Dlaczego warto jeść awokado? Przepis na pastę z awokado
To niezwykły owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo. Będzie tak samo smaczne, jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce. Sprawdź, jakie właściwości ma awokado i jak je jeść.
Spis treści
Awokado: właściwości
W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który:
- reguluje ciśnienie krwi,
- czuwa nad prawidłową pracą serca,
- wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.
Awokado: kalorie
Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.
Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
Awokado: jak jeść?
Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.
Jeśli potrzebne nam jest awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor.
Awokado: przepisy
Pasta z awokado
Guacamole
- 2 DOJRZAŁE AWOKADO
- 6 POMIDORÓW CZEREŚNIOWYCH
- 5 DYMEK
- STRĄCZEK PAPRYCZKI CHILI
- 2 ŁYŻKI NATKI KOLENDRY
- SÓL, PIEPRZ
Pomidory pokrój w kostkę. Awokado obierz, rozkrój na pół, usuń pestkę, miąższ pokrój w kostkę. W misce rozgnieć widelcem awokado, pomidory, posiekaną dymkę i kolendrę. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polecany artykuł:
Wytrawny koktajl z awokado
- DOJRZAŁE AWOKADO
- 2 SZKLANKI ZIMNEGO MLEKA
- SOK Z CYTRYNY
- 2-3 PLASTRY ANANASA (ŚWIEŻY LUB Z PUSZKI)
- KILKA ŹDŹBEŁ KOPERKU
- SÓL, PIEPRZ
Awokado przekrój, usuń pestkę, obierz owoc ze skórki. Miąższ pokrój, zmiksuj z mlekiem, kawałkami ananasa i koperkiem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz dodać nieco ostrej papryki.
Polecany artykuł:
miesięcznik "Zdrowie"