Łosoś kontra dorsz. Sprawdzamy, która ryba jest zdrowsza
Te dwie ryby dzieli całkiem sporo, a jednak często je porównujemy. Pytanie o to, która ryba jest zdrowsza: łosoś czy dorsz, pada dość często. Spróbujmy więc się z nim zmierzyć, chociaż odpowiedź wcale nie jest oczywista.
Łosoś jest powszechnie uważany za rybę szlachetną, a zarazem chętnie zapraszaną na stoły, bo smakuje nie tylko koneserom.
Mięso dorsza także ma wielu zwolenników, chociaż uchodzi za rybę bardziej pospolitą, odpowiednią dla taniej smażalni.
Tylko czy to źle? Czy walory zdrowotne łososia biją na głowę zalety dorsza? Zależy od twoich indywidualnych potrzeb.
Łosoś droższy czyli zdrowszy?
Sama cena nie da nam odpowiedzi, która ryba jest bardziej korzystna dla naszego zdrowia. Wpływa na nią nie tylko skład mięsa, ale także koszty hodowli/połowów, wydatki związane z transportem i dystrybucją etc.
Przykładowo łososiowy narybek jest bardziej wymagający, a odpowiednia pasza droższa niż w przypadku dorsza.
Obie ryby są drapieżnikami, więc w największym stopniu narażone na kumulowanie metali ciężkich. EFSA rekomenduje, aby duże ryby drapieżne spożywać w mniejszych ilościach, a przynajmniej interesować się jakością łowisk i hodowli, z których pochodzą.
Łosoś jest zwykle większy od dorsza, ale tego drugiego też obejmuje taka rekomendacja.
Dlaczego warto jeść łososia
Dorsz - największe zalety dla zdrowia
Białe mięso dorsza jest delikatne, smaczne i przede wszystkim pełne odżywczego białka.
Dorsz jest bogaty w białko, które jest kluczowym składnikiem zdrowej diety. W 100 g mięsa dorsza znajdziemy około 20 g białka, które nie dość, że jest budulcem wszystkich komórek organizmu to powinno stanowić podstawę diety osób aktywnie uprawiających sport.
100 g ryby zaspokaja ok. połowy zapotrzebowania dobowego na białko i aż 100 proc. selenu, bezcennego stymulatora układu odpornościowego. Przy tym ma niewiele kalorii: ok. 120 kcal.
Dorsz zdecydowanie może być bezcennym wzbogaceniem każdej diety, jednak szczególnie ceniony jest przez osoby na diecie odchudzającej - także dlatego, że zawiera mało tłuszczu.
Tłuszcz, który w dorszu jest, to samo zdrowie. Znajdziesz w nim przede wszystkim bezcenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Inne skarby dorsza to choćby jod i witaminy z grupy B.
Łosoś - największe zalety dla zdrowia
Różowe czy wręcz pomarańczowe mięso łososia to również skarbnica białka, zdrowego tłuszczu, witamin z grupy B, jodu i selenu.
To gdzie różnica? Dotyczy przede wszystkim zawartości tłuszczu. Dorsz jest chudy, a łosoś z pewnością tłusty. Świeża ryba ma 140 kcal, ale tłuszczu trzy razy tyle, co dorsz.
W przypadku ryb taka obfitość tłuszczu nie jest jednak wadą. Łosoś to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Dostarcza też sporo witaminy D, a tę niełatwo pozyskać z jedzenia.
Białko łososia jest unikalne, ale warto wiedzieć, że często źle tolerowane, bo nieco strukturą przypomina białka mleka krowiego. Osoby, u których stwierdza się nietolerancję białek łososia niejednokrotnie bez obaw mogą jeść białka lekkostrawnych ryb (takich jak łosoś), a wołowiny już nie.
Dorsz czy łosoś - co wybrać
Polskie zalecenia dotyczące spożywania ryb nie precyzują, jakie mają być. Dwie porcje w tygodniu to bezcenny element zdrowej diety. Są jednak takie zalecenia, choćby European Food Safety Authority (EFSA), które też mówią o dwóch porcjach ryby tygodniowo, z tego jedna powinna być tłusta, a druga chuda.
Nie pozostaje więc chyba nic innego, jak na zmianę zapraszać na stół raz dorsza, raz łososia, chyba że z jakiegoś powodu te ryby ci nie służą. Wówczas masz do wyboru mnóstwo innych owoców morza, bądź produktów, które zapewnią i dobre białka, i dobre tłuszcze.