Dla brzucha, nerwów, lepszego oddychania. Każdy narząd doceni, że ją pijesz
W upalne dni nie ma konkurencji. Znakomicie gasi pragnienie, wychładza od środka. Wbrew nazwie lemoniada wcale nie musi być cytrynowa. Jak zrobić najzdrowszą? To dość proste.
Nie jest żadną bombą kaloryczną. Dobrze zrobiona lemoniada ma zaledwie ok. 40 kcal. Nic w tym zresztą dziwnego, bo to przede wszystkim trochę soku, cukru/słodzika i przede wszystkim woda.
Myśląc o lemoniadzie, zwykle od razu nasuwa się skojarzenie z cytryną (lemon), ale jest też przygotowywana z winogron, arbuza, ogórka, rabarbaru. Z pewnością jest lepszym pomysłem niż gotowe gazowane napoje. Oczywiście w twojej domowej lemoniadzie też może być gaz.
Lemoniada - najważniejszy składnik
Podstawą każdej lemoniady jest woda. Bywa częściowo w postaci kostek lodu, gazowana, mineralna... O wodę w lemoniadzie chodzi, bo to ona ma chronić nas przed najgorszym zagrożeniem w upalne dni - przed odwodnieniem.
Nieprawda, że nawadnia wyłącznie czysta woda. Nawadniają nas płyny. Jeśli nie lubisz czystej wody, to jej nie pij. Korzystaj z mocy innych napojów, także lemoniady.
To ważne, bo bez odpowiedniego nawodnienia nie są możliwe praktycznie żadne procesy życiowe. Bez wody nie zrobisz kroku, nie uformujesz stolca, nie złapiesz oddechu. Nie da sobie rady twój mózg i układ nerwowy.
Co z wodą gazowaną? Również nawadnia, często zawiera cenne minerały. Nie daj sobie wmówić, że gaz w wodzie to samo zło. Woda gazowana ma wartość energetyczną 0 kcal. Czysta woda gazowana to produkt odchudzający, bo nie dostarczając kalorii, szybko zapewnia uczucie sytości. Usprawnia proces trawienia, wspiera pracę jelit.
Woda gazowana w lemoniadzie ci służy i już, jeśli nie masz konkretnych przeciwwskazań (więcej na ten temat).
Lemoniada - jak ją dosłodzić
Woda, sok i mnóstwo cukru? Nie tędy droga. Kiedyś faktycznie tak przygotowywano lemoniady. Dziś w takiej wersji nie przejdą.
Cukier zastąp niskokalorycznym słodzikiem, choćby ksylitolem czy stewią. Słodziki są bezpieczne, polecane przez lekarzy nawet pacjentom z konkretnymi schorzeniami: cukrzycą, otyłością.
Możesz też postawić na miód naturalny. Wprawdzie kalorii ma sporo, ale w przeciwieństwie do cukru także walory prozdrowotne, w tym wsparcie odporności, układu nerwowego, serca.
Nie zapominaj, że o smaku twojej lemoniady decydują po prostu dodane składniki. Trudno dla przyjemności pić sam sok z cytryn z wodą i lodem. Kiedy jednak dorzucisz sok malinowy, arbuza czy winogronowy, możliwe, że cukier przestanie być potrzebny.
Lemoniada klarowna czy mętna? Co kto lubi. Mieszkańcy Ameryki Północnej i Indii stawiają na mętną. Upierają się, ze jest zdrowsza, ale realnie trudno mówić o znaczących różnicach.
Lemoniada - naturalny sok też jest ważny
Tu nie może być żadnej ściemy. Sok do lemoniady musi być ze świeżych owoców, specjalnie do niej wyciskany.
W zależności od tego, jakie owoce wybierzesz, będą pewne różnice. Zasadniczo jednak z pomocą lemoniady wspierasz odporność i poprawiasz wygląd skóry, doładowując się witaminą C.
Witaminy, minerały, cenne antyoksydanty - to wszystko możesz mieć dzięki naturalnym dodatkom do wody. Do smaku możesz też dorzucić choćby listki mięty. Będzie nie tylko orzeźwiająco, ale też lżej na żołądku.
Jak zrobić lemoniadę? To dziecinnie proste. U nas także coraz częściej przygotowują ją dzieci. daj się skusić.
Listen on Spreaker.