Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?
Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.
Spis treści
- Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne
- Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?
- Zielony jęczmień – cena
Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.
Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne
Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?
Preparaty z zielonego jęczmienia są polecane osobom pragnącym schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również witamin i składników mineralnych. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania. Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu. Ponadto w grupie osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała.
Jednak preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, nie zastąpią odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Zielony jęczmień – cena
Cena preparatów z zielonego jęczmienia nie jest niska - cena proszku z soku jęczmienia waha się od 70 do nawet 180 złotych za 300 gramów proszku. Preparaty w postaci tabletek, zawierające sproszkowane liście, są nieco tańsze - opakowanie 60 kapsułek kupimy już za 20 złotych. Różnica wynika z zastosowanych sposobów produkcji. Do uzyskania proszku z soku jęczmienia stosowane są droższe technologie oraz zużywana jest większa ilość młodego jęczmienia w porównaniu z produkcją proszku z jęczmienia rozdrobnionego.
W jakiej formie jeść zielony jęczmień?
Zielonego jęczmienia nie jada się w formie sałatek czy surówek. Jest on dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Proszek z zielonego jęczmienia uzyskuje się przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Taki sposób produkcji pozwala zachować właściwości zielonego jęczmienia. Natomiast proszek z trawy otrzymuje się w wyniku suszenia w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas, co prowadzi do utlenienia składników odżywczych i zmniejszenia walorów odżywczych. Składniki zawarte w proszku z soku są lepiej przyswajalne niemalże w 100% ze względu na brak zawartości błonnika, natomiast w preparacie z rozdrobnionej trawy jęczmiennej znajdziemy dużo błonnika, ale jego obecność zmniejsza przyswajalność składników odżywczych.
Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia
Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. " Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.atpgabinetdietetyczny.pl
Jęczmień zielony nie jest nowością w świecie dietetyki, natomiast jego cena może zniechęcać. Czy warto go stosować? Tak. Warto stosować wszystko, co w swoim składzie zawiera wszystkie składniki odżywcze, a tym bardziej tak dużo antyoksydantów, które mają bardzo ważne zadanie, jakim jest walka z wolnymi rodnikami. Jęczmień może być dobrym rozwiązaniem w okresie zimowym, kiedy na polskim rynku ciężko jest zdobyć pełnowartościowe produkty roślinne.Nie jest to jednak produkt niezastąpiony, czyli ci, którzy nie mogą go kupić, spokojnie mogą tak ułożyć dietę, aby była ona pełnowartościowa. Oprócz 5 porcji różnych warzyw i 2 różnych owoców, można dołożyć do swojego menu kiełki. Zawartość minerałów i witamin w kiełkach jest porównywalna z młodym jęczmieniem. Kiełki nie zawierają tyle witaminy C, ale wystarczy spożyć połowę (ok. 80 g) czerwonej papryki i dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę mamy pokryte.