Drugie śniadanie - co dawać dziecku na drugie śniadanie do szkoły?
Idealne drugie śniadanie dla ucznia? Smaczne, wartościowe, słowem – takie, po którego zjedzeniu mija ochota na batonik z szkolnego sklepiku. Warto też pamiętać, że dzieci w zależności od wieku mają różne zapotrzebowanie energetyczne. Zobacz, co dawać dzieciom na drugie śniadanie.
Z badań prowadzonych w ramach unijnego projektu Tempest wynika, że polskie dzieci mają łatwy dostęp do niezdrowej żywności. Lawinowo rośnie więc liczba uczniów z nadwagą i otyłych. Ta niezdrowa żywność to m.in. słodycze, przekąski i słodzone napoje.
W wielu przypadkach nie mamy kontroli nad tym, co w szkole kupuje sobie dziecko. Jednak ryzyko sięgania po „śmieciowe jedzenie” można zmniejszyć, szykując uczniowi do szkoły pożywny posiłek.
Drugie śniadanie dobrane do płci i wieku dziecka
Jak powinien być on skomponowany? Warto pamiętać, że dzieci w różnym wieku mają różne zapotrzebowanie energetyczne. Uczniowie do 10. roku życia potrzebują mniej kalorii niż dzieci w wieku pokwitania czy nastoletnia młodzież. Różnice dotyczą też płci – chłopcy potrzebują 200-400 kalorii więcej niż dziewczynki. Dlatego drugie śniadanie chłopca z VI klasy szkoły podstawowej powinno być nieco bogatsze i bardziej sycące niż to przygotowane dla jego siostry, która dopiero zaczęła naukę.
Co dawać dziecku na drugie śniadanie do szkoły?
Idealne drugie śniadanie powinno zawierać składniki z różnych grup pokarmowych. Przede wszystkim pełnowartościowe białko – znajdziemy je w rybach, jajach, pieczonym mięsie, oraz węglowodany – różnokolorowe owoce i warzywa: jabłka, banany, pokrojone w kostkę papryka czy marchew. Istotnym jego elementem są też produkty dostarczające energii – np. razowe, żytnie lub orkiszowe pieczywo.
Drugie śniadanie dla ucznia? Razowe pieczywo zamiast kajzerek!
Unikajmy pszennych kajzerek – pszenica ma wysoki indeks glikemiczny, co znaczy, że po jej zjedzeniu szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Równie szybko jednak spada, przez co dziecko na kolejnej przerwie znów będzie głodne. Pamiętajmy o niezbędnych tłuszczach. Pieczywo najlepiej posmarować pełnowartościowym masłem – ułatwi to wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Bardzo zdrowym dodatkiem do drugiego śniadania są łuskane migdały, ziarna dyni czy orzechy. Zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę E i C, a także magnez, który – jak dowiodły badania – jest uczniom niezbędny, bo m.in. wzmacnia nerwy i mięśnie oraz poprawia koncentrację.
Drugie śniadanie dla ucznia: praktyczne porady
Komponując drugie śniadanie, warto pamiętać o tym, że dziecko jada ten posiłek zwykle, stojąc na korytarzu. Dlatego powinno być ono tak przygotowane, by dało się je zjeść bez trudu. Kanapka nie może być zbyt gruba, napakowana składnikami – nie tylko ciężko będzie ją ugryźć, ale też może po prostu rozpaść się w ręku.
Lepiej nie wkładać do niej pokrojonych pomidorów lub ogórków – po kilku godzinach pieczywo z takim dodatkiem nasiąknie wilgocią i będzie nieapetyczne. Bardzo ważne jest odpowiednie opakowanie. Najbardziej praktyczne są pojemniki śniadaniowe z kilkoma przegródkami – większą na kanapkę, i mniejszymi na różne warzywa i owoce.
Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Istnieją jednak jego zdrowe odpowiedniki. Warto je stosować, jeśli nie jesteś w stanie całkowicie wyeliminować słodkich smaków. Wśród naturalnych substytutów białego cukru są zarówno produkty dobrze nam znane, jak i takie, o których istnieniu mało kto ma pojęcie. Zawierają cenne minerały, mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Które z nich stosować?
• Nierafinowany cukier trzcinowy albo buraczany. Zawiera wapń, żelazo, magnez. Warto kupować tylko taki pochodzący z upraw ekologicznych.
• Miód. Dla zdrowia cenne są wszystkie rodzaje miodu naturalnego, szczególnie tego pochodzącego z polskich pasiek, warto zwrócić uwagę zwłaszcza na miód z certyfikatem eko.
• Stewia. Najsłodsza roślina na świecie. Do domowego użytku najwygodniejsza jest stewia w postaci soku lub w płynie.
• Syrop z agawy. Przypomina miód, ale lepiej się rozpuszcza. Bardzo słodki.
• Cukier palmowy nierafinowany.
• Syrop słodowy. Jego różne rodzaje – z daktyli, orkiszu, brązowego ryżu – są dostępne w postaci płynu o konsystencji miodu.
• Ksylitol – cukier uzyskany z soku brzozowego. Ma czterdzieści razy mniej kalorii niż cukier, nie zakwasza organizmu.
• Syrop klonowy – bogate źródło witamin i minerałów, przede wszystkim wapnia, którego jest w nim kilkanaście razy więcej niż w miodzie, ale też potasu, cynku, manganu.
miesięcznik "Zdrowie"