Doładuj się witaminami i energią. Owocowe chłodniki to sezonowy hit

2024-06-03 16:54

Zupa owocowa kojarzy ci się głównie z mdłą, truskawkową breją i PRL-em? Niesłusznie, to może być wręcz epickie danie, które postawi na nogi i wzbogaci letnią dietę. Doskonałą bazą zupy może być wiele owoców. I ważne jest, co do nich dodasz.

Doładuj się witaminami i energią. Owocowe chłodniki to sezonowy hit
Autor: GettyImages

Nie da się przeżyć całego lata na samej wodzie. Picie jest ważne, ale podstawowe zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze nie zmienia się. Tymczasem i m cieplej, tym mniej chce się nam jeść.

Lato nie jest po to, żeby się objadać, ale nie wolno też głodować. Lekkie zupy z pożywną wkładką to dobre rozwiązanie, by uniknąć niedoborów żywieniowych i typowych letnich dolegliwości.

Lubisz słodkie smaki? To nie grzech, jeśli nie stawiasz na puste kalorie.

Chłodniki – odżywcze i ochładzające zupy na gorące dni

Domowa zupa z czereśni

Właściwie z każdego owocu możesz zrobić letnią zupę. Oczywiście możesz zjeść same owoce, ale trudno je podać z czymś bardziej pożywnym, jak biały ser, makaron czy ryż. Najlepiej, jeśli ryż będzie brązowy, ale świat się nie zawali, jeśli jednak nie. Makaronu przynajmniej nie rozgotuj. Latem indeks glikemiczny też jest ważny, a makaron al dente ma go znacznie niższy.

Jeśli chcesz na dłużej wypełnić żołądek, a zarazem skorzystać z mocy witamin i minerałów, zupy owocowe to z pewnością dobry pomysł.

Samo pojęcie "zupa' warto jednak traktować dość umownie. Nie będziesz przecież gotować arbuza, a mus z niego z odrobiną śmietany i makaronem smakuje znakomicie. Daje więcej niż po prostu plasterek owocu.

Gotowane truskawki też nie są najlepsze, chyba że jesteś miłośnikiem truskawkowego kompotu. Wówczas dodajesz do niego trochę mleka bądź jogurtu, listki mięty, i danie gotowe.

Podobnie robi się domową zupę czereśniową. Nie wyobrażasz jej sobie bez cukru? Nie szkodzi, byle zmienić go na ksylitol lub aspartam.

Czereśnie świetnie komponują się ze smakiem cynamonu, wanilii, więc bez obaw możesz nimi swoją zupę doprawić. Jest też świetna z miodem.

Pamiętaj, że czereśnie, choćby dzięki obecności potasu, to cenne wsparcie dla serca. Jemu też jest ciężko w ciepłe dni, więc zapewne skusi się na dobrą zupkę.

Chłodnik morelowy

Białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały - będziemy przypominać do znudzenia - organizm, by sprawnie funkcjonować, potrzebuje wszystkie składniki odżywcze, dobrej jakości, przez cały rok.

Trudno z pomocą zupy owocowej zapewnić sobie dawkę zdrowych tłuszczów - chyba że dorzucisz do nich garść orzechów, dodasz trochę oliwy czy zagryziesz pieczywem w niej maczanym lub posmarowanym cienko margaryną.

Lepiej jednak założyć, że owocowe chłodniki to przede wszystkim źródło węglowodanów, które są ci potrzebne, jeśli masz aktywnie przeżyć dzień, witamin i minerałów. Na pierwsze danie łosoś z patelni i niczego ci już nie zabraknie.

Zupy czereśniowej nie musisz schładzać. Zupa morelowa raczej lepiej smakuje na zimno, chociaż są amatorzy tego owocu podgrzanego. Tak czy owak - w ciepłe dni raczej chłodniejsze dania są bardziej wskazane.

Zupa krem ze zmiksowanych moreli z jogurtem, kefirem i sokiem z cytryny smakuje wybornie. Warto je posypać posiekanymi drobno orzechami i innymi bakaliami. Znowu możesz danie dosłodzić, byle nie cukrem.

Wystarczy taki miks wstawić na pół godziny do lodówki, będzie gotowe.

Oczywiście, morele możesz zastąpić brzoskwiniami. Ponoć dla miłośników bardziej wyrafinowanych, wytrawnych smaków rozwiązaniem są też jabłka, które warto doprawić cynamonem.

Morela ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, obniża ciśnienie, jest polecana w profilaktyce niedokrwistości. Zupa morelowa także.

Zupa z pomarańczy na zimno

Na koniec zupa cytrusowa. Niby najzdrowiej jest jeść to, co rodzime, ale jeśli nie masz alergii, w tej już najcieplejsze dni, dla urozmaicenia, skorzystaj z mocy pomarańczy czy mandarynek.

Moc błonnika, witaminy C, a przede wszystkim gwarantowane chłodzenie. Popularny przepis jest bardzo prosty. Zagotowujesz sok z pomarańczy ze skrobią kukurydzianą (żeby go zagęścić). Zalewasz nim kawałki owoców, posypujesz pistacjami.

Pistacje wspierają trawienie, dbają o serce, zapobiegają cukrzycy. Możesz sięgnąć po inne bakalie, dosypać groszek ptysiowy, zjeść całość na grzance.

Owoce w swojej zupie możesz mieszać wedle uznania. Im większa różnorodność, tym lepiej dla ciebie.

Sonda
Lubisz zupy owocowe?