Spis treści
Tabela kalorii zawartych w rybach i owocach morza przedstawia produkty, które znacznie różnią się od siebie zarówno samą kalorycznością, jak i właściwościami odżywczymi. Wiele bowiem zależy od tego, skąd dany produkt pochodzi (np. morze, ocean, rzeka). Choć ryby są ubogie w węglowodany, warto je spożywać ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, witamin i minerałów. Sprawdź więc, ile kalorii zawierają ryby i owoce morza!
Ile kalorii mają ryby?
Jeśli zależy ci na spożywaniu niskokalorycznych posiłków, bez obaw możesz sięgnąć po wędzonego dorsza, który w 100 gramach ma 82 kcal, warto jednak pamiętać, że dorsz w sosie pomidorowym dostarczy tych kilokalorii o wiele więcej - 105. Stosunkowo niskokaloryczną rybą jest również mintaj - 92 kcal. Rybną kaloryczną rozpustę stanowi natomiast spożywanie tuńczyka w oleju (konserwa), który zawiera 289 kcal, a także węgorza wędzonego - 326 kcal.
Czytaj również: Ryby - przegląd ryb najlepszych dla naszego zdrowia
Ile kalorii mają owoce morza?
Kaloryczność większości owoców morza jest zbliżona do tej, jaką mają ryby. Niskokaloryczne są kraby - 84 kcal w 100 gramach produktu, niewiele więcej kilokalorii zawierają małże - 88. O spożycie zbyt dużej liczby kalorii nie musimy się też martwić, jedząc ostrygi, które w 100 gramach mają 101 kcal.
>>Przeczytaj też:
- OWOCE MORZA - rodzaje i sposoby przyrządzania
- Telemedycyna i nowe technologie w dializoterapii, czyli dializa on-line
- Kalkulator kalorii
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Autor: Time S.A/ Materiały prasowe
- Diety dostępne bez wychodzenia z domu
- Listy zakupowe dostosowane do typu diety
- Baza ponad 2000 posiłków
- Niezbędne informacje na temat składników
- Opieka specjalistów ds. żywienia
- Możliwość integrowania diety z planem treningowym
Ryby i owoce morza - tabela kalorii
Ile kalorii mają ryby i owoce morza? Zapoznaj się z poniższą tabelą!
Tabela kalorii: ryby i owoce morza, kcal/100 g
| dorsz świeży | 82 |
| dorsz w sosie pomidorowym | 105 |
| dorsz wędzony | 94 |
| dorsz, filety smażone w panierce | 273 |
| dorsz, kotlet mielony | 260 |
| kraby | 84 |
| krewetki | 85 |
| leszcz | 108 |
| łosoś | 142 |
| łosoś wędzony | 117 |
| makrela świeża | 205 |
| makrela w sosie własnym | 156 |
| makrela wędzona na zimno | 242 |
| makrela wędzona na gorąco | 295 |
| małże | 88 |
| mintaj | 92 |
| morszczuk | 89 |
| okoń | 79 |
| ostrygi | 101 |
| pstrąg | 119 |
| szczupak | 88 |
| szprot wędzony | 243 |
| szprot | 140 |
| śledź w śmietanie | 96 |
| śledź solony | 217 |
| ślimaki | 50 |
| tuńczyk świeży | 144 |
| tuńczyk w oleju, konserwa | 289 |
| tuńczyk w sosie własnym, konserwa | 86 |
| węgorz wędzony | 326 |
| węgorz | 278 |
| tilapia | 96 |
| miruna | 74 |
Źródła: Instytut Żywności i Żywienia oraz U.S. Department of Agriculture