Od lat jest w czołówce ulubionych zup Polaków. Dodaj tajny składnik, a przegoni chandrę
Chyba nie ma dwóch domów, w których pomidorówka smakowałaby tak samo. Ilu Polaków, tyle przepisów. Jedno jest pewne - zdecydowana większość kocha tę zupę i kojarzy z najlepszymi chwilami z dzieciństwa. Nie znosisz zupy pomidorowej? Dalej nie czytaj lub spróbuj dodać ten składnik.
W Polsce rządzi król rosół, ale królowa jest jedna. Z makaronem, z ryżem, na gęsto. Ze świeżych pomidorów i z koncentratu. Zabielona, z warzywami, z fasolą. Na mięsie i wege. Pomidorówka, jak to zupa, przegoni wirusy, nawodni, poprawi przemianę materii.
Przegoni też jesienną chandrę? No pewnie! Wystarczy, że zadbasz o źródła "poprawiaczy" nastroju i dodasz tajny składnik.
Tajny składnik zupy pomidorowej
Przewiało cię, buty przemokły, a może szef był nie w sosie? Pomidorówka jest dobra na wszystko. Niemal w każdym domu jest obowiązujący od pokoleń przepis wraz z tajnym składnikiem, który "zmienia wszystko".
Czasem to jakaś przyprawa (lubczyk, natka pietruszki, odrobina cynamonu) czy sposób obróbki pomidorów. Kiedy indziej zaskakujący dodatek, jak odrobina jabłka czy ziemniaki.
Koniecznie zrób pomidorową tak, jak mama i babcia miały w zwyczaju. Znajomy smak przywróci dobre wspomnienia z czasów dzieciństwa i zrobi ci się lżej.
Nie ma czegoś takiego? Nie zapominaj, że moc jest już w samych pomidorach, wyjątkowych, po zdrowszych po podgrzaniu. Możesz też wypróbować pomidorówkę z żurawiną. Jej dodatek nie wpływa zasadniczo na smak zupy, ale dodaje jej specyficznej słodyczy i aromatu. I wzbogaca prozdrowotnie.
Dlaczego pomidorówka jest dobra dla zdrowia i nastroju?
Jeśli dodasz do pomidorówki brązowy ryż, natkę pietruszki czy białą fasolę, nasycisz go zbawiennym dla układu nerwowego magnezem. Przydadzą się też witaminy z grupy B, które zapewni pełnoziarnisty makaron, ale też marchewka i inne warzywa, strączki oraz mięso drobiowe.
Pamiętaj, że gotowanie, chociaż pozbawia dania części cennych składników odżywczych, należy do najlepszych metod obróbki termicznej. Woda neutralizuje wiele szkodliwych substancji. W gorącej wodzie zachodzą procesy, które ułatwiają proces trawienia: białko się ścina, a skrobia pęcznieje.
Chociaż gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektórych produktów, nie oznacza to zaraz problemów. Uwolniona szybko glukoza dla zdrowego człowieka to cenne paliwo, które daje energię do życia.
Pomidory i żurawina - dobry tandem
Likopen, którego jest mnóstwo w pomidorze, to jeden z silniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), zwalczających wolne rodniki. Ma udowodnione znaczenie w profilaktyce chorób układu krwionośnego i zapobieganiu nowotworom. Chroni także komórki przed przedwczesnym procesem starzenia i obumierania.
Uwaga, ten cenny składnik łatwo rozpuszcza się w tłuszczach, najlepiej przyswaja się lekko podgrzany, np. z oliwą. Zatem jego doskonałym źródłem są słynne sosy w kuchni śródziemnomorskiej, ale też zupa pomidorowa.
Co nam da żurawina w pomidorówce, poza pełniejszym smakiem? przede wszystkim jest ceniona w zapobieganiu infekcji dróg moczowych, wspiera odporność i usprawnia trawienie. Przyda się w długie jesienne wieczory.