Maraton - jak się przygotować do maratonu? Pierwszy maraton - przygotowanie krok po kroku
Przygotowania do maratonu należy rozpocząć już 6 miesięcy przed znalezieniem się na linii startowej, ponieważ bieg długodystansowy wymaga od nas nie lada sprawności fizycznej i silnej woli. Jednak, aby dobiec do mety, potrzebne są nie tylko samodyscyplina i dobra kondycja. Sprawdź, czego potrzebuje profesjonalny biegacz i jak przygotować się maratonu.
Spis treści
- Krok 1 - zapisz się na maraton
- Krok 2 - trenuj regularnie
- Krok 3 - przejdź na dietę biegacza
- Krok 4 - kup odpowiednie buty
- Krok 5 - przygotuj skórę i oczy do biegu
- Krok 6 - zainwestuj w przewiewne ubranie
- Krok 7 - odpocznij na tydzień przed maratonem
Jak wyglądają przygotowania do maratonu krok po kroku? Przebiegnięcie maratonu poprzedza długa i żmudna droga często wieloletnich przygotowań. Bo też i maraton to niecodzienne i ekstremalne wyzwanie dla naszego organizmu.
Krok 1 - zapisz się na maraton
Aby wziąć udział w maratonie, należy odpowiednio wcześniej się na niego zapisać. Pamiętaj, że polskie miasta dysponują tylko ok. 8000 numerami startowymi. Musisz też wiedzieć, że udział w maratonie w Polsce jest płatny - opłata rejestracyjna wynosi od około 100 do 200 zł. Wyjątek stanowią zawodnicy powyżej 60. roku życia, którzy mogą wystartować za darmo.
Krok 2 - trenuj regularnie
6 miesięcy przed rozpoczęciem maratonu rozpocznij regularne ćwiczenia, których ideą przewodnią będzie powolne zwiększanie dystansu i szybkości biegu. Długodystansowe biegi pozwalają nam:
- przygotować organizmu do wzmożonego i wielogodzinnego wysiłku,
- określić nasze predyspozycje i umiejętności fizyczne,
- znaleźć najlepszą dla nas technikę biegania.
Czytaj też: Maraton - zasady treningu do maratonu. Jak trenować przed maratonem?Jak przebiec maraton - praktyczne porady
Krok 3 - przejdź na dietę biegacza
Właściwa dieta jest dla biegacza tym, czym wysokooktanowe paliwo dla samochodu. Dlatego jadłospis przyszłego maratończyka powinien być bogaty przede wszystkim w węglowodany złożone. Biegacze powinni unikać produktów wzdymających, tłustych i ciężkostrawnych.
Czytaj więcej: Dieta maratończyka: co powinien jeść biegacz
Krok 4 - kup odpowiednie buty
Zainwestuj w bardzo dobrą parę butów do biegania. Najlepiej udać się do sklepu z butami na koniec dnia, kiedy nasze nogi są zmęczone i nieco obrzęknięte. Nowe buty należy koniecznie przetestować, np. podczas joggingu w parku. Masz już sprawdzone buty do biegania? Pamiętaj, że zużywają się one tak samo jak amortyzatory w samochodzie i nie należy ich nosić po przebiegnięciu ok. 400-500 km. Zużyte buty mogą powodować otarcia i rany.
Czytaj: Jak dobrać buty do biegania? Poradnik w 4 krokach
Krok 5 - przygotuj skórę i oczy do biegu
Podczas maratonu nasza skóra może być poddana szkodliwym działaniom promieni słonecznych, dlatego przed wielogodzinnym biegiem zaaplikuj na skórę krem z filtrem ochronnym 50 SPF. Zainwestuj także w okulary przeciwsłoneczne, także z odpowiednim filtrem UV.
Krok 6 - zainwestuj w przewiewne ubranie
Podczas maratonu nasze ciało ulega przegrzaniu. W związku z tym potrzebny nam będzie strój z materiału termoaktywnego, który odprowadzi wilgoć. Pamiętaj, że bielizna termoaktywna powinna być obcisła - wtedy pot jest transportowany na zewnątrz. Niewskazana jest bawełna, która wchłania pot i sprawia, że nasze ciało się ochładza. W takiej sytuacji łatwiej o przeziębienie.
Czytaj też: Strój do biegania – jak tanim kosztem dobrać odzież biegową?
Krok 7 - odpocznij na tydzień przed maratonem
Pamiętaj, aby tydzień przed startem solidnie wypocząć i nie przejadać się. Unikaj nieznanych restauracji, ryb, tłustych produktów i pikantnych przypraw. Na wszelki wypadek nie próbuj nowych potraw.
Czytaj też:Regeneracja po maratonie: dieta, masaż lodem, kąpiel w solanceDepresja biegacza (post-marathon blues), czyli dół po przebiegnięciu maratonuŚciana, czyli kryzys w czasie maratonu - czym jest i jak go pokonać?
Polecany artykuł: