Napar z trawy cytrynowej. Zbija cholesterol, zapobiega miażdżycy i nie tylko
Trawa cytrynowa to doskonały dodatek do dań azjatyckich, zup, sałatek, kompotów, dżemów lub napojów. Słynie z niepowtarzalnych walorów smakowych oraz właściwości zdrowotnych. Dlatego, oprócz dodatku do potraw, warto spożywać trawę cytrynową w postaci naparu. Jak go przygotować?
Właściwości trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera m. in. witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także magnes, cynk, wapń, sód, potas oraz kwasy tłuszczowe. Napar z trawy cytrynowej wspomaga pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza krążenie oraz przyspiesza metabolizm.
Picie herbatki z trawy cytrynowej jest szczególnie polecane osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Zaburzona równowaga lipidowa może być przyczyną rozwoju miażdzycy, zawału serca lub udaru mózgu.
Trawa cytrynowa zawiera kwercetynę, czyli flawonoid o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dzięki temu zmniejsza stany zapalne w organizmie, hamuje wzrost komórek rakowych oraz zapobiega chorobom serca.
Picie naparu z trawy cytrynowej wspomaga również problemy ze strony przewodu pokarmowego. Według badań ekstrakt z trawy cytrynowej skutecznie zmniejsza toksyczność kultur bakterii E. Coli, dzięki czemu wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych układu pokarmowego.
Dzięki zawartości witaminy C i właściwościom przeciwzapalnym, trawa cytrynowa może wspomóc wzmocnienie odporności i profilaktykę przeciw infekcjom.
Jak przygotować napar z trawy cytrynowej?
Przygotowanie naparu z trawy cytrynowej jest banalnie proste. Wystarczy wsypać trzy łyżeczki suszu trawy cytrynowej do kubka i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach napar jest gotowy do spożycia.
Polecany artykuł: