Jak piec bez tłuszczu? Rękaw foliowy, garnek rzymski i silikon
2014-07-18
11:02
Najbardziej popularny sposób pieczenia beztłuszczowego to grillowanie – na ruszcie lub na patelni grillowej. Ale są też inne sposoby. Sprawdź, jak piec mięso bez tłuszczu.
![Jak piec bez tłuszczu? Rękaw foliowy, garnek rzymski i silikon](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-hJJo-Br3E-EUcK_jak-piec-bez-tluszczu-rekaw-foliowy-garnek-rzymski-i-silikon-664x442.jpg)
Spis treści
Pieczenie bez tłuszczu to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie odchudzającej bądź leczniczej beztłuszczowej. Mięso pieczone bez tłuszczu może być aromatyczne i miękkie, trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić.
Sposoby na pieczenie mięsa bez tłuszczu
- rękaw do pieczenia, czyli specjalna folia, do której wkłada się przygotowany produkt. Mięso i ryby pieką się w nim we własnym sosie. Praktyczny w użyciu jest rulon takiej folii, z którego odcina się potrzebny odcinek, a jego końce zamyka dołączonymi zaciskami. Niektórzy wolą gotowe torebki do pieczenia. Rękaw foliowy nie może być szczelnie wypełniony, ma być luźno zawiązany. Wkłada się go (na blasze lub w brytfannie) do piekarnika, na niższą półkę, by rękaw (który nadyma się w czasie pieczenia) nie dotykał do ścianek piecyka. Pieczenie w rękawie jest szybsze niż tradycyjne, ale na powierzchni potrawy nie powstanie apetyczna chrupiąca skórka. By ją uzyskać, na krótko przed końcem pieczenia trzeba przeciąć i rozchylić folię. Pieczenie w rękawie oznacza… mniej zmywania – zużyty rękaw wyrzuca się.
- garnek rzymski to rodzaj glinianej brytfanny z pokrywką. Można w nim piec nie tylko mięso i ryby, ale także warzywa, chleb, zapiekanki, dania z ryżu i makaronu. Taki garnek wymaga specjalnego traktowania: przed każdym użyciem należy go wymoczyć w wodzie co najmniej przez kwadrans. Nie wolno też dopuszczać do gwałtownej zmiany temperatur, która może spowodować pęknięcie naczynia (nie wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia, a zimnego nie wkładać do gorącego piecyka). Trzeba nawet pamiętać o tym, by garnka z piekarnika nie stawiać na zimnym blacie kuchennym. Nie wolno myć naczynia w detergentach, bo wsiąkają one w jego pory, wystarczy ciepła woda. Garnek rzymski kosztuje od ok. 80 zł.
- silikonowe naczynia do pieczenia, w których przyrządza się posiłki podobnie jak w folii aluminiowej, tyle że odpada przykrawanie arkusza na wymiar, natłuszczanie jej i zawijanie. Dzięki zamkniętej konstrukcji pieczone mięsa czy ryby są soczyste i doskonale przyswajają aromat ziół i przypraw.
miesięcznik "Zdrowie"
Przeczytaj także: