Nie wszystkie produkty trzeba wyrzucić po upływie terminu ważności. Te możesz bezpiecznie zjeść
Każda żywność ma określony termin ważności. Jednak niektóre odpowiednio przechowywane produkty możemy spożyć, nawet jeśli ich termin ważności upłynął. Wiele z nich można zjeść w ciągu kilku tygodni, a nawet lat po upływie daty podanej na opakowaniu.
Zazwyczaj informacje o terminie przydatności do spożycia znajdują się na opakowaniu produktów. Wiele osób uważa, że jeśli ich termin przydatności upłynął, te produkty należy wyrzucić.
Jednak to przekonanie jest błędne. Daty ważności często są wytycznymi, które świadczą o tym, kiedy jakość określonych produktów spożywczych jest najwyższa.
Niektóre produkty można spożywać po upływie terminu ważności
Wiele z produktów, które mamy w swoich kuchennych szafkach i lodówkach, możemy zjeść, nawet jeśli ich termin przydatności minął. Należą do nich:
- jaja – certyfikowania dietetyczka Sofia Norton podkreśla, że data na opakowaniu jaj jest dobrym wskaźnikiem ich świeżości, ale jeśli minęła, wcale nie oznacza, że są zepsute; jaja przechowywane w lodówce możemy bezpiecznie spożyć od 5 tygodni od ich zapakowania,
- mleko – możemy spożyć nawet do tygodnia po upływie daty ważności, o ile nie wyczuwamy nietypowego zapachu (zazwyczaj kwaśnego) i nie widzimy w nim grudek, które mogą świadczyć o jego zepsuciu,
- chleb – zwykle zapakowany chleb pozostaje dobry do spożycia od 5 do 7 dni po upływie daty ważności, o ile jest prawidłowo przechowywany; chleb należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, możemy go także zamrażać, by dłużej cieszyć się jego świeżością,
- makaron – suchy makaron można jeść nawet do dwóch lat po upływie terminu ważności podanego na opakowaniu, ale należy pamiętać o tym, że jego jakość po tak długim okresie może ucierpieć; z kolei ugotowany makaron można zjeść do 7 dni, jeśli był odpowiednio przechowywany w lodówce,
- płatki śniadaniowe – większość suchych płatków śniadaniowych możemy spożyć do 3 tygodni po upływie ważności,
- miód – to jeden z produktów, który najdłużej może być zdatny do spożycia, a nawet nigdy się nie psuje, o ile nie jest pod wpływem wilgoci,
- suche składniki takie jak mąka, soda oczyszczona, cukier, sól – te produkty także można bezpiecznie jeść do 2 miesięcy od upłynięcia terminu ważności, o ile nie wyczuwamy od nich nienaturalnych zapachów, bo to może świadczyć o inwazji szkodników; wyjątkiem jest sól, która zdaniem specjalistki ds. bezpieczeństwa żywności Janilyn Hutchings nigdy się nie psuje,
- konserwy – produkty w konserwach możemy zjeść nawet rok lub dwa po upływie przydatności do spożycia.
Jak stwierdzić, czy jedzenie się zepsuło?
Z czasem wszystkie produkty spożywcze się zepsują. Ale możemy sprawdzić, czy nadają się do spożycia. Najlepszym sposobem do tego jest korzystanie z naszych zmysłów.
Do tego świetnie sprawdzą się dwa z nich, czyli zapach i wzrok. Zawsze warto sprawdzić, czy jedzenie pachnie lub wygląda nieestetycznie. Należy zwracać uwagę na jego teksturę, nienaturalny wygląd, szukać śladów pleśni.
W przypadku produktów w puszkach należy zwracać uwagę na wszelkie wgniecenia i wypukłości, uszkodzone wieczko lub plomby. Jeśli po otwarciu zawartość w środku ma nietypowy kolor, zapach lub dziwny płyn, nie należy jej jeść.