Pij zamiast kakao, a metabolizm wystrzeli. Kluczem jest jedna przyprawa

2024-01-22 10:48

Pierwszy dzień wiosny przypada na 20 marca, dlatego masz jeszcze sporo czasu na pozbycie się niechcianej oponki. Każdego dnia pamiętaj o aktywności fizycznej i o zróżnicowanej diecie. Jeśli chcesz przyspieszyć metabolizm, to przygotuj nietypowy napój, który - zastępując kakao - pomoże ci zrzucić kilka kilogramów.

Pij zamiast kakao, a metabolizm wystrzeli. Kluczem jest jedna przyprawa
Autor: Getty Images Pij zamiast kakao, a metabolizm wystrzeli. Kluczem jest jedna przyprawa

Kiedy wokół robi się ciepło, zrzucamy płaszcze i puchowe kurtki. Niestety bywa tak, że to właśnie zimą chowamy pod ubraniem dodatkowe kilogramy, a kiedy przychodzi wiosna trudno je ukryć. Dlatego jeśli chcesz cieszyć się zdrową i szczupłą sylwetką, zadbaj o codzienne posiłki i przygotuj prosty napój, który przyspieszy metabolizm.

W formie 24: 5 błędów spowalniających odchudzanie

Korzenne kakao? Wypróbuj, a efekty cię zaskoczą

Kakao jest bardzo zdrowe, o ile sięgamy po ciemny odpowiednik, oryginalny bez dodatku cukru czy innych niepotrzebnych składników i konserwantów. Ziarna kakaowca zawierają wiele cennych witamin, minerałów i tłuszczy. Dlatego jeśli lubisz pić ciepłe kakao bez dodatku cukru, to nie rezygnuj z dotychczasowych upodobań. 

Natomiast chcąc nieco schudnąć i przyspieszyć metabolizm warto przygotować pewien zamiennik. Chodzi o mleko z dodatkiem korzennej przyprawy. Gałka muszkatołowa, która w dużej mierze wykorzystywana jest w kuchni wytrawnej, stanowi również składnik przyprawy do piernika.

Gałka muszkatołowa była cenioną przyprawą już w starożytnych Indiach, a z czasem stała się częścią najstarszego systemu leczenia określanego jako Ajurweda. Pomimo upływu potencjał przyprawy wciąż jest doceniany przez hinduskich specjalistów. Dr Trupti Shirole jest lekarzem ajurwedyjskim zajmujących się tematyką chorób przewlekłych i zaburzeń wynikających ze stylu życia.

Dr Trupti Shirole na łamach "The Medindia Medical Review" Team omówiła korzyści wynikające ze spożywania gałki muszkatołowej. Ta orientalna przyprawa odgrywa kluczową rolę we wspieraniu zdrowia jelit, jest pełna przeciwutleniaczy, które przyspieszają metabolizm. Dodatkowo zawiera dużo błonnika i pomaga w walce z zachciankami na słodycze, czy inne niezdrowe przekąski.

Dzięki temu gałka muszkatołowa staje się tajną bronią w walce z niechcianymi kilogramami. Wystarczy szczypta proszku co drugi dzień. Lekarka zaznacza, że przyprawa  jest ceniona także za inne prozdrowotne działania. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz poprawia jakość snu. Dlatego warto przyrządzić korzenne kakao wieczorem, by rano obudzić się wypoczętym i oczyścić organizm. Hinduska ekspertka zaznacza, aby stosować gałkę muszkatołową z umiarem, ponieważ nie brak w niej tłuszczów nasyconych. 

Korzenny napój na odchudzanie. Przepis łatwiejszy niż myślisz

Po pierwsze musisz pamiętać o tym, że w trakcie odchudzania kluczową rolę odgrywa dieta. Jeśli chcesz pozbyć się kilku kilogramów, to ogranicz lub całkiem zrezygnuj ze słodyczy i niezdrowych przekąsek. Zapomnij o jedzeniu typu fast-food. Nie rezygnuj jednak z przyjemności jedzenia. 

Sięgaj po chude mięso, jajka, twaróg, warzywa (głównie zielone), owoce, ryby, czy roślinne źródła białka takie jak soczewica, czy ciecierzyca. Zrezygnuj z tłuszczy zwierzęcych na rzecz roślinnych. Pij wodę. Oczywiście nie zapominaj o codziennej aktywności. Na początek wystarczy 30-minutowy spacer. 

Jeśli zastosujesz te wszystkie wskazówki, a co więcej skonsultujesz się z profesjonalnym dietetykiem, który dobierze rodzaj diety to twoich potrzeb, chorób i planu dnia, masz szansę osiągnąć sukces. 

W celu przyspieszenia metabolizmu możesz także pić co drugi dzień korzenne kakao. Przepis jest prosty i nie wymaga zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Mleko przelej do rondelka, wsyp przyprawę. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj całość. Zagotuj, poczekaj, aż nieco przestygnie i wypij przed snem.