Dieta przetworowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie przetworowej

2013-11-26 8:23

Dieta przetworowa pozwala wykorzystać tradycyjne przepisy na najpopularniejsze przetwory. Babcine przetwory są pozbawione konserwantów i innej chemii, którą często można znaleźć w sklepowych dżemach, konfiturach czy powidłach. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie przetworowej.

Dieta przetworowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie przetworowej
Autor: Photos.com Dieta przetworowa: przepisy. Przepisy tworzące jadłospis w diecie przetworowej

Spis treści

  1. Dieta przetworowa: przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków
  2. Dieta przetworowa: przepisy na dietetyczny omlet z powidłami śliwkowymi

Przepisy, jakie oferuje dieta przetworowa, są inspirowane tradycyjną polską kuchnią. Przetwory domowej roboty przygotowujesz według babcinej receptury. Dzięki temu nie tylko odznaczają się wyjątkowym smakiem, lecz także mają wiele zalet zdrowotnych, ponieważ są pozbawione konserwantów i sztucznych substancji słodzących, które można znaleźć w niejednych sklepowych przetworach. Oto przepisy, które pozwolą ci skomponować jadłospis w diecie przetworowej.

Dieta przetworowa: przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków

Przepis na kiszone buraki

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • 1 łyżka soli

1. Umyte i cieniutko obrane buraki pokrój na kawałki, następnie włóż do dużego słoika i dociśnij. Dodaj ząbki czosnku, liść laurowy oraz pieprz. Potem zalej je wodą wymieszaną z solą tak, aby całkowicie przykryła buraki.

2. Zamknij słoik i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana). Następnie postaw słoik w piwnicy (lub innym chłodnym pomieszczeniu) na kilka dni. Po tym czasie można otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki w celu przygotowania barszczu.

Przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków

Składniki:

  • pół słoika ukiszonych buraczków
  • pół litra wody
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • 1/4 pora
  • pół małej cebuli
  • pół gałązki natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • pół ząbku czosnku
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

1. Do dużego garnka wlej wodę, a następnie włóż do niego obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, pietruszkę,  cebulę, pora i natkę pietruszki. Całość zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut.

2. Wyjmij warzywa z wywaru i dodaj do niego ukiszone buraczki wraz z sokiem. Następnie dodaj majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj na bardzo małym ogniu. Gotuj barszcz bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny. Na koniec barszcz przecedź przez sitko i przelej do innego garnka.

Dieta przetworowa: przepisy na dietetyczny omlet z powidłami śliwkowymi

Przepis na dietetyczny omlet

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • sól do smaku

Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka, otręby, płatki, mąkę i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej na patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż po obu stornach do czasu, aż omlet się zarumieni.

Przepis na powidła ze śliwek

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • kilka łyżek wody
  • szczypta goździków (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Śliwki wydryluj i pokrój na kawałki. Wrzucić do rondla o grubym dnie i wlej 2-3 łyżki wody, a następnie dodaj goździki (opcjonalnie). Śliwki smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu uzyskania w miarę gęstej konsystencji (może to trwać ok. 1 godziny). Następnie odstaw śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc. Wystudzone śliwki smaż na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji gęstych powideł.

2. Jeszcze gorące powidła przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików i dokładnie je zamknij. Następnie umieść je w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości). Wodę w garnku doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut. Spasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, odwróć do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.