Serce jest najbardziej wydajną pompą, jaką znamy. Niestety każdego roku miliony ludzi umierają z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Według raportu WHO Global Health Estimates od ponad dwóch dekad stanowią one główną przyczynę zgonów na świecie, w Europie oraz w Polsce. Do typowych czynników ryzyka zalicza się m.in. nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, palenie papierosów czy brak aktywności fizycznej.
Eksperci regularnie apelują, by ze szczególną uważnością dbać o najważniejszy organ w naszym ciele. Ryzyko kłopotów z sercem można zmniejszyć z pomocą stosowania kilku całkiem prostych zasad. Jedną z metod jest zmodyfikowanie kilku dotychczasowych nawyków żywieniowych i udoskonalenie menu.
Te produkty warto jeść, by serce było zdrowe
- Istnieje wiele produktów spożywczych, które dbają o kondycję naszego serca. Najlepsze są jednak rośliny strączkowe, soja oraz nasiona i orzechy – powiedziała Sharon Palmer, certyfikowana dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i autorka książki "The Plant-Powered Diet and Plant-Powered for Life".
Jak wyjaśniła w rozmowie dla portalu Healthline, rośliny strączkowe i produkty sojowe obfitują w błonnik, który może pomóc zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL, stężenie glukozy we krwi oraz zniwelować stany zapalne. – Ponadto pokarmy, które zawierają dużo błonnika, mają również korzystny wpływ na stan mikrobioty jelitowej, a co za tym idzie, na zdrowie serca – dodała.
Orzechów i nasion nie może zabraknąć w menu
W trosce o serca warto wprowadzić do diety orzechy i nasiona ze względu zawartość błonnika i związków fitochemicznych. Jak wyjaśniła Palmer, mają w swoim składzie niezwykle cenne dla układu sercowo-naczyniowego nienasycone kwasy tłuszczowe. Poprawiają one nie tylko funkcjonowanie komórek śródbłonka, ale także wspierają dobry cholesterol (HDL), ograniczają działanie złego (LDL) i obniżają ilość białka CRP.
Rośliny strączkowe, soja oraz orzechy i nasiona są to produkty pochodzenia roślinnego. Zawierają składniki odżywcze, które dbają o dobrą kondycję serca. Warto zatem wprowadzić je do codziennego jadłospisu.