Zjesz mniej, a poczujesz się pełna. Tak działa psychologia sytości
Czy można oszukać mózg, by szybciej się najeść? Okazuje się, że tak! Psychologia sytości to sprytne podejście do jedzenia, które pozwala ograniczyć kalorie bez uczucia głodu. Sprawdź, jak drobne triki mogą pomóc ci jeść mniej, a mimo to czuć się w pełni usatysfakcjonowanym po posiłku.

Jak jeść mniej, a nie czuć głodu?
Mózg potrzebuje około 20 minut, aby odebrać sygnał, że jesteśmy najedzeni. Kiedy jemy zbyt szybko nieświadomie przekraczamy granicę sytości i jemy więcej, niż faktycznie potrzebujemy. Istnieje jednak kilka sztuczek, które pomogą nam się z tym uporać.
Wygląd jedzenia na talerzu
Mózg ocenia objętość posiłku na podstawie stopnia wypełnienia talerza. Dobrym pomysłem jest serwowanie potraw na mniejszych talerzykach, dzięki temu nawet mała porcja będzie wyglądać na większą.
Warto dodać sporą ilość warzyw, mają mało kalorii, a znacząco zwiększają objętość dania. To zdrowy sposób na zwiększenie uczucia sytości w bezpieczny dla wagi sposób.
Kolory na talerzu
Sposób podania jedzenia ma wpływ na odczuwanie sytości. Okazuje się, że talerz zawierający wiele różnych kolorów - od zieleni, po czerwień i żółć, sprawia, że mamy ochotę na zjedzenie danej potrawy i smakuje nam ona bardziej.
Warto zastosować również kontrasty kolorystyczne. Wówczas mózg automatycznie myśli, że porcja jest większa niż w rzeczywistości.

Świadome jedzenie
Często jedzeniu towarzyszy oglądanie serialu, scrollowanie mediów społecznościowych czy odpisywanie na wiadomości. Natomiast jedzenie w skupieniu jest jedną z najważniejszych sztuczek kontrolowania ilości spożytego jedzenia.
Sprawia, że czerpiemy większą satysfakcję, doceniamy aromat, smak i teksturę. Dzięki temu łatwiej jest nam też zauważyć moment, kiedy czujemy sytość.
Zapach i temperatura jedzenia
Zapach jedzenia oddziałuje na odbieranie przez nas smaku potraw, z tego względu warto wzbogacić je o aromatyczne zioła i przyprawy. Należy również podgrzewać posiłki, jeśli tylko jest to możliwe. Ta prosta sztuczka sprawia, że czujemy większą sytość niż po zjedzeniu takiej samej porcji prosto z lodówki.
Rozmiar sztućców i tempo
Rozmiar sztućców ma większe znaczenie, niż się wydaje. Warto jeść posiłki mniejszym widelcem lub łyżką, dzięki temu posiłek potrwa trochę dłużej, a nasz mózg zyska więcej czasu na wysłanie sygnału sytości.
Dodatkowo bierzemy do ust mniejsze kęsy, dzięki czemu dokładniej gryziemy i cieszymy się smakiem. Wolniejsze tempo jedzenia ma również pozytywny wpływ na trawienie.
Woda przed posiłkiem
Szklanka wody wypita na 15-30 minut przed porą jedzenia to prosty sposób na zmniejszenie uczucia głodu. Pomimo braku kalorii woda wypełnia żołądek, dzięki czemu zjemy mniej i szybciej poczujemy sytość.
Jednocześnie nawodnienie organizmu wspiera metabolizm i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jest też prostą metodą na odróżnienie głodu od pragnienia, z czym wiele osób ma problem.
Unikanie bodźców zewnętrznych
Reklamy jedzenia, intensywne zapachy czy widok przekąsek leżących na kuchennym blacie mogą sprawić, że nagle poczujesz głód, mimo że jeszcze chwilę wcześniej o jedzeniu nawet nie myślałaś. To nie przypadek, otoczenie ma ogromny wpływ na nasze decyzje żywieniowe. Warto ograniczyć kontakt z bodźcami, które prowokują jedzenie.
Trzymaj przekąski w zamkniętych szafkach, najlepiej poza zasięgiem wzroku, a do sklepu wybieraj się zawsze z przygotowaną wcześniej listą. Unikaj też robienia zakupów na pusty żołądek - głód sprawia, że częściej sięgamy po wysokoprzetworzoną żywność i słodycze.