Ulubiona wiosenna zupa Polaków. Wspiera nerwy, układ krwionośny i wzmacnia kości

2024-03-07 13:25

Z niecierpliwością czekamy na nowalijki, choćby takie szklarniowe. Tym warzywem co prawda można zajadać się cały rok i na pewno warto to robić. Ale poza sezonem nie jest tanie - za sztukę trzeba zapłacić kilkanaście złotych i więcej. Mimo to warto potraktować to jako inwestycję w zdrowie. Kupuj więc dla zdrowia i korzystaj mądrze.

Ulubiona wiosenna zupa Polaków. Wspiera nerwy, układ krwionoścny i wzmacnia kości
Autor: Getty Images Ulubiona wiosenna zupa Polaków. Wspiera nerwy, układ krwionoścny i wzmacnia kości

Nie należy do warzyw lekkostrawnych, chociaż zdecydowanie łatwiej przyswoić go, jeśli zostanie ugotowany, bądź przygotowany na parze. Sprzyja nadprodukcji gazów w jelitach. Niektórzy twierdzą, że jest mdły, inni, że ma "dziwny posmak", zwłaszcza na surowo. My go jednak kochamy nie za to i wiemy, jak podawać, żeby wyszedł na zdrowie.

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Kalafior - jak go jeść, żeby było zdrowo

Wielu Polaków najbardziej lubi kalafiory z masłem i tartą bułką. To może być zdrowe danie, pod warunkiem, że nie przesadzisz z ilością masła, smażonej bułki i nie masz w zwyczaju przysmażać też samego warzywa.

Wyłącznie gotowany, delikatnie polany tłuszczykiem kalafior to nie twoje klimaty? Nie lubisz też surowego? Spróbuj dodawać go do sałatek - drobno pokrojony nie będzie dominował smakowo, a doda zielonemu daniu chrupkości.

Nie rezygnuj z kalafiora, jeśli to nie dla ciebie. Polacy kochają zupy, a zupa kalafiorowa jest znakomita dla organizmu, szczególnie jeśli będziesz pamiętać o paru zasadach.

Zupa kalafiorowa - potęga cennych substancji odżywczych

Miejsce kalafiora jest w zupie. Zupy co do zasady są zdrowe i pożywne, jarzynowe szczególnie, a ta, oparta na niezwykłym białym warzywie, wyjątkowo. Kalafior zalicza się do najzdrowszych i najcenniejszych warzyw.

Wszystko, co dobre w kalafiorze, zawiera też dobra, wiosenna zupa. Oczywiście, podczas gotowania tracimy nieco składników odżywczych, ale nie są to duże ubytki, a zalet gotowania jest mnóstwo.

Gotowanie należy do najlepszych metod obróbki termicznej. Gorąca woda neutralizuje wiele szkodliwych substancji, umożliwia ścinanie białek i pęcznienie skrobi. W efekcie łatwiej przyswajasz składniki odżywcze.

W przypadku kalafiora dodatkową zaletą jest fakt, że ugotowany wielu osobom po prostu lepiej smakuje - jest łagodny, bez posmaku goryczki na języku.

Bazą dobrej zupy może być sam wywar warzywny, drób, wołowina. Ta ostatnia, głównie dzięki zawartości kwasów CLA, karnityny i tauryny, sprzyja odchudzaniu. Drób (najlepiej bez skóry) to cenne źródło białka i witamin z grupy B.

Niestety, nie dotyczy to tanich kurczaków, tzw. brojlerów. Te mają mnóstwo tłuszczu, a ich walory smakowe są wątpliwe.

Zdecydowanie więcej na ten temat:

"Owrzodzenia" i "białe włókna" w mięsie z dyskontu. Lidl Polska się tłumaczy

Czy to mięso jest zdrowe? Polak zjada 30 kg rocznie, ale nie wie, co kryje się w środku

Kalafior - wartości odżywcze i walory prozdrowotne

Co ten kalafior w sobie ma, że naprawdę warto?

Witaminy z grupy B, witamina E, K, C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk - to tylko niektóre kalafiorowe skarby, przy znikomej dawce kalorii; niewiele ponad 20 kcal/100 g.

Co z tego mamy tak konkretnie? Wsparcie układu nerwowego, immunologicznego i krążenia. Lepsze funkcjonowanie nerek i tkanki łącznej, ważnego spoiwa w organizmie. Prawidłowe tworzenie czerwonych krwinek, regulację poziomu cholesterolu, zdrowsze kości i zęby, zmniejszone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Można tak długo. Oczywiście, nie oszukujmy się - sam kalafior nie zapewni nam zdrowia i formy przez długie lata. Żadna dieta jednoskładnikowa tego nie może. Z pewnością jest to jednak warzywo, które można uznać za cenny składnik zróżnicowanej diety.

Czytaj także: Pobudzi układ odpornościowy, zadba o jelita. Świat nie docenia polskiego przysmaku