Pobudzi układ odpornościowy, zadba o jelita. Świat nie docenia polskiego przysmaku

2024-01-30 10:15

Może pod względem wyglądu nie jest to królowa zup, ale Polacy ją kochają i na to zasługuje. Może być spożywana na zimno, ale to kiepskie rozwiązanie w sezonie zimowym. Niech cię rozgrzeje od środka, pobudzi do pracy układ odpornościowy, a przy okazji zadba o jelita. To lekkostrawne danie, idealne także dla osób na diecie. Nie daj się prosić. Zjedz ją.

Pobudzi układ odpornościowy, zadba o jelita. Świat nie docenia polskiego przysmaku
Autor: Getty Images Pobudzi układ odpornościowy, zadba o jelita. Świat nie docenia polskiego przysmaku

Niektórzy przyrządzają ją z ogórków świeżych. Podstawą tego tradycyjnego polskiego dania są jednak ogórki kiszone. Wprawdzie w przygotowanej z nich gorącej zupie nie znajdziesz doskonałych bakterii probiotycznych, ale z pewnością organizm ci podziękuje za przyjazną ucztę. Ogórki kiszone i inne warzywa działają oczyszczająco, dostarczają składniki, które pozwalają przetrwać zimę w dobrej formie.

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Zupa ogórkowa - tradycyjne polskie danie

Polską zupę ogórkową przygotowuje się z ogórków kiszonych, ziemniaków, cebuli, mąki, kwaśnej śmietany oraz wody. To proste i sycące danie, które ma wiele wersji. Właściwie w każdym domu smakuje nieco inaczej.

Bez obaw możesz do niej dorzucić inne warzywa, w tym pomidory, marchew, pietruszkę czy seler. Podkręć smak koperkiem i oryginalnymi przyprawami.

Wiele osób do ogórkowej dodaje zasmażkę z mąki i kwaśnej śmietany, która nadaje zupie gęstą konsystencję oraz charakterystyczny kwaśny smak. Podaje się ją z boczkiem lub kiełbasą.

Twoja zupa może być jednak wegańska, wegetariańska czy na bazie tradycyjnego króla zup - rosołu. Jej kluczowym składnikiem są przecież ogórki, a to, ile będzie miała kalorii i jak lekko poczujesz się na żołądku po jej spożyciu, to już twój wybór.

Zupa ogórkowa - właściwości prozdrowotne

Po talerzu takiej zupy twoja skóra będzie piękna i gładka, a ciało zdrowsze i silniejsze? Może bez przesady, ale z pewnością dostarczysz organizmowi sporo cennych witamin, minerałów i innych cennych składników.

Ogórkowa to moc błonnika, a ten pomaga w regulacji trawienia oraz w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.

Fakt, proces gotowania sprawia, że witamina C ucieka, ale w tej zupie zostanie jej jeszcze całkiem sporo. Wspomożesz układ odpornościowy i nadasz cerze blasku.

Witaminy z grupy B to z kolei wsparcie dla układu nerwowego i mięśni, ale też włosów i paznokci. One również czekają w ogórkowej.

Potas i magnez to kolejne cenne składniki pysznej zupy. Potrzebuje ich układ krążenia i układ nerwowy.

Zimą pokochasz ogórkową

W zasadzie każda zupa jest zdrowa. Nasyci, rozgrzeje, nawodni, złagodzi objawy przeziębienia, wspomoże serce, nawet usprawni przemianę materii.

Gotowanie, chociaż pozbawia danie części cennych składników odżywczych, należy do najlepszych metod obróbki termicznej. Woda neutralizuje wiele szkodliwych substancji. W gorącej wodzie białko się ścina, skrobia pęcznieje, a to sprawia, że łatwiej nam przyswajać składniki odżywcze. Wprawdzie gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektórych produktów, ale to nie oznacza zaraz problemów. Uwolniona szybko glukoza dla zdrowego człowieka to cenne paliwo.

Zupa ogórkowa jest szczególnie ceniona za działanie przeciwzapalne i oczyszczające.

Zupa ogórkowa - co z tymi kaloriami?

Kaloryczność zupy ogórkowej zależy od konkretnej receptury i proporcji składników użytych do jej przygotowania. Średnio ma około 60-80 kcal na 100 gramów. Zwykła kajzerka z serem i szynką ma kalorii ponad 200. Jedz zupy, będzie zdrowiej.