Drugie śniadanie - świetne wsparcie w ODCHUDZANIU
Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, szczególnie jeśli planujesz odchudzanie. Zwykle nie jesz śniadania, w biegu wypijasz kawę, w pracy schrupiesz dwa batoniki i dopiero po powrocie do domu zaczynasz ucztować? Chyba nie powinno cię dziwić, że masz nadwagę. Pozbędziesz się nadmiaru kilogramów, jeśli podczas odchudzania zmienisz sposób odżywiania i rozsądnie zaplanujesz posiłki.
Pierwszym posiłkiem takiej niezdrowej uczty są kanapki – zazwyczaj zjadane w pośpiechu i na stojąco. Potem przychodzi czas na obiad. Z pewnością najszybciej da się przyrządzić coś smażonego. Po obiedzie kilka czekoladek i wreszcie możesz zasiąść przed telewizorem, najlepiej z paczką słonych paluszków pod ręką. W efekcie ponad połowa Polaków i Polek ma nadwagę lub jest otyła.
Co jeść, gdy chcemy się odchudzić
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, musisz pamiętać, żeby dzienną dostawę kalorii podzielić na pięć posiłków o odpowiednich proporcjach:
- pierwsze śniadanie 25 proc.
- drugie śniadanie 10 proc.
- obiad 35 proc.
- podwieczorek 10 proc.
- kolacja 20 proc.
Kiedy zsumujesz wartość trzech środkowych posiłków, okaże się, że w pracy powinieneś zjeść 55 proc. kalorii przeznaczonych na cały dzień! Musisz więc to odpowiednio zaplanować.
Od tego, jak jesz i co jesz w pracy, zależy także twoja wydolność intelektualna. Jeśli nie posilasz się co trzy godziny, spada ci poziom cukru we krwi, męczy cię senność, trudniej się skoncentrować. Postaraj się więc jeść w pracy regularnie. Najlepiej wyznacz sobie stałe pory. Przestrzegając tylko tej zasady, nasza koleżanka schudła kilkanaście kilo w ciągu pół roku! Dbaj też o to, żeby potrawy były jak najbardziej różnorodne – powinny zawierać elementy z wszystkich pięter piramidy żywienia: produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał. Zrezygnuj ze słodyczy i zastąp je czymś zdrowym. Wspaniałą przekąską są orzechy. Zamiast batonika czy czekoladki możesz schrupać 2–3 orzechy laskowe lub włoskie. Zjedzone na koniec posiłku pomogą ci zahamować apetyt.
Nasi dziadkowie prowadzili o wiele bardziej aktywny tryb życia, zużywali wiele energii na zdobywanie pożywienia i ogrzewanie własnego ciała. My spędzamy większość czasu na siedząco – przed komputerem, telewizorem, w samochodzie. Powinniśmy więc inaczej się odżywiać. Wybieraj produkty o obniżonej wartości kalorycznej, zjadaj 55 proc. dziennej dawki kalorii w czasie pracy. W trakcie kuracji odchudzającej jedz pięć posiłków dziennie, a 3–4 po jej zakończeniu.
W trakcie odchudzania kontroluj ilość, a także jakość jedzenia i picia
Jeśli podczas odchudzania dostaniesz zaproszenie na lunch służbowy, zawsze zamawiaj rybę. Tłuszcz rybny również hamuje apetyt! W przeciwieństwie do zwierzęcego obniża poziom insuliny, której nadmiar powoduje gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi, a to z kolei wywołuje uczucie głodu. Do ryby zamów podwójną surówkę, zrezygnuj z frytek czy ziemniaków. Wybierz owoce zamiast tradycyjnego deseru. Zwróć uwagę na to, co pijesz. Napoje słodzone cukrem, także soki, są bardzo kaloryczne (1 litr to około 450 kcal). W pracy możesz wypić tę ilość zupełnie niepostrzeżenie. I dobrze – soki korzystnie wpływają na wygląd skóry, która zyskuje ładny koloryt. Ale kto się odchudza, powinien jednak kontrolować jakość i ilość wypijanego soku – pić tylko wyciśnięty ze świeżych owoców i nie więcej niż szklankę dziennie. Taka ilość zapewni piękną rozświetloną cerę i nie utuczy.
Podczas odchudzania uważaj na produkty light
Niewłaściwe jest powszechne przekonanie, że produkty light je się bezkarnie. Zawierają wprawdzie mniej kalorii, tłuszczu lub węglowodanów, nie można jednak wrzucić w siebie pudełka pieczywa chrupkiego, dwóch serków niskotłuszczowych i tabliczki czekolady light, wierząc, że się straci zbędne kilogramy. Naucz się nowego sposobu odżywiania, wyrabiaj w sobie dobre nawyki. Dzisiaj wieczorem zastanów się nie tylko nad tym, co założysz jutro do pracy, lecz także, co weźmiesz do jedzenia. Nie polegaj na przypadkowym wyborze.
Gdy w czasie kuracji odchudzającej głód nie daje ci spokoju, sięgnij po produkt SOS
Produkt |
Ilość |
Waga |
Wartość energetyczna |
pomidor duży |
1szt. |
150 g |
22 kcal |
1 łodyga |
30 g |
4 kcal |
|
sałata |
1 liść |
13 g |
2 kcal |
cykoria |
1 szt. |
70 g |
15 kcal |
marchew |
1 szt. |
50 g |
13 kcal |
kiwi |
1 szt. |
100 g |
56 kcal |
mandarynka |
1 szt. |
80 g |
42 kcal |
jabłko |
1 szt. (średnie) |
150 g |
67 kcal |
chleb chrupki |
1 kromka |
10 g |
35 kcal |
płatki kukurydziane |
1 łyżka |
10 g |
36 kcal |
polędwica sopocka |
1 duży plaster |
20 g |
33 kcal |
polędwica z piersi kurczaka |
1duży plaster |
20 g |
19 kcal |
szynka z indyka |
1 duży plaster |
25 g |
21 kcal |
Dobrym rozwiązaniem dla osób walczących z nadwagą są spotkania w grupie wsparcia metody Weight Watchers (Strażnicy Wagi), w której wszyscy mają ten sam problem. To bardzo jednoczy i pozwala uczyć się od siebie wzajemnie. Tel. (22) 312-32-23, pl. Czerwca 1B, pok. 110, 02-495 Warszawa
www.straznicywagi.com.pl