Rzodkiewka - królowa nowalijek. Właściwości zdrowotne rzodkiewek
Rzodkiewki posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii (kcal), a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka, ile ma kalorii oraz w jakie witaminy i minerały jest bogata.

Spis treści
- Rzodkiewka wspomaga trawienie
- Rzodkiewka na kaszel
- Rzodkiewka na reumatyzm?
- Rzodkiewka wzmocni włosy i paznokcie
- Rzodkiewki - zastosowanie w kuchni
- Rzodkiewki - czy na pewno są zdrowe?
Rzodkiewki to warzywa, których właściwości zdrowotne i wartości odżywcze były już znane starożytnym Egipcjanom i Grekom, którzy stosowali je na poprawę trawienia, usprawnienie intelektu, dobrą pamięć i wzrok. Także współczesna fitoterapia poleca stosowanie rzodkiewek w wielu dolegliwościach organizmu.
Rzodkiewka wspomaga trawienie
Rzodkiewka sprawdzi się w dolegliwościach układu pokarmowego. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie (ma przy tym bardzo mało kalorii - zaledwie 16 kcal w 100 g), wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie.
W związku z tym można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i nadfermentacji jelitowej.
Rzodkiewka na kaszel
Rzodkiewka działa także wykrztuśnie, dlatego pomoże złagodzić męczy kaszel. Współczesna fototerapia poleca rzodkiewkę także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.
Rzodkiewka na reumatyzm?
Ponadto w medycynie naturalnej rzodkiewkę stosuje się przy kamieniach nerkowych, krzywicy, anemii, artretyzmie, demineralizacji organizmu i reumatyzmie.
Ponadto działa podobnie jak antybiotyki - bakteriostatycznie i grzybobójczo.
Po rzodkiewkę powinny sięgać także osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem, gdyż zawiera sporo potasu (233 mg/100 g), dzięki któremu jego poziom wraca do normy.
Rzodkiewka wzmocni włosy i paznokcie
Rzodkiewka powinna się znaleźć w diecie wzmacniające włosy i paznokcie, gdyż zapobiega wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Właściwości upiększające zawdzięcza m.in. zawartości związków siarki.
SPRAWDŹ: Dieta wzmacniająca włosy i paznokcie: o jakie witaminy i minerały musisz zadbać?
Rzodkiewka - kalorie (kcal), wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 16 kcalBiałko ogółem - 0.68 gTłuszcz - 0.10 gWęglowodany - 3.40 g (w tym cukry proste 1.86)Błonnik - 1.6 gWitaminyWitamina C – 14.8 mgTiamina – 0.012 mgRyboflawina – 0.039 mgNiacyna - 0.254 mgWitamina B6 - 0.071 mgKwas foliowy - 25 µgWitamina A – 7 IUWitamina K - 1.3 µgMinerałyWapń – 25 mgŻelazo - 0.34 mg Magnez - 10 mgFosfor - 20 mg Potas - 233 mgSód – 39 mg Cynk - 0.28 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database
Rzodkiewki - zastosowanie w kuchni
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. W długiej doniczce wypełnionej żyzną ziemią w odległości co 3 cm umieść ziarenka.
Podlewaj je regularnie, ale niezbyt obficie. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.
Uwaga: młode rzodkiewki jada się razem z listkami, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze.
Rzodkiewki dodają smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Chrupane między posiłkami stanowią niskokaloryczną przekąskę (100 g to 14 kcal). Jeśli są zbyt ostre, można je maczać w gęstym naturalnym jogurcie.
Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane (podane np. z sosem beszamelowym) albo w postaci zupy.
Jakie warzywa i owoce doskonale nawadniają organizm? Sprawdź!
Rzodkiewka - przeciwwskazania
Rzodkiewek nie powinny jeść osoby zmagające się z chorobami trzustki, wrzodami i zespołem jelita drażliwego. W ograniczonych ilościach mogą być spożywane przy kamicy fosforanowej.
Rzodkiewki - czy na pewno są zdrowe?
Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które ukazują się po raz pierwszy wiosną. Mniej więcej do połowy maja na straganach i w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe.
Niestety, niektóre z nich mogą zawierać zbyt dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.
Dlatego wybierając rzodkiewki, należy zwrócić uwagę nie tylko na korzeń rzodkiewki, lecz także liście - nie powinny mieć żółtych przebarwień, gdyż mogą one świadczyć o zbyt dużej ilości azotanów. Również w zbyt dużych rzodkiewkach występuje nadmiar związków azotowych.
Poza tym warzywo powinno mieć gładką skórkę, bez pleśni i śladów gnicia. Po przyjściu do domu należy je starannie umyć i nie przechowywać w szczelnych opakowaniach, gdyż niedobór tlenu przyspiesza przekształcanie azotanów w szkodliwe azotyny.
SPRAWDŹ: Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?
W tekście wykorzystano fragmenty artykułu Joanny Andrzejewskiej z miesięcznika "Zdrowie".
#RazemPrzeciwKoronawirusowi

Polecany artykuł: