Jesienny koktajl na odchudzanie. Połącz 3 składniki, a przestaniesz podjadać

2024-10-13 10:06

Odchudzanie jesienią może być pełne smaku. Powód jest prosty, to właśnie teraz sklepowe półki i bazarki uginają się od plonów. Chcąc przyspieszyć metabolizm oraz przestać ciągle podjadać dobrym rozwiązaniem jest koktajl z dyni. Odpowiednie połączenie składników przynosi efekty.

Jesienny koktajl na odchudzanie. Połącz 3 składniki, a przestaniesz podjadać
Autor: Fot. Getty Images

Odchudzający koktajl z dyni zapewne dla niejednej osoby brzmi dość abstrakcyjnie. Niemniej to warzywo ma niewiele kalorii, a najmniej spośród wszystkich rodzajów ma dynia olbrzymia. Duża zawartość błonnika przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom i zatrzymuje na dłużej uczucie sytości.

Jak się odchudzać, żeby nie mieć obwisłej skóry?

Odchudzający koktajl z dyni. Przepis z 3 składników na redukcję masy ciała

Pieczona dynia jest pyszna nie tylko na ciepło, ale także kiedy przestygnie. Dlatego planując obiad lub inne przetwory warto zostawić nieco gotowanej albo pieczonej dyni w lodówce. Po zblendowaniu z kilkoma składnikami zyskujemy pyszny koktajl odchudzający o kremowej konsystencji. 

Zaletą dyni jest fakt, że stanowi roślinne źródło białka, a jak wiadomo w trakcie odchudzania, warto spożywać mniej węglowodanów prostych, a więcej białka. Wówczas organizm wykorzystuje więcej energii do spalenia kalorii, dzięki czemu powoli tracimy na wadze. 

Dynia obniża cholesterol LDL i działa ochronnie na serce, poza tym zawiera wapń, magnez, selen, potas czy cynk, a także kwasu foliowego i niacyny oraz witaminę A, C i E. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dzięki temu warzywo to często uważane jest za dobry dodatek do diety oczyszczającej. 

Przepis na koktajl z dyni. Wykorzystaj 3 składniki

Jesienny koktajl odchudzający to nie tylko dynia. Ważne są dodatki o działaniu przeciwzapalnym i przyspieszającym metabolizm oraz odrobina słodyczy. Pozbywanie się nadmiaru kilogramów nie może być pozbawione przyjemności z jedzenia.

Dlatego polecamy, aby do koktajlu dodać zielonego banana. Wbrew pozorom to właśnie ten owoc jest lepszym rozwiązaniem, niż całkowicie dojrzała wersja. Przede wszystkim ma znacznie niższy indeks glikemiczny, a to oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. Poza tym zawiera dużo skrobi opornej, która bardzo korzystnie wpływa na jelita, zwłaszcza na jelito grube. 

Ostatnim składnikiem koktajlu jest imbir. Wystarczy szczypta. Przyprawa ta znana jest z właściwości przeciwzapalnych i obniżających poziom cukru we krwi. Ponadto podkręca metabolizm i wzmacnia odporność.

Składniki:

  • szklanka gotowanej lub pieczonej dyni,
  • zielony banan,
  • szczypta imbiru.

Jeżeli koktajl jest za gęsty, można dolać odrobinę przegotowanej i schłodzonej wody. W ten sposób jeszcze bardziej przyspieszymy trawienie. Dyniowy koktajl pomaga także w zwalczaniu pokusy sięgania po słodycze. A jeżeli chcemy modyfikować jego skład, warto zamiast banana, dodać mandarynkę lub kawałek pomarańczy.