Śródziemnomorski przysmak w Lidlu. Ta ryba to zastrzyk selenu i witaminy D
Zawiera sporo witaminy D, pożywnego białka (ponad 18 g na 100 g) i niewiele tłuszczu, ale takiego korzystnego dla zdrowia. Spożywając labraksa, dostarczasz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy DHA. W ten sposób chronisz układ krążenia, regulujesz ciśnienie i wspomagasz pracę jelit.
"Taka szlachetna ryba, aż dziw, że łatwa do zrobienia, zawsze się udaje" - mawiała moja mama i do dziś pozostaje dla mnie tajemnicą, gdzie zaopatrywała się w labraksa nawet w ubiegłym wieku, gdy rynek ryb nie był zbyt bogaty.
Mama wczesne dzieciństwo spędziła we Francji. Zapewne stamtąd znajomość labraksa i słabość do niego. To ryba popularna i ceniona w krajach śródziemnomorskich. U nas prawie nieznana. Szkoda.
Labraks - co to za ryba
Labraks, znany raczej jako okoń morski, to gatunek chętnie odławiany w Europie. Osiąga długość ok. metra długości i wagę do. 12 kg.
Labraksy są drapieżnikami, polują nocą na mięczaki, skorupiaki oraz inne ryby. Tarło odbywają w dużych grupach. Każde jajeczko ikry posiada 1-2 kropelki tłuszczu, dzięki czemu unoszą się na wodzie.
Okoń morski, obok dorady, to jeden z najważniejszych gatunków hodowlanych w rejonie Morza Śródziemnego. Dziś ponad 96% światowej produkcji pochodzi z akwakultury.
Labraks — wpływ na zdrowie
Ryby generalnie są bardzo zdrowe i powinniśmy jeść je regularnie. Zaliczany do chudych ryb okoń morski nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Zawiera sporo witaminy D, pożywnego białka (ponad 18 g na 100 g) i niewiele tłuszczu, ale takiego korzystnego dla zdrowia.
Spożywając labraksa, dostarczasz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwasy DHA. W ten sposób chronisz układ krążenia, regulujesz ciśnienie i wspomagasz pracę jelit.
Dzięki witaminie D również wspierasz serce, ale także dbasz o układ odpornościowy i zdrowie skóry. Odporność na infekcje wzrasta także wtedy, gdy w twojej diecie nie brakuje selenu. Labraks to wyjątkowe źródło tego minerału.
Okoń morski - jak go jeść
Labraks łatwo oddziela się od ości, co ceni sobie wielu konsumentów. Jego delikatny smak sprawia, że dobrze smakuje grillowany, pieczony, gotowany i przygotowany na parze.
Podawaj go z warzywami. Przyprawiaj bazylią, rozmarynem, pietruszkowym pesto. Lubią się i uzupełniają smakowo.