Jak piec bez tłuszczu? Rękaw foliowy, garnek rzymski i silikon
2014-07-18
11:02
Najbardziej popularny sposób pieczenia beztłuszczowego to grillowanie – na ruszcie lub na patelni grillowej. Ale są też inne sposoby. Sprawdź, jak piec mięso bez tłuszczu.
Spis treści
Pieczenie bez tłuszczu to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie odchudzającej bądź leczniczej beztłuszczowej. Mięso pieczone bez tłuszczu może być aromatyczne i miękkie, trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić.
Sposoby na pieczenie mięsa bez tłuszczu
- rękaw do pieczenia, czyli specjalna folia, do której wkłada się przygotowany produkt. Mięso i ryby pieką się w nim we własnym sosie. Praktyczny w użyciu jest rulon takiej folii, z którego odcina się potrzebny odcinek, a jego końce zamyka dołączonymi zaciskami. Niektórzy wolą gotowe torebki do pieczenia. Rękaw foliowy nie może być szczelnie wypełniony, ma być luźno zawiązany. Wkłada się go (na blasze lub w brytfannie) do piekarnika, na niższą półkę, by rękaw (który nadyma się w czasie pieczenia) nie dotykał do ścianek piecyka. Pieczenie w rękawie jest szybsze niż tradycyjne, ale na powierzchni potrawy nie powstanie apetyczna chrupiąca skórka. By ją uzyskać, na krótko przed końcem pieczenia trzeba przeciąć i rozchylić folię. Pieczenie w rękawie oznacza… mniej zmywania – zużyty rękaw wyrzuca się.
- garnek rzymski to rodzaj glinianej brytfanny z pokrywką. Można w nim piec nie tylko mięso i ryby, ale także warzywa, chleb, zapiekanki, dania z ryżu i makaronu. Taki garnek wymaga specjalnego traktowania: przed każdym użyciem należy go wymoczyć w wodzie co najmniej przez kwadrans. Nie wolno też dopuszczać do gwałtownej zmiany temperatur, która może spowodować pęknięcie naczynia (nie wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia, a zimnego nie wkładać do gorącego piecyka). Trzeba nawet pamiętać o tym, by garnka z piekarnika nie stawiać na zimnym blacie kuchennym. Nie wolno myć naczynia w detergentach, bo wsiąkają one w jego pory, wystarczy ciepła woda. Garnek rzymski kosztuje od ok. 80 zł.
- silikonowe naczynia do pieczenia, w których przyrządza się posiłki podobnie jak w folii aluminiowej, tyle że odpada przykrawanie arkusza na wymiar, natłuszczanie jej i zawijanie. Dzięki zamkniętej konstrukcji pieczone mięsa czy ryby są soczyste i doskonale przyswajają aromat ziół i przypraw.
miesięcznik "Zdrowie"
Przeczytaj także: