Okoń morski - wartości odżywcze i przepisy

2017-09-15 8:44

Okoń morski to ryba chuda, stanowiąca źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Okoń zawiera jednak również znaczne ilości rtęci, dlatego jego spożycie powinno być ograniczone przez kobiety ciężarne, karmiące i małe dzieci. Poznaj wartości odżywcze i właściwości zdrowotne okonia i wypróbuj przepisy na okonia z grilla w pieczonych warzywach.

Okoń morski - wartości odżywcze i przepisy
Autor: Thinkstockphotos.com Okoń morski - wartości odżywcze i przepisy

Spis treści

  1. Okoń morski: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
  2. Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
  3. Okoń morski - wartość odżywcza w 100 g produktu
  4. Okoń morski: czy jest zdrowy?
  5. Okoń morski - jak wybrać dobrego okonia?
  6. Okoń morski - jak przygotowywać okonia?

Okoń morski to ryba, która ma liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Okoń morski to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dlatego może być z powodzeniem spożywany zamiennie z mięsem zwierzęcym. Zawiera aminokwasy egzogenne, które nie są produkowane w organizmie:

  • lizynę (1,69 g/100 g)
  • leucynę (1,49 g/100 g)
  • walinę (0,95 g/100 g)
  • izoleucynę (0,85 g/ 100 g)
  • treoninę (0,81 g/ 100 g)

Okoń morski w 100 g mięsa zawiera tylko 2 g tłuszczu, wśród którego przeważają cenne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W okoniu znajdziemy również, wyjątkowo wysoką jak na rybę chudą, zawartość kwasów omega-3, w tym DHA, którego już w 100 g jest 0,43 g. DHA m.in. stymuluje wzrost komórek nerwowych, jest składnikiem czopków i pręcików siatkówki oka, tym samym ma wpływ na prawidłowe widzenie.

Okoń morski: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Okoń morski stanowi bogate źródło selenu (pokrywa 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik), witaminy D (37% dziennego zapotrzebowania) oraz witaminy B6 (31% dziennego zapotrzebowania). Selen to składnik enzymów, więc pełni w organizmie szereg funkcji, m.in. uczestniczy w procesach metabolicznych komórki, chroni przed wolnymi rodnikami, uczestniczy w metabolizowaniu hormonów tarczycy. Wpływa również na zwiększenie odporności, może też obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, uczestniczy także w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji.

Z kolei witamina B6 uczestniczy w syntezie hormonów i enzymów i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

>>Nie przegap

Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]

Okoń morski - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 97 kcal
Białko 18,4 g
Tłuszcze 2,0 g
Tłuszcze nasycone 0,51 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,42 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,74 g
W tym omega-3 0,67 g (DHA 0,43 g)
Cholesterol 41 mg
Potas 256 mg (5% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód 68 mg (5%)
Fosfor 194 mg (28%)
Żelazo 0,29 mg (3%)
Selen 36,5 µg (66%)
Wapń 10 mg (1%)
Magnez 41 mg (10%)
Witamina B6 0,4 mg (31%)
Witamina B12 0,3 µg (13%)
Witamina D3 5,6 µg (37%)
Witamina A

46 µg (5%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Okoń morski: czy jest zdrowy?

Ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, okoń morski jest zalecany w profilaktyce:

Warto bowiem pamiętać, że zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest związane ze zmniejszeniem zdolności płytek krwi do agregacji, a co za tym idzie - zmniejszaniem prawdopodobieństwa powstawania zakrzepów i obniżaniem odpowiedzi organizmu na atak patogenów, toksyn oraz uszkodzenia tkanek.

Ważne

Okoń morski - czy można jeść w ciąży?

Okoń morski jest znacznie zanieczyszczony związkami rtęci, dlatego zaleca się ograniczenie jego spożycia przez kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci. Związki rtęci przenikają barierę krew-łożysko oraz przenikają do mleka matek karmiących i mogą powodować uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego.

Okoń morski - jak wybrać dobrego okonia?

Okoń morski dostępny na rynku to zarówno ryba pochodząca z naturalnego środowiska, jak i z hodowli. Podczas zakupu ryby warto więc zwrócić uwagę na jej pochodzenie i kupować okonia pochodzącego z wód Morza Północnego, Morza Irlandzkiego, wód Portugalii i wód śródlądowych Francji, ponieważ jego stada w tych rejonach są na względnie stałym poziomie. Nie kupujmy zaś okonia z  północno-wschodniego Atlantyku, którego nadmierne połowy w tym obszarze przyczyniają się do wyginięcia gatunku ani okonia hodowlanego, ponieważ metody hodowli są szkodliwe dla środowiska. Okonia morskiego nie powinniśmy spożywać codziennie.

Okoń morski - jak przygotowywać okonia?

Mięso okonia morskiego jest białe i charakteryzuje się soczystością oraz delikatnym smakiem. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak by podkreślić jego delikatny smak najlepiej wybierać gotowanie tradycyjne lub na parze, grillowanie i pieczenie. Na rynku są dostępne zarówno tuszki okonia morskiego, jak i filety.

Okoń morski doskonale komponuje się z warzywami - pieczonymi i grillowanymi, z pureé warzywnym czy w sosach warzywnych. Ponadto można go podawać w wersji na słodko z sosem żurawinowo-cytrynowym, pomarańczowym, czy mango. Smaczną propozycją podania ryby jest także okoń morski grillowany na patelni z dodatkiem warzyw z wody lub surówek warzywnych. Warto również spróbować tuszek okonia morskiego - po oczyszczeniu i umyciu nafaszerować je cytryną, pesto pietruszkowym czy bazyliowym i zapiec w piekarniku. Doskonale smakują także grillowane tuszki okonia morskiego natarte wcześniej solą morską i oliwą z oliwek. Można także włożyć do środka świeże zioła, np. gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną rybę warto podać na pieczonych, grillowanych lub blanszowanych warzywach.

To ci się przyda

Przepis na grillowanego okonia morskiego na pieczonych batatach

Składniki:

  • 1 tuszka okonia morskiego wypatroszona
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 g batatów
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • garść mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tuszkę umyj, osusz i nadetnij z obu stron. Natrzyj solą morską oraz oliwą z oliwek. W tym czasie nagrzej patelnię grillową. Rybę grilluj od 5 do 7 minut z każdej ze stron do uzyskania chrupiącej skórki. W tym czasie przygotuj pesto - obierz czosnek, bazylię, czosnek, migdały, oliwę z oliwek i całość zblenduj. Powstałe pesto dopraw do smaku solą i pieprzem. Nafaszeruj tuszkę pesto. Podawaj z pieczonymi batatami.