Dieta startowa: zasady. Ile schudniesz na chronodiecie?
Dieta startowa, inaczej chronodieta czy chronoodżywianie, to dieta odchudzająca dostosowana do rytmu biologicznego zegara człowieka. Organizm ma określony rytm pracy, w trakcie której o określonych porach dnia spala określone składniki odżywcze. Aby schudnąć, wystarczy jedynie dostosować jadłospis do naturalnego rytmu organizmu. Sprawdź, jakie są zasady chronoodżywiania i ile można schudnąć, odżywiając się zgodnie z zegarem biologicznym.
Dieta startowa zakłada, że każdy ze składników odżywczych: węglowodanów, białek i tłuszczów, powinien być spożyty o określonej porze dnia. Przyjęty w niewłaściwym momencie może przyczynić się do powstania otyłości. Dlaczego? Organizm w rytmie dobowym wydziela określone enzymy i hormony, które są odpowiedzialne za odczuwanie głodu, procesy trawienia, oczyszczania, itp. Na przykład tłuszcze i węglowodany zjedzone wieczorem nie zostają strawione, tylko zmagazynowane przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Natomiast jeżeli są spożywane rano, stają się źródłem energii na cały dzień.
Dieta startowa - zasady
- Śniadanie
Rano, tj. w godzinach 5-9, następuje szczytowy poziom kortyzolu, który odpowiada za sprawne trawienie. W tym czasie organizm wydziela także wiele enzymów, które są odpowiedzialne za przekształcanie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. W związku na śniadanie można jeść tłuszcze zwierzęce i węglowodany, ale pochodzące tylko z produktów pełnoziarnistych (niedozwolone są słodkości, ponieważ w godzinach porannych organizm słabo trawi cukry). Na śniadanie można zjeść np. chleb z masłem, jajecznicę z szynką czy bagietkę posmarowaną serem. Śniadanie powinno być zjedzone w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu.
Pora obiadowa trwa od godz. 12 do 14. W tym czasie są aktywne proteazy - enzymy odpowiadający za trawienie białek. Ponadto następuje drugi szczyt kortyzolu, dlatego organizm jest w stanie poradzić sobie nawet z ciężkostrawnymi posiłkami. Według dr Delabos na talerzu powinny dominować białka, głównie pochodzenia zwierzęcego. Na obiad można sobie pozwolić także na ok. 8 łyżek węglowodanów skrobiowych w postaci ryżu, makaronu, ziemniaków lub fasoli. Obiad powinien zostać zjedzony najpóźniej 5 godzin po śniadaniu.
WAŻNE! W czasie obiadu należy zrezygnować z warzyw - te są przeznaczone na kolację. Według dr Delabos zawarte w nich sole mineralne powodują przyrost masy ciała i cellpit.
W godzinach 16-17, na podwieczorek, można zjeść małe porcje tłuszczów roślinnych w postaci awokado, oliwek, orzechów, masła orzechowego. Dozwolone są także słodkości w postaci owoców, miodu, a nawet dżemu i gorzkiej czekolady (max. 30 g). Po południu możesz mieć ochotę na słodycze, ponieważ wtedy podnosi się poziom inspiny.
Ostatni posiłek w ciągu dnia należy zjeść między godziną 18 a 20. Kolacja powinna być niskokaloryczna, ponieważ pod koniec dnia tempo metabolizmu spada, a organizm pracuje wolniej. Enzymy trawienne nie są już aktywne, dlatego tłuszcze i węglowodany zostaną zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. W związku z tym na kolację najlepiej zjeść ryby, skorupiaki, chude mięso i 8 łyżek zielonych warzyw. Kolacja powinna zostać zjedzona najpóźniej 90 minut po spożyciu podwieczorku i przed pójściem spać.
Każdego dnia możesz sobie pozwolić na kieliszek lub dwa czerwonego wina lub szampana (inne wina są zbyt słodkie)
Dieta startowa - jadłospis. Co można jeść na diecie startowej?
Przykładowy jadłospis w diecie startowej:
Dieta startowa - ile można na niej schudnąć?
Trzymając się zaleceń dr Delabos, w ciągu miesiąca można stracić prawie 8 kg nadwagi.
Czy dieta startowa jest zdrowa?
Dieta zaproponowana przez dr Delabos koncentruje się na konsumpcji białka i tłuszczów, zwłaszcza w godzinach porannych, i zawiera tylko niewielkie ilości owoców i warzyw. W związku z tym może pojawić się ryzyko hiperlipidemii (to zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi). Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Anes (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety). Dlatego przed przejściem na dietę startową, warto zasięgnąć porady lekarza lub skonsptować się z dietetykiem.