Afrodyzjaki na walentynki - przepis na romantyczną kolację

2017-02-08 10:52

Zbliżają się walentynki i coraz częściej pojawia się pytanie, jak kulinarnie zaplanować ten wieczór, by jedzenie było nie tylko smaczne i lekkie, ale również nastrajające do miłosnych uniesień. Właśnie wtedy warto przypomnieć sobie o włoskich potrawach, które jak żadne inne rozbudzają zmysły, nie zapominając o słodkim deserze z afrodyzjakami.

walentynki
Autor: materiały prasowe

Spis treści

  1. Smaki, które rozbudzą zmysły. Afrodyzjaki na walentynki

Śródziemnomorska kuchnia pełna jest afrodyzjaków, znanych również jako magiczne substancje, które oddziaływają na nasze zmysły, modyfikują działanie hormonów płciowych i zmieniają zachowanie. Wpływają pozytywnie na potencję, a nawet płodność. Zwiększają libido i intensyfikują miłosne doznania. W ten romantyczny wieczór warto więc zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane potrawy, z konkretnymi ziołami i przyprawami – mówi Michał Rajewski, Szef Kuchni Focaccia Ristorante w Warszawie. – W Focaccia Ristorante na ten wieczór proponujemy gościom miłosny aperitif (np. lampkę Prosecco), potem cozza, czyli misę dla dwojga z mulami w białym winie, z estragonem, czosnkiem i cytryną, podawane z domową focaccia. Danie główne to ravioli z rakiem, oliwą krewetkową, bazylią i parmezanem lub kaczka z puree z gorczycy, marchewką, miodem, koprem włoskim, migdałami i sosen anyżowym. Na deser proponuję piernik z mleczną czekoladą, melasą i wiśniami kandyzowanymi dla dwojga.

Smaki, które rozbudzą zmysły. Afrodyzjaki na walentynki

Afrodyzjaki możemy podzielić na cztery grupy – owoce morza, zioła i przyprawy, owoce i warzywa oraz oczywiście czekoladę.

Owoce morza są jednym z najsilniejszych afrodyzjaków – szczególnie za takie uważa się ostrygi i małże. Ze względu na zawartość aminokwasów, cynku i selenu, podnoszą poziom testosteronu, zwiększając sprawność seksualną. Dlatego właśnie cynk określany jest mianem pierwiastka miłości. Selen wpływa pozytywnie na mięśnie. Warto wiedzieć, że właśnie w męskich gruczołach płciowych gromadzi się ponad połowa selenu znajdującego się w organizmie – dla aktywnego kochanka uzupełnianie tego pierwiastka jest szczególnie ważne.

  • Zioła i przyprawy

Chilli, cynamon, kardamon, imbir, lubczyk – o miłosnych właściwościach tych przypraw wiedzą już chyba wszyscy. Nie każdy wie jednak o tym, że równie silnym afrodyzjakiem jest bazylia. Na przykład Hindusi wierzą, że spożywanie jednego listka Tulasi (jedna z odmian bazylii) dziennie, zapewnia bogate życie seksualne, a Haitańczycy, że rozsypanie liści bazylii wokół serca kochanka ma zagwarantować jego wierność. Moc afrodyzjaku ma też oczywiście popularna odmiana bazylii, szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Na uwagę zasługuje też anyż, który zawiera substancje estrogeniczne, zwiększające pożądanie u kobiet i szafran uznany za najskuteczniejszy z afrodyzjaków wg. "Food Research International". Pozytywny wpływ na libido mają także przyprawy takie jak goździk, gałka muszkatołowa, imbir i czosnek.

  • Owoce i warzywa

Warto tu wymienić marchewkę, która – dzięki zawartości witaminy C i E oraz beta-karotenu wpływa pozytywnie na kondycję seksualną oraz mango – zawierające cynk.

Wymieniona na końcu, ale chyba najmilsza naszym podniebieniom. Dzięki zawartości kakao podnosi poziom dopaminy i serotoniny, wyzwalając jednocześnie uczucie przyjemności i zadowolenia.

Specjalna walentynkowa kolekcja słodyczy, którymi można obdarzyć swoich najbliższych będzie romantyczną niespodzianką dla łasuchów  – mówi Adam Freus, Szef Cukierni z warszawskiej Miodowa Cafe. I rzeczywiście – to wspaniały prezent, który nie tylko wygląda pięknie i elegancko, ale i smakuje obłędnie. – Na tę okazję przygotowaliśmy rozkoszne trufle – wymienia Freus - miłosne pianki marshmallow, walentynowy torcik, marcepanowe serce i romantyczny kronat. Niebanalnym cukierniczym pomysłem na romantyczny wieczór jest z pewnością Walentynkowy Dessert Bar dostępny tylko u nas, na miejscu, w Miodowa-Cafe: zestaw 3 ekskluzywnych deserów z afrodyzjakami to prawdziwa uczta dla zmysłów:

  • lichi/hibiskus/szampan
  • seler/trufla/miód gryczany
  • czekolada 70%/avocado/cynamon
To ci się przyda

Cozza, czyli mule - przepis na 1 porcję

Dla tych, co wolą spędzić ten wieczór w domowym zaciszu, Szef Kuchni włoskiej restauracji Focaccia Ristorante dzieli się swoim przepisem na przygotowanie muli.

Składniki: szalotka (1 mała), czosnek (1 ząbek), estragon, pietruszka, chilli, masło (łyżkę), wino białe (szklanka), bulion rybny (szklanka), sól szczypta, mule 0,8 kg.

Wykonanie: szalotkę i czosnek posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Skorupiaki czyścimy i osuszamy. Mule wrzucamy na patelnię, dodajemy chilli i zalewamy winem. Redukujemy wino i dodajemy bulion rybny, dodajemy estragon i masło, przykrywamy przykrywką i trzymamy na ogniu, aż mule się otworzą. Po otwarciu muli, skorupiaki oddzielamy od sosu, sos redukujemy do gęstości. Doprawiamy sos do smaku solą. Mule przekładamy na sos i posypujemy gotowe danie estragonem i pietruszką.

Smacznego!

Mule
Autor: materiały prasowe