Wyklucz ten produkt z diety. Badanie pokazuje, że podwoisz tempo utraty wagi

2025-08-27 15:51

Odchudzanie nie zawsze wymaga skomplikowanych planów czy radykalnych wyrzeczeń. Najnowsze badania wskazują, że usunięcie jednego rodzaju żywności z diety wystarczy, by utrata kilogramów była niemal dwukrotnie szybsza. Odkrycie stawia w nowym świetle popularne podejście do zdrowego stylu życia.

Wyklucz ten produkt z diety. Badanie pokazuje, że podwoisz tempo utraty wagi
Autor: frantic00/ GettyImages
  • Badania wykazały, że osoby eliminujące z diety produkty wysokoprzetworzone mogą niemal podwoić utratę wagi. Chipsy, ciastka i napoje gazowane to duża dawka kalorii bez cennych składników odżywczych.
  • W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełnoziarniste węglowodany i chude źródła białka. Dietetycy zalecają zwracanie uwagi na etykiety, ograniczenie cukru i soli.
  • Sen, czas na odpoczynek oraz planowanie posiłków odgrywają kluczową rolę w skutecznym odchudzaniu. Wybór świeżych i naturalnych produktów również wspiera redukcję wagi.
Gadaj Zdrów: Odchudzanie
Poradnik Zdrowie Google News

Jakie produkty warto wyeliminować z diety?

Odchudzanie to proces, który z pozoru wydaje się prosty - wystarczy jeść mniej i ruszać się więcej. W praktyce wymaga jednak ogromnej samodyscypliny, cierpliwości i systematyczności, a mimo to rezultaty nie zawsze pojawiają się tak szybko, jakbyśmy tego oczekiwali.

Zdarza się również, że pomimo starań, utrata wagi jest powolna lub zatrzymuje się całkowicie, co może zniechęcać i frustrować. Naukowcy nieustannie poszukują więc sposobów, które mogłyby zwiększyć skuteczność odchudzania i sprawić, by proces był bardziej przewidywalny.

Niedawno pojawiły się doniesienia, które wskazują, że eliminacja jednego konkretnego rodzaju żywności z codziennej diety może niemal podwoić tempo utraty wagi.

Wyniki badania opublikowanego 4 sierpnia w czasopiśmie Nature Medicine wskazują, że rezygnacja z jedzenia produktów wysokoprzetworzonych (UPF) może znacząco przyspieszyć proces odchudzania. Uczestnicy badania, dorośli z nadwagą, stracili niemal dwukrotnie więcej kilogramów niż osoby, które nadal spożywały niezdrową żywność.

Do grupy UPF zaliczane są m.in.:

  • gotowe posiłki do podgrzania w mikrofalówce,
  • napoje gazowane,
  • chipsy ziemniaczane,
  • ciastka i żelki,
  • słodzone płatki śniadaniowe i batoniki zbożowe,
  • produkty instant, np. zupy w proszku,
  • gotowe sosy, dressingi i dipy,
  • fast foody, hamburgery, pizza, frytki, nuggetsy,
  • słodzone napoje energetyczne i izotoniczne,
  • krakersy, paluszki,
  • gotowe desery mleczne,
  • produkty piekarnicze z długim terminem ważności.

Żywność przetworzona nie jest naturalna. Przeszła przez fabrykę lub została poddana obróbce chemicznej, aby dłużej zachować świeżość

- wyjaśnił dr Jeffrey Kraft, chirurg bariatryczny z Hackensack Meridian Palisades Medical Center w New Jersey.

Eksperci medyczni ostrzegają, że duże koncerny spożywcze wprowadzają na rynek produkty, które mają właściwości uzależniające i sprzyjają nadmiernemu spożyciu kalorii.

Prawie zawsze łączy się je z innymi niezdrowymi substancjami, takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory i oleje utwardzone

- przestrzegają.

Takie połączenia sprawiają, że produkty są bardziej atrakcyjne dla konsumentów, ale jednocześnie utrudniają kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia. Ashlee Carnahan, dietetyczka z Henry Ford Health w Detroit, zwraca uwagę, że nawet batony proteinowe można klasyfikować jako wysokoprzetworzone.

Jednak spożywanie ich od czasu do czasu, w ramach zrównoważonej diety, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ani nie uniemożliwia skutecznego odchudzania

- podkreśliła.

Jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie?

Pamiętajcie, jajko na twardo zawiera 7 gramów białka i jest najbardziej kompletnym produktem spożywczym na bazie pełnowartościowego białka. Zawsze zachęcam do spożywania przede wszystkim pełnowartościowego jedzenia. Ci, którzy uważają, że nie mają czasu na przygotowywanie posiłków, powinni skupić się na jedzeniu w całości

- powiedziała ekspertka.

Do produktów, które warto włączyć do codziennej diety, należą m.in.:

  • jabłka,
  • banany,
  • gruszki,
  • jagody,
  • pomarańcze,
  • nektarynki,
  • marchew,
  • papryka,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • sałata,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • orzechy i nasiona,
  • naturalne masło orzechowe,
  • awokado,
  • ciecierzyca,
  • soczewica,
  • jogurt naturalny,
  • kurczak,
  • brązowy ryż i makaron,
  • kasze,
  • chleb żytni.

To wszystko są świetne potrawy, które wymagają jedynie odrobiny planowania i są łatwe do spożycia, bez konieczności przygotowywania. Dobrą strategią jest stopniowe zwiększanie dziennego spożycia owoców i warzyw do około 3 szklanek warzyw i 2 szklanek owoców, a także włączenie źródeł białka roślinnego i zdrowych tłuszczów, co sprzyja utrzymaniu zdrowej, zrównoważonej diety

- radziła.

Ashlee Carnahan podkreśla, że kluczowe jest świadome podejście do tego, co trafia na talerz.

Spożywając żywność przetworzoną, zachęcam wszystkich do czytania etykiet, przede wszystkim zwracania uwagi na całkowitą zawartość cukru i sodu. Im mniej, tym lepiej

- tłumaczyła.

Dr Jeffrey Kraft radzi natomiast, by robiąc zakupy, kierować się przede wszystkim produktami umieszczonymi na obrzeżach sklepu spożywczego.

To zazwyczaj najzdrowsze produkty spożywcze, z kilkoma wyjątkami. Rzeczy, które szybko się psują, są dla ciebie zdrowsze, ogólnie rzecz biorąc

- powiedział.

Kraft podkreśla też, że jednym z najważniejszych czynników wpływających na skuteczną utratę wagi jest odpowiednia ilość snu.

Jeśli źle śpisz nigdy nie schudniesz

- przestrzegł lekarz, zwracając uwagę na to, że sen i regeneracja organizmu są równie ważne jak dieta i aktywność fizyczna.