Zrób dobrze swoim oczom, odporności i sercu. Możesz mieć lek na parapecie przez cały rok

2024-04-22 13:00

To naprawdę ostry zawodnik i wiele zmienia: w wartości odżywczej dania oraz jego smaku. Kiedyś obowiązkowy element każdej wytrawnej kanapki i mdłej potrawy, dziś niesłusznie trochę zapomniany. Znajdziesz go w wielu gotowcach śniadaniowych, ale warto dorzucić świeży. Nie tylko wiosną.

Zrób dobrze swoim oczom, odporności i sercu. Możesz mieć lek na parapecie przez cały rok
Autor: GettyImages

Witamina A, C, witaminy z grupy B, flawonoidy, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz związki siarkowe - to główne skarby niepozornego szczypiorku. Właśnie przeciwzapalnym związkom siarkowym zawdzięcza on swój charakterystyczny, nieco piekący smak, który czasem odstrasza, bo zapewnia też niezbyt miły utrzymujący się zapach z ust.

Można się go szybko pozbyć, a zyski dla zdrowia zostają.

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Dlaczego warto jeść szczypiorek

Z jednej strony ma niezwykłe, przeciwoksydacyjne zalety warzyw zielonych, z drugiej: stanowi bezcenne wsparcie odporności, jak warzywa białe, do których należy czosnek, cebula czy por.

Liście szczypiorku stanowią żywność o niskiej kaloryczności. 100 g to zaledwie 35 kcal. Obecne w nim składniki sprawiają, że warto go stosować w zapobieganiu i wspomagająco przy leczeniu wielu poważnych chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, a nawet nowotwory i choroby demencyjne.

Dzięki zawartości witaminy A chroni cię przed tzw. kurzą ślepotą i generalnie wpływa ochronnie na wzrok.

Jako warzywo niskokaloryczne, szczypiorek świetnie sprawdza się także w diecie odchudzającej, zapobiegając niedoborom ważnych substancji odżywczych.

Szczypiorek odznacza się całkiem sporą ilością białka w porównaniu do wielu innych warzyw, a jego zawartość wynosi 4 g na 100 g produktu.

Szczypior czy szczypiorek

Rozmiar ma znaczenie, chociaż głównie wizualne. Chociaż cienki i gruby szczypiorek nie są odmianami tej samej rośliny, oba wykorzystuj w kuchni do woli, wedle uznania i preferencji.

Cienki szczypiorek to liście rośliny, która oficjalnie nazywa się czosnek szczypiorek, a zwykle mówimy na nią po prostu szczypiorek. Gruby szczypiorek lub szczypior – to liście cebuli, a najczęściej jej dwóch gatunków: cebuli zwyczajnej lub cebuli siedmiolatki, czyli czosnku dętego. 

Obie rośliny mają podobne właściwości i możesz wyhodować je na własnym parapecie czy balkonie.

Jak pozbyć się zapachu i posmaku szczypiorku w ustach

Jest naprawdę wiele popularnych sposobów na neutralizację nieświeżego zapachu z ust. Niewątpliwie warto zacząć od umycia zębów, zastosowania płynu antybakteryjnego do jamy ustnej czy bezcukrowej gumy, ale czasem to za mało, bo lotne związki nie gromadzą się często w jamie ustnej, a unoszą z trzewi.

Znakomicie działa natka pietruszki. Sama przy okazji jest bardzo zdrowa, więc się nawet nie wahaj.

Nie masz jej akurat pod ręką? Pomóc może też jabłko, marchewka, cynamon, herbata zielona i miętowa, goździki i jogurt naturalny. Wiele źródeł poleca też rozgryzanie ziaren kawy, ale chyba to nie najlepszy pomysł dla zębów. Może lepiej wypij małą czarną. To też samo zdrowie.