Dieta Samuraja: przykładowy jadłospis i posiłki
Dieta Samuraja to dieta, której jadłospis bazuje na naturalnych produktach: warzywach, owocach, dobrej jakości mięsie i rybach, jajach, oliwie z oliwek, bezglutenowych zbożach i pseudozbożach. Jest dietą dedykowaną dla osób intensywnie ćwiczących. Rozkład posiłków powinien być dostosowany do treningów. Sprawdź, jak wyglądają przykładowe posiłki na diecie Samuraja.
Spis treści
- Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 1
- Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 2
- Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 3
Dieta Samuraja to dieta, której jadłospis bazuje na naturalnych produktach: warzywach, owocach, dobrej jakości mięsie i rybach, jajach, oliwie z oliwek, bezglutenowych zbożach i pseudozbożach. Kaloryczność diety Samuraja oraz rozkład posiłków powinien być dostosowany indywidualnie. Do ustalenia szczegółowego jadłospisu bierze się pod uwagę parametry fizyczne, rodzaj aktywności fizycznej, intensywność oraz pory dnia, w których aktywność fizyczna występuje. Poniżej prezentujemy przykładowe posiłki w diecie Samuraja.
Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 1
- Śniadanie: Jajecznica z pomidorami i cebulką
- II śniadanie: Sałatka z łososiem dzikim i warzywami
- Obiad: Kurczak grillowany na patelni bez tłuszczu na pieczonej cukinii i papryce, kasza gryczana
- Podwieczorek: Zupa brokułowa z indykiem
- Kolacja: Cukinia faszerowana ryżem basmati, włoszczyzną i wołowiną
Polecany artykuł:
Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 2
- Śniadanie: Jaja faszerowane pastą z tuńczyka, sałatka z papryki, selera naciowego, pomidorków koktajlowych, szpinaku z sosem ziołowym na oliwie z oliwek
- II śniadanie: Ryżanka z ryżu białego na wodzie z orzechami włoskimi, nasionami słonecznika i bananem
- Obiad: Roladka z indyka ze szpinakiem na musie kalafiorowym, komosa ryżowa, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i oliwą z oliwek
- Podwieczorek: Szaszłyk z kurczakiem i warzywami, ostra salsa pomidorowa
- Kolacja: Sałatka z pieczonym łososiem, cukinią, jarmużem, pomidorami na kaszy jaglanej
Dieta Samuraja - jadłospis. Dzień 3
- Śniadanie: Zapiekane awokado z indykiem i sosem pomidorowym, papryka, ogórek zielony
- II śniadanie: Sałatka z jajem, tuńczykiem i warzywami
- Obiad: Stir- fry z wołowiną, ryżem białym, kolorową papryką i pomidorami
- Podwieczorek: Papryka faszerowana kurczakiem, kalafiorem, szpinakiem i marchewką
- Kolacja: Sałatka z ziołowym indykiem, komosą ryżową, pieczoną cukinią, ogórkiem, selerem naciowym, zieloną papryką i dipem bazyliowym