Kutia to słowo pochodzenia ukraińskiego. Ma dwa znaczenia: po pierwsze to wigilijna wieczerza, po drugie – potrawa specjalnie na te uroczystość szykowana z pszenicy, maku i miodu. Kiedyś danie to było obowiązujące we wschodniej Polsce, na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy i Litwy. Jadano ją od wigilii świąt Bożego Narodzenia do Nowego Roku.
Kutia wigilijna
Każda gospodyni miała własny sekret przyrządzania kutii. Ale zawsze podstawą były ziarna zbóż (z ukr. kókkos – ziarno): pszenica, pęczak (nadal najpopularniejszy na Białorusi), nawet ryż. Inne składniki zależały od zamożności domu.
W szlacheckich dworach dodawano do kutii zamorskie bakalie – migdały, rodzynki, daktyle. W wersji uboższej wystarczył mak oraz miód albo słód, czyli poddane fermentacji kiełkujące ziarna jęczmienia lub żyta.
Czytaj też:
- Makowiec - jak przygotować idealny makowiec?
- SERNIK - na zimno, z brzoskwiniami, wiedeński. Ile kalorii ma sernik?
- Keks - wartości odżywcze, kalorie
- Pierniczki - czy pierniki są zdrowe? Ile mają kalorii?
- Jak zrobić świąteczny piernik?
Kutia - przepis
Źródło: youtube.com/Culture.pl
Kutia - kalorie, wartości odżywcze
Składniki kutii zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Ziarna zbóż to przede wszystkim bogate źródło białka, cynku, żelaza, jodu, litu, manganu, selenu oraz witamin z grupy B.
Nasiona maku mają bardzo dużo tłuszczu (ale tego dobrego, który wiąże cholesterol i pomaga usunąć go z organizmu), sporo białka, wapnia i magnezu oraz alkaloidów działających uspokajająco i przeciwbólowo.
O zdrowotnych właściwościach miodu można napisać książkę – m.in. wzmacnia serce, oczyszcza wątrobę, zabija bakterie.
SPRAWDŹ PRZEPIS: Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na kutię wigilijną
Jedyny mankament kutii to jej kaloryczność: 100 g dostarcza minimum 250 kcal.
miesięcznik "Zdrowie"