Zioło św. Hildegardy przetrwało wieki. Działa na ból, pasożyty i stany zapalne

2024-10-07 14:46

Bertram to mało znana przyprawa, która pasuje do wielu potraw i była ceniona nawet przez przez św. Hildegardę. Współczesne badania potwierdzają jej właściwości lecznicze. Zioło stosowano jako dodatek do dań, nalewka czy ocet ziołowy wspiera organizm w walce z infekcjami i bólem. Jakie właściwości ma bertram?

Zioło św. Hildegardy przetrwało wieki. Działa na ból, pasożyty i stany zapalne
Autor: Getty Images

Co to jest zioło św. Hildegardy?

Bertram to sproszkowany korzeń rośliny Anacyclus pyrethrum, znanej jako dalmatyńska chryzantema, pierściennik lekarski, hiszpański rumianek lub stokrotka z gór Atlas. Był wykorzystywany przez św. Hildegardę z Bingen, zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy. W celach medycznych używa się korzenia rośliny o nazwie akarkara.

Z niego pozyskiwana jest pyretryna, substancja zawierająca pyretroidy - związki, które znajdują zastosowanie w produkcji insektycydów. Św. Hildegarda twierdziła, że bertram zapewnia jasny umysł, wspiera trawienie i zdrowie układu oddechowego.

Zioła w ogrodzie - zioło grzybowe

Prozdrowotne właściwości bertramu

Lecznicze właściwości bertramu wynikają z obecności alkaloidów, takich jak pyretryna i pyretrol, a także innych składników, w tym fenoli, flawonoidów, tanin, żywic, laktonów, kwasu chryzantemowego oraz olejku eterycznego. Korzeń rośliny zawiera również do 30 proc. prebiotycznego błonnika, czyli inuliny.

Związki zawarte w bertramie wykazują zdolność do zwalczania szkodliwych bakterii Gram-ujemnych (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) oraz Gram-dodatnich (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecium), a także grzybów i wirusów.

Współczesne badania potwierdziły szereg właściwości bertramu:

  • antyoksydacyjne,
  • immunomodulujące,
  • neuroprotekcyjne,
  • odkażające,
  • poprawiające jakość spermy,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwdrgawkowe,
  • przeciwzapalne,
  • stymulujące libido,
  • wspomagające gojenie ran.

W tradycyjnej medycynie bertram stosowano do leczenia reumatyzmu, rwy kulszowej, nerwobóli oraz infekcji układu oddechowego. Dzięki zdolności do pobudzania wydzielania śliny, wykorzystywano go w terapii chorób żołądka, stanów zapalnych jamy ustnej, bólu zębów, a także w przypadku torbieli narządów rodnych.

Zawarte w bertramie pyretroidy skutecznie zwalczają pasożyty, takie jak wszy, nużeńce i kleszcze, a także roztocza, owady, pająki i krocionogi. Wyciągi alkoholowe i octowe z rośliny aplikowane na skórę działają szybko, mają niską toksyczność i nie kumulują się w organizmie.

Jak stosować bertram?

Bertram charakteryzuje się korzennym aromatem i delikatnie ostrym smakiem, a dzięki swojej uniwersalności może być wykorzystywany do doprawiania różnych gotowanych dań, sałatek czy napojów.

Według dr Alfredy Walkowskiej z Polskiego Centrum św. Hildegardy zaleca się dodawanie 1-3 szczypt proszku do każdej potrawy. Optymalna dawka lecznicza wynosi 50 mg na kilogram masy ciała, co dla przeciętnej osoby oznacza około 3 gramy dziennie.