i galaretki
Przetwory domowej roboty, takie jak dżemy, konfitury, marmolady i powidła wymagają długiego smażenia lub gotowania, dlatego zwykle są pozbawione witamin. Zachowują jednak sole mineralne i błonnik. Spośród wszystkich wyżej wymienionych słodkości, to powidła są najmniej kaloryczne, ponieważ przygotowuje się je bez dodatku cukru. W związku z tym można po nie sięgać bez obaw o figurę. Natomiast z rozwagą należy spożywać konfitury czy dżemy, ponieważ do ich przygotowania używa się dużych ilości cukru. Jeśli jednak zostanie zachowany umiar i konfitury czy dżemy będą jedynie dodatkiem do posiłków, można bez obaw delektować się ich smakiem. Osobom, które nie mogą oprzeć się smakowi tego typu przetworów, zaleca się stosować konfitury i dżemy niskosłodzone, tzn. takie, w których na 100 gramów produktu przypada nie więcej niż 40 g cukru. Alternatywą mogą być dżemy i konfitury słodzone ksylitolem - substancją słodzącą pozyskiwaną z brzozy, która zwiera 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Podobne właściwości posiada stewiozyd (słodzik otrzymywany z liści stewii). W związku z tym przetwory przyrządzone na bazie ksylitolu i stewii nie powodują gwałtownego wzrostu cukru, a także nie zwiększają apetytu.
Suszone owoce, warzywa i zioła
Suszone owoce i warzywa, podobnie jak konfitury czy dżemy, są pozbawione witamin, które w czasie suszenia rozkładają się pod wpływem światła albo giną w wysokiej temperaturze piekarnika. Dostarczają natomiast wielu minerałów, sporo skondensowanego błonnika i cukru. Właśnie z tego powodu są dosyć kaloryczne (zwłaszcza suszone banany, których wartość energetyczna w 100 g to aż 360 kcal). Dlatego należy je spożywać od czasu do czasu w niewielkich ilościach, np. na II śniadanie czy podwieczorek. W jadłospisie można uwzględnić np. suszone morele (284 kcal/100 g), które pozytywnie wpływają na wzrok i cerę, ananasy (332 kcal/100 g), które są zalecane przy infekcjach i stanach zapalnych pęcherza moczowego, jabłka (238 kcal/100 g), które skutecznie poprawiają procesy trawienia, figi (290 kcal/100 g), które są sprawdzonym sposobem na zaparcia, czy banany, które poprawiają nastrój.
Soki, przeciery i koncentraty
Soki, przeciery i koncentraty stanowią źródło wielu witamin, ponieważ poddaje się je działaniu wysokiej temperatury przez krótki czas. Są doskonałym składnikiem diety przetworowej, pod warunkiem, że nie doda się do nich cukru.
Mrożonki
Właściwie przygotowane mrożonki zachowują smak, wygląd i niemal całą wartość odżywczą produktów świeżych.
Kiszonki
Kiszonki są bogate w witaminę C, błonnik, sole mineralne, a także w kwas mlekowy, który poprawia metabolizm i dobrze wpływa na stan flory bakteryjnej jelit. Kisić można nie tylko ogórki czy kapustę, lecz także buraki, kalafiory, marchewkę, czosnek i cebulę. Co ciekawe w ten sposób można konserwować również owoce, np. jabłka, gruszki czy śliwki.
UWAGA! kiszonki zawierają sól, dlatego nie należy ich spożywać w dużych ilościach.
Marynaty
Marynaty są najmniej pożądane w diecie przetworowej, nie tylko z powodu niewielkiej wartości odżywczej, lecz także ze względu na dużą ilość kwasu octowego, który podrażnia przewód pokarmowy. Można po nie sięgnąć jedynie dla urozmaicenia smaku potraw.
Dieta przetworowa - efekty. Ile można schudnąć na diecie przetworowej?
W ciągu prawie 3 tygodni trwania kuracji odchudzającej można zrzucić 3 kg. W związku z tym jest to bezpieczny i zdrowy sposób na odchudzanie, który nie niesie za sobą ryzyka pojawienia się efektu jo-jo.