Przepisy na desery z CZEKOLADĄ
Czekolada poprawia nastrój, dodaje energii dzięki węglowodanom i kofeinie, poprawia koncentrację dzięki pirazynie, a do tego dostarcza dużej dawki magnezu. Warto czasem po nią sięgnąć i wypróbować nasze przepisy na czekoladowe desery.
Przepis na czekoladowy napój indiańskich kochanków
Składniki: 500 ml mleka, 125 ml słodkiej śmietanki (36%), 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki cukru pudru,
1/2 łyżeczki cynamonu, 2 szczypty chilli.
Przygotowanie: Mleko i śmietankę wlej do rondla, ogrzewając powoli doprowadzić do wrzenia. Dodaj pokruszoną na małe kawałki czekoladę, cynamon, cukier i chilli. Podgrzewaj jeszcze ok. 10 min, uważając, aby czekolada się nie zagotowała. Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem podgrzany.
Przepis na czekoladowy przysmak Samuela Pepysa
Składniki: 1 l mleka, 10 dag gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: Czekoladę pokrusz, wymieszaj z kilkoma ciepłego łyżkami mleka i rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Zagotuj resztę mleka i połącz z czekoladą. Gdy lekko przestygnie, wlewaj powoli śmietankę i żółtka, energicznie ubijając trzepaczką. Dodaj cukier do smaku. Deser natychmiast podawaj.
Makaron z czekoladą - włoskie szaleństwo
Składniki: 25 dag mąki, 100 dag kakao bez cukru (np. Wedla), dwie łyżki cukru wanilinowego, 4 żółtka i 2 białka,
ewentualnie szczypta cynamonu. Na sos: 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, 4 łyżki słodkiej śmietanki, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, kakao i cukier. Przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj lekko roztrzepane żółtka i białko i zagnieć ciasto. Gdy będzie bardzo twarde, dodaj łyżeczkę ciepłej wody. Cienko rozwałkuj i potnij na wstążki o szer. ok. 1 cm. Wrzuć do wrzątku (bez dodatku soli!) i gotuj ok. 3 minuty. Przecedź - aby wstążki się nie zlepiały, możesz dodać pół łyżeczki masła. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Polej makaron i podawaj - można go jeść i na ciepło, i na zimno.