Dlaczego warto jeść awokado? Przepis na pastę z awokado

2021-09-14 9:36

To niezwykły owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo. Będzie tak samo smaczne, jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce. Sprawdź, jakie właściwości ma awokado i jak je jeść.

dlaczego-warto-jesc-awokado-przepis-na-paste-z-awokado
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Awokado: właściwości
  2. Awokado: kalorie
  3. Awokado: jak jeść?
  4. Awokado: przepisy

Awokado: właściwości

W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który:

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado: kalorie

Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

Awokado: jak jeść?

Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

Jeśli potrzebne nam jest awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.

Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor.

Awokado: przepisy

Pasta z awokado

Guacamole

  • 2 DOJRZAŁE AWOKADO
  • 6 POMIDORÓW CZEREŚNIOWYCH
  • 5 DYMEK
  • STRĄCZEK PAPRYCZKI CHILI
  • 2 ŁYŻKI NATKI KOLENDRY
  • SÓL, PIEPRZ

Pomidory pokrój w kostkę. Awokado obierz, rozkrój na pół, usuń pestkę, miąższ pokrój w kostkę. W misce rozgnieć widelcem awokado, pomidory, posiekaną dymkę i kolendrę. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wytrawny koktajl z awokado

  • DOJRZAŁE AWOKADO
  • 2 SZKLANKI ZIMNEGO MLEKA
  • SOK Z CYTRYNY
  • 2-3 PLASTRY ANANASA (ŚWIEŻY LUB Z PUSZKI)
  • KILKA ŹDŹBEŁ KOPERKU
  • SÓL, PIEPRZ

Awokado przekrój, usuń pestkę, obierz owoc ze skórki. Miąższ pokrój, zmiksuj z mlekiem, kawałkami ananasa i koperkiem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz dodać nieco ostrej papryki.

miesięcznik "Zdrowie"

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE