Przyjaciółka nerwów i włosów, złagodzi ból stawów. Zapomniane warzywo to skarbnica zdrowia
Może nie jest zbyt urodziwa, ale to nie jest warzywo do oglądania, tylko do jedzenia. Nie smakuje? Możliwe, że po części dlatego trafiło do lamusa. Z drugiej strony z jej mocy ciągle korzysta medycyna ludowa. Niewykluczone, że coś w tym jest i warto odkurzyć stare przepisy. Skład ma niewątpliwie zacny.
Jeśli wpadniesz na pomysł, by zrobić na obiad czarną rzepę, raczej swojego planu nie zrealizujesz od ręki, chyba że masz zaprzyjaźniony sklep ekologiczny, w którym można dostać dosłownie wszystko.
Czarna rzepa pojawia się od czasu do czasu nawet w sieciówkach, ale generalnie niełatwo kupić to warzywo. Jest sporo ofert w sieci, jednak niejednokrotnie czas dostawy jest znacznie wydłużony, a ceny z sufitu. Ani to sezon, ani rynek nie zachęca do upraw. Są jednak powody, by po czarną rzepę sięgać. Chociaż z umiarem.
Jak smakuje czarna rzepa?
Jeśli sięgniesz po czarną rzepę, to raczej nie po to, żeby zaraz się nią objadać. Jest gorzka, ostra, nieco przypomina w smaku chrzan. Jest dość blisko spokrewniona z rzodkiewką.
Jak zatem wykorzystać czarną rzepę, jeśli już ją kupisz? Można ją jeść surową i po obróbce termicznej.
Surowa podkręci smak surówek, ale nie przesadź z ilością. Jest naprawdę wyrazista. Pasuje też, jak rzodkiewka, do mdłego twarożku, czy posypania kanapki.
Ugotowana rzepa, połączona z gotowanymi ziemniakami, tworząc zdrowszą, smaczną wersję purée. Zwykle doprawia się je gałką muszkatołowej i białym pieprzem.
Warzywo możesz też upiec czy usmażyć na patelni z dodatkiem ziół. Takie aromatyczne plastry wyśmienicie komponują się z mięsem i rybą.
Co zawiera czarna rzepa
Czarna rzepa zawiera mnóstwo mikro i makroelementów. W 100 g warzywa znajdziesz aż 240 mg potasu i prawie 60 mg wapnia. Jod, cynk, fosfor czy magnez to kolejne skarby z rzepy.
Sporo w niej witamin z grupy B, które doceni skóra i układ nerwowy. Zapobiega anemii, wspiera układ odpornościowy, a przy tym ma mało kalorii - zaledwie 33 kcal w 100 g.
Według medycyny ludowej czarna rzepa nie tylko usprawni proces trawienia, ale też pomoże zwalczyć wzdęcia i zaparcia. Dzięki zawartości olejków eterycznych wzmaga wydzielanie soków trawiennych, wspomaga funkcjonowanie żołądka i jelit. Działa przeciwzapalnie.
Fitoncydy obecne w czarnej rzepie hamują namnażanie bakterii, grzybów i wirusów odpowiedzialnych za rozwój różnych chorób. W związku z tym jest ona polecana nie tylko przy niestrawności, ale też przy sezonowych infekcjach.
Przy bólach reumatycznych pomocne ma być nie tylko spożywanie czarnej rzepy, ale też stosowanie jej zewnętrznie. Pytanie tylko, czy to ma sens w czasach, gdy dostępne są sprawdzone leki do użytku miejscowego, o dowiedzionym działaniu.
Czarna rzepa dla urody
Właściwości czarnej rzepy, a przede wszystkim jej olejków eterycznych, z powodzeniem wykorzystuje także przemysł kosmetyczny. Preparaty wzbogacone o nią chronią włosy przed wypadaniem i nadmiernym przetłuszczaniem. Doskonale łagodzą zmiany skórne, szczególnie u osób ze skłonnością do wyprysków czy trądziku.
Preparaty z rzepą poznasz po specyficznym, ostrym zapachu.
Czarną rzepę można znaleźć także w składzie niektórych preparatów stosowanych przy infekcjach układu moczowego czy oddechowego.
Ostrożnie
Osoby z zaawansowaną niewydolnością serca, nerek i poważnymi chorobami układu pokarmowego, przed wprowadzeniem czarnej rzepy do diety lub zastosowania preparatów, które ją zawierają, powinny skonsultować się z lekarzem.