Okoń morski - wartości odżywcze i przepisy
Okoń morski to ryba chuda, stanowiąca źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Okoń zawiera jednak również znaczne ilości rtęci, dlatego jego spożycie powinno być ograniczone przez kobiety ciężarne, karmiące i małe dzieci. Poznaj wartości odżywcze i właściwości zdrowotne okonia i wypróbuj przepisy na okonia z grilla w pieczonych warzywach.
Spis treści
- Okoń morski: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
- Okoń morski - wartość odżywcza w 100 g produktu
- Okoń morski: czy jest zdrowy?
- Okoń morski - jak wybrać dobrego okonia?
- Okoń morski - jak przygotowywać okonia?
Okoń morski to ryba, która ma liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Okoń morski to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dlatego może być z powodzeniem spożywany zamiennie z mięsem zwierzęcym. Zawiera aminokwasy egzogenne, które nie są produkowane w organizmie:
- lizynę (1,69 g/100 g)
- leucynę (1,49 g/100 g)
- walinę (0,95 g/100 g)
- izoleucynę (0,85 g/ 100 g)
- treoninę (0,81 g/ 100 g)
Okoń morski w 100 g mięsa zawiera tylko 2 g tłuszczu, wśród którego przeważają cenne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W okoniu znajdziemy również, wyjątkowo wysoką jak na rybę chudą, zawartość kwasów omega-3, w tym DHA, którego już w 100 g jest 0,43 g. DHA m.in. stymuluje wzrost komórek nerwowych, jest składnikiem czopków i pręcików siatkówki oka, tym samym ma wpływ na prawidłowe widzenie.
Okoń morski: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Okoń morski stanowi bogate źródło selenu (pokrywa 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik), witaminy D (37% dziennego zapotrzebowania) oraz witaminy B6 (31% dziennego zapotrzebowania). Selen to składnik enzymów, więc pełni w organizmie szereg funkcji, m.in. uczestniczy w procesach metabolicznych komórki, chroni przed wolnymi rodnikami, uczestniczy w metabolizowaniu hormonów tarczycy. Wpływa również na zwiększenie odporności, może też obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów.
Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, uczestniczy także w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji.
Z kolei witamina B6 uczestniczy w syntezie hormonów i enzymów i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w tworzeniu przeciwciał.
>>Nie przegap
- Dorada - wartości odżywcze i właściwości
- Sandacz - wartości odżywcze i właściwości
- Morszczuk: wartości odżywcze i właściwości
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Okoń morski - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 97 kcal |
Białko | 18,4 g |
Tłuszcze | 2,0 g |
Tłuszcze nasycone | 0,51 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,42 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,74 g |
W tym omega-3 | 0,67 g (DHA 0,43 g) |
Cholesterol | 41 mg |
Potas | 256 mg (5% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód | 68 mg (5%) |
Fosfor | 194 mg (28%) |
Żelazo | 0,29 mg (3%) |
Selen | 36,5 µg (66%) |
Wapń | 10 mg (1%) |
Magnez | 41 mg (10%) |
Witamina B6 | 0,4 mg (31%) |
Witamina B12 | 0,3 µg (13%) |
Witamina D3 | 5,6 µg (37%) |
Witamina A |
46 µg (5%) |
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Okoń morski: czy jest zdrowy?
Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, okoń morski jest zalecany w profilaktyce:
Warto bowiem pamiętać, że zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest związane ze zmniejszeniem zdolności płytek krwi do agregacji, a co za tym idzie - zmniejszaniem prawdopodobieństwa powstawania zakrzepów i obniżaniem odpowiedzi organizmu na atak patogenów, toksyn oraz uszkodzenia tkanek.
Okoń morski - czy można jeść w ciąży?
Okoń morski jest znacznie zanieczyszczony związkami rtęci, dlatego zaleca się ograniczenie jego spożycia przez kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci. Związki rtęci przenikają barierę krew-łożysko oraz przenikają do mleka matek karmiących i mogą powodować uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Okoń morski - jak wybrać dobrego okonia?
Okoń morski dostępny na rynku to zarówno ryba pochodząca z naturalnego środowiska, jak i z hodowli. Podczas zakupu ryby warto więc zwrócić uwagę na jej pochodzenie i kupować okonia pochodzącego z wód Morza Północnego, Morza Irlandzkiego, wód Portugalii i wód śródlądowych Francji, ponieważ jego stada w tych rejonach są na względnie stałym poziomie. Nie kupujmy zaś okonia z północno-wschodniego Atlantyku, którego nadmierne połowy w tym obszarze przyczyniają się do wyginięcia gatunku ani okonia hodowlanego, ponieważ metody hodowli są szkodliwe dla środowiska. Okonia morskiego nie powinniśmy spożywać codziennie.
Okoń morski - jak przygotowywać okonia?
Mięso okonia morskiego jest białe i charakteryzuje się soczystością oraz delikatnym smakiem. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak by podkreślić jego delikatny smak najlepiej wybierać gotowanie tradycyjne lub na parze, grillowanie i pieczenie. Na rynku są dostępne zarówno tuszki okonia morskiego, jak i filety.
Okoń morski doskonale komponuje się z warzywami - pieczonymi i grillowanymi, z pureé warzywnym czy w sosach warzywnych. Ponadto można go podawać w wersji na słodko z sosem żurawinowo-cytrynowym, pomarańczowym, czy mango. Smaczną propozycją podania ryby jest także okoń morski grillowany na patelni z dodatkiem warzyw z wody lub surówek warzywnych. Warto również spróbować tuszek okonia morskiego - po oczyszczeniu i umyciu nafaszerować je cytryną, pesto pietruszkowym czy bazyliowym i zapiec w piekarniku. Doskonale smakują także grillowane tuszki okonia morskiego natarte wcześniej solą morską i oliwą z oliwek. Można także włożyć do środka świeże zioła, np. gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną rybę warto podać na pieczonych, grillowanych lub blanszowanych warzywach.
Przepis na grillowanego okonia morskiego na pieczonych batatach
Składniki:
- 1 tuszka okonia morskiego wypatroszona
- 15 g oliwy z oliwek
- 200 g batatów
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- garść mielonych migdałów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Tuszkę umyj, osusz i nadetnij z obu stron. Natrzyj solą morską oraz oliwą z oliwek. W tym czasie nagrzej patelnię grillową. Rybę grilluj od 5 do 7 minut z każdej ze stron do uzyskania chrupiącej skórki. W tym czasie przygotuj pesto - obierz czosnek, bazylię, czosnek, migdały, oliwę z oliwek i całość zblenduj. Powstałe pesto dopraw do smaku solą i pieprzem. Nafaszeruj tuszkę pesto. Podawaj z pieczonymi batatami.