Afrodyzjaki na walentynki - przepis na romantyczną kolację
Zbliżają się walentynki i coraz częściej pojawia się pytanie, jak kulinarnie zaplanować ten wieczór, by jedzenie było nie tylko smaczne i lekkie, ale również nastrajające do miłosnych uniesień. Właśnie wtedy warto przypomnieć sobie o włoskich potrawach, które jak żadne inne rozbudzają zmysły, nie zapominając o słodkim deserze z afrodyzjakami.
Spis treści
Śródziemnomorska kuchnia pełna jest afrodyzjaków, znanych również jako magiczne substancje, które oddziaływają na nasze zmysły, modyfikują działanie hormonów płciowych i zmieniają zachowanie. Wpływają pozytywnie na potencję, a nawet płodność. Zwiększają libido i intensyfikują miłosne doznania. W ten romantyczny wieczór warto więc zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane potrawy, z konkretnymi ziołami i przyprawami – mówi Michał Rajewski, Szef Kuchni Focaccia Ristorante w Warszawie. – W Focaccia Ristorante na ten wieczór proponujemy gościom miłosny aperitif (np. lampkę Prosecco), potem cozza, czyli misę dla dwojga z mulami w białym winie, z estragonem, czosnkiem i cytryną, podawane z domową focaccia. Danie główne to ravioli z rakiem, oliwą krewetkową, bazylią i parmezanem lub kaczka z puree z gorczycy, marchewką, miodem, koprem włoskim, migdałami i sosen anyżowym. Na deser proponuję piernik z mleczną czekoladą, melasą i wiśniami kandyzowanymi dla dwojga.
Smaki, które rozbudzą zmysły. Afrodyzjaki na walentynki
Afrodyzjaki możemy podzielić na cztery grupy – owoce morza, zioła i przyprawy, owoce i warzywa oraz oczywiście czekoladę.
Owoce morza są jednym z najsilniejszych afrodyzjaków – szczególnie za takie uważa się ostrygi i małże. Ze względu na zawartość aminokwasów, cynku i selenu, podnoszą poziom testosteronu, zwiększając sprawność seksualną. Dlatego właśnie cynk określany jest mianem pierwiastka miłości. Selen wpływa pozytywnie na mięśnie. Warto wiedzieć, że właśnie w męskich gruczołach płciowych gromadzi się ponad połowa selenu znajdującego się w organizmie – dla aktywnego kochanka uzupełnianie tego pierwiastka jest szczególnie ważne.
- Zioła i przyprawy
Chilli, cynamon, kardamon, imbir, lubczyk – o miłosnych właściwościach tych przypraw wiedzą już chyba wszyscy. Nie każdy wie jednak o tym, że równie silnym afrodyzjakiem jest bazylia. Na przykład Hindusi wierzą, że spożywanie jednego listka Tulasi (jedna z odmian bazylii) dziennie, zapewnia bogate życie seksualne, a Haitańczycy, że rozsypanie liści bazylii wokół serca kochanka ma zagwarantować jego wierność. Moc afrodyzjaku ma też oczywiście popularna odmiana bazylii, szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Na uwagę zasługuje też anyż, który zawiera substancje estrogeniczne, zwiększające pożądanie u kobiet i szafran uznany za najskuteczniejszy z afrodyzjaków wg. "Food Research International". Pozytywny wpływ na libido mają także przyprawy takie jak goździk, gałka muszkatołowa, imbir i czosnek.
- Owoce i warzywa
Warto tu wymienić marchewkę, która – dzięki zawartości witaminy C i E oraz beta-karotenu wpływa pozytywnie na kondycję seksualną oraz mango – zawierające cynk.
Wymieniona na końcu, ale chyba najmilsza naszym podniebieniom. Dzięki zawartości kakao podnosi poziom dopaminy i serotoniny, wyzwalając jednocześnie uczucie przyjemności i zadowolenia.
Specjalna walentynkowa kolekcja słodyczy, którymi można obdarzyć swoich najbliższych będzie romantyczną niespodzianką dla łasuchów – mówi Adam Freus, Szef Cukierni z warszawskiej Miodowa Cafe. I rzeczywiście – to wspaniały prezent, który nie tylko wygląda pięknie i elegancko, ale i smakuje obłędnie. – Na tę okazję przygotowaliśmy rozkoszne trufle – wymienia Freus - miłosne pianki marshmallow, walentynowy torcik, marcepanowe serce i romantyczny kronat. Niebanalnym cukierniczym pomysłem na romantyczny wieczór jest z pewnością Walentynkowy Dessert Bar dostępny tylko u nas, na miejscu, w Miodowa-Cafe: zestaw 3 ekskluzywnych deserów z afrodyzjakami to prawdziwa uczta dla zmysłów:
- lichi/hibiskus/szampan
- seler/trufla/miód gryczany
- czekolada 70%/avocado/cynamon
Cozza, czyli mule - przepis na 1 porcję
Dla tych, co wolą spędzić ten wieczór w domowym zaciszu, Szef Kuchni włoskiej restauracji Focaccia Ristorante dzieli się swoim przepisem na przygotowanie muli.
Składniki: szalotka (1 mała), czosnek (1 ząbek), estragon, pietruszka, chilli, masło (łyżkę), wino białe (szklanka), bulion rybny (szklanka), sól szczypta, mule 0,8 kg.
Wykonanie: szalotkę i czosnek posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Skorupiaki czyścimy i osuszamy. Mule wrzucamy na patelnię, dodajemy chilli i zalewamy winem. Redukujemy wino i dodajemy bulion rybny, dodajemy estragon i masło, przykrywamy przykrywką i trzymamy na ogniu, aż mule się otworzą. Po otwarciu muli, skorupiaki oddzielamy od sosu, sos redukujemy do gęstości. Doprawiamy sos do smaku solą. Mule przekładamy na sos i posypujemy gotowe danie estragonem i pietruszką.
Smacznego!