Zwalczą pokusę na słodkie i mają mało kalorii. 7 owoców najlepszych na odchudzanie
Odchudzanie nie musi, a wręcz nie powinno być pozbawione przyjemności z jedzenia. Dlatego dbając o sylwetkę, warto przeanalizować codzienne posiłki i włączyć owoce, które nie zawierają zbyt wielu kalorii, za to są źródłem błonnika i witamin.
Zrzucanie nadmiernych kilogramów w zdrowy i bezpieczny sposób polega na właściwie zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej. Zasada stara jak świat, jednak nie brakuje pułapek, bo skoro wiemy, że owoce też mają w sobie cukier, to czasem warto zmodyfikować posiłki.
Jakie owoce jeść podczas odchudzania?
Kluczem do utraty wagi jest deficyt kaloryczny, dlatego nawet jeśli zamiast słodyczy wybieramy owoce zawierające fruktozę, warto wybierać świadomie. Otóż jest grupa owoców, która posiada mniej kalorii od innych, więc komponowanie deseru w formie fit będzie nie tylko proste, ale także pozbawione pułapek.
Pierwszym owocem godnym polecenia są jabłka. Proste, niedrogie i w Polsce wyjątkowo popularne, więc możemy co rusz kosztować innej odmiany. W 100 g mieści się niewiele ponad 50 kcal, a niewątpliwą zaletą jest duża zawartość pektyn, czyli błonnika.
Badania opublikowane przez American Journal of Clinical Nutrition sugerują, że jabłka pomagają redukować apetyt i zaspokajają głód, dostarczając niewielu kalorii, co jest pomocne w procesie odchudzania.
Kolejnym owocem, po który warto sięgać podczas odchudzania, są brzoskwinie. W 100 g owocu mamy zaledwie 39 kcal, czyli jeszcze mniej już w jabłku, a smak wyjątkowy. Podobnie do jabłek mają dużo błonnika, a badacze wskazują, że pigmenty odpowiadające za ich kolor pomagają zwalczać “zły cholesterol”, czyli frakcję LDL.
Jakie owoce jeść, aby schudnąć? Jagodowe szaleństwo
Wyjątkowo zdrowe są owoce jagodowe, a należą do nich jeżyny, borówki i maliny. Brzmi słodko i pysznie, więc to kolejny dowód na to, że odchudzanie może być przyjemne. A najważniejsze jest to, że wciąż możemy kupić te roślinne przysmaki bez większego problemu.
W 100 g borówek to tylko 55 kcal, spożywając je, wspieramy także nasz wzrok, chronimy się przed nowotworem i opóźniamy proces starzenia dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Borówki mają także niski indeks glikemiczny więc możemy po nie sięgać jeśli doskwiera nam problem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi.
W 100 g jeżyn mieści się nieco ponad 43 kcal, a owoce te podobnie jak jabłka mają dużo pektyn, czyli błonnika o żelującym charakterze, który zatrzymuje uczucie sytości. Łącząc jeżyny z serkiem mascarpone, zwalczamy chęć podjadania słodyczy.
Maliny to kolejna propozycja, bo w 100 g mieści się niewiele ponad 50 kalorii. A zatem jeśli lubimy owoce jagodowe, warto zjadać je naprzemiennie w trakcie odchudzania.
Papaja a odchudzanie - nie rezygnuj z egzotycznych przysmaków
Ostatnie dwa owoce godne polecenia to propozycje totalnie egzotyczne. Jedną z nich jest papaja, którą nie zawsze dostaniemy w sklepach, ale jak się pojawi, warto dać jej szansę. Ma kremowy miąższ, nieco ponad 40 kcal na 100 g, niski indeks glikemiczny (56) oraz dużo błonnika.
Melon w 100 g ma tylko 33 kalorie. Idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, a pokrojony w kostkę uzupełni smakiem imprezowe wege koreczki. Dla miłośników włoskich smaków polecamy przystawkę w formie łódeczek owiniętych szynką parmeńską. Dzięki temu zyskujemy sporo błonnika, a proste przekąski zatrzymają na dłużej uczucie sytości.