Dieta Samuraja: zasady i efekty
Dieta Samuraja to dieta inspirowana japońskim stylem jedzenia. Przy jej stosowaniu niezbędne są intensywne treningi. Dieta Samuraja trwa trzy miesiące, a jej efekty to utrata masy ciała i wymodelowanie sylwetki. Jakie są zasady diety Samuraja? Co można jeść na diecie Samuraja? Jakie produkty są zabronione? Jakie są przeciwwskazania do zastosowania diety Samuraja? Ile można na niej schudnąć?
Spis treści
- Dieta Samuraja - na czym polega? Zasady diety Samuraja
- Dieta Samuraja: co można jeść?
- Dieta Samuraja: jakie produkty należy wykluczyć?
- Jak wytrwać w diecie?
Dieta Samuraja została zapoczątkowana przez trenera i specjalistę ds. odchudzania: Nate Miyaki, którą opisał w książce „The Samurai diet” wydanej w 2011 roku. Dieta Samuraja jest skierowana do osób zdrowych oraz intensywnie trenujących - powinna być dostosowana do treningów. Sprawdzi się zarówno dla osób chcących wymodelować sylwetkę jak również dla osób ćwiczących w celu zgubienia zbędnych kilogramów.
Dieta Samuraja - na czym polega? Zasady diety Samuraja
Dieta Samuraja jest podobna do diety paleo. Zakłada spożywanie jak najmniej przetworzonej żywności, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy.
Dieta Samuraja pozwala schudnąć od 1 do 2 kg tygodniowo.
Dieta Samuraja bazuje na warzywach i owocach pochodzących z upraw ekologicznych, bezglutenowych produktach węglowodanowych, dobrej jakości mięsie i rybach, jajach, maśle, oliwie z oliwek, nasionach i orzechach.
Dieta Samuraja wyklucza spożywanie mleka i nabiału, cukru, olejów roślinnych, dań gotowych, fast foodów, roślin strączkowych będących źródłem lektyn i kwasu fitynowego, pszenicy oraz zbóż zawierających gluten.
Twórca diety zaleca treningi na czczo, spożywanie węglowodanów w południe, ograniczenie jedzenia w pierwszej połowie dnia a zwiększenie w drugiej.
Dieta Samuraja: co można jeść?
W diecie Samuraja dozwolone są:
- warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, zwłaszcza ziemniaki, bataty, topinambur
- mięso i ryby dobrej jakości
Kasze oraz komosę ryżową, amarantus, ryż przed spożyciem należy poddać moczeniu od 7 do 12 godzin bądź kiełkowaniu. Te działania pozwolą na zmniejszenie zawartości kwasu fitynowego i lektyn z tych produktów.
- orzechy i nasiona (np. nasiona chia), jednak nie powinny być spożywane zbyt często
- oliwa z oliwek, olej z ryb, tłuszcze zwierzęce, olej kokosowy, olej palmowy i olej z awokado
- jaja
- ryż biały i basmati
- kasze: kasza gryczana palona i niepalona, kasza jaglana, komosa ryżowa
- amarantus
- kasztany, mąka kasztanowa
- mąka konopna
- zakwas z mąki żytniej i mąki gryczanej
Dieta Samuraja: jakie produkty należy wykluczyć?
W diecie Samuraja zabronione są:
- rośliny strączkowe
- pszenica, produkty zawierające pszenicę
- mleko i produkty mleczne
- suszone owoce
- soki owocowe, napoje
- mąka gryczana, ryżowa, jaglana oraz produkty przygotowane na bazie mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej
- cukry rafinowane, produkty zawierające cukry rafinowane
- żywność przetworzona
- alkohol
- soda
- napoje energetyczne
Dieta Samuraja: przeciwwskazania
Diety Samuraja nie powinny stosować osoby z:
- alergiami pokarmowymi
- chorobami autoimmunologicznymi
- dolegliwościami żołądkowo- jelitowymi
- depresją
- chorobami jelita cienkiego
- refluksem
- wrzodami
- cierpiące na brak energii
Polecany artykuł:
Jak wytrwać w diecie?
Dieta kojarzy nam się z wyrzeczeniami i ograniczeniami. I to właśnie często przesądza o jej powodzeniu. W jaki sposób myśleć o diecie? Jak pokonywać kryzysy podczas odchudzania - podpowiada Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.