Absolutnie nie jedz tego na śniadanie. To najgorszy wybór z możliwych
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać o smaczny i odżywczy posiłek, który zapewni organizmowi solidną dawkę energii. Niestety, nie zawsze nasze wybory żywieniowe są zdrowe i sięgamy po żywność wysokoprzetworzoną. Ekspert wskazuje najgorszy składnik porannej uczty.
Nie serwuj tego na śniadanie. Badacze ostrzegają
Na śniadanie lubimy zaserwować sobie chrupiące tosty z ciągnącym się serem. Są smaczne, ale za to fatalne dla zdrowia, gorsze niż wdychanie spalin samochodowych. Ten składnik śniadania wzięli pod lupę amerykańscy naukowcy z Uniwersytety Austin w Teksasie. Nie mają zbyt dobrych wieści dla miłośników tego przysmaku. Nawet sugerują, by czym prędzej pozbyć się tostera z kuchni. Dlaczego?
Badacze dowiedli, że przypiekanie chleba na kolor złoty wytwarza wiele groźnych substancji dla zdrowia, co oznacza, że stężenie drobnych cząsteczek stałych w powietrzu wzrasta do 300-400 mikogramów na metr sześcienny. To zdecydowanie przewyższa zalecaną ilość przez Światową Organizacją Zdrowia, która wynosi 25 mikrogramów.
Według ustaleń naukowców jedzenie mocno przypieczonego chleba dostarcza do organizmu więcej substancji toksycznych, niż stanie przy ruchliwej drodze i głębokie zaciąganie się spalinami.
Dietetyk zaleca: wyrzuć tosty z talerza
Przed spożyciem chrupiących tostów ostrzega również Daniel Herman, brytyjski ekspert ds. żywienia i założyciel firmy Bio-Synergy. Wyjaśnił w rozmowie z portalem express.co.uk, że stanowią one najbardziej niezdrowy element pierwszego posiłku dnia.
- Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek, a pełne śniadanie angielskie to prawdziwa uczta, jednak ma pewne wady. Pozycją, którą śmiało można pominąć, jest smażony chleb - stwierdził dietetyk.
Zarówno podsmażenie, jak i podpieczenie chleba nadaje mu nie tylko apetyczny wygląd, ale także przyjemnej chrupkości. Ta forma przyrządzenia przysmaku pozbawia go wartości odżywczych, a posmarowanie go warstwą masła przeradza w prawdziwą bombę kaloryczną sprzyjającej przybieraniu na wadze.
Zdrowy zamiennik tostów - postaw na ten składnik
Ekspert zaleca, by tosty pożegnać z codziennego jadłospisu. - Smażenie chleba na maśle dodaje tej potrawie sporą ilość tłuszczów nasyconych, co może skutkować zwiększonym ryzykiem chorób serca i wysokim poziomem cholesterolu - podkreślił Herman. Dodał, że taki przyrządzony śniadaniowy „rarytas” zawiera niewiele składników odżywczych w porównaniu do chleba pełnoziarnistego oraz innych zdrowszych alternatyw. Nie znajdziemy w nim witamin, minerałów i błonnika, które są niezbędne dla poprawy zdrowia.
Dietetyk podkreślił, że spożywanie smażonych produkty, w tym także pieczywa, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, udaru mózgu i innych przewlekłych schorzeń. Smażenie chleba sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze kurczą się pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu.
Herman sugeruje, by tosty wyeliminować z diety i zastąpić je chlebem pełnoziarnistym niepoddanym obróbce cieplnej. Znajduje się w nim o wiele więcej błonnika i składników odżywczych niż w białym chlebie. Świetnie komponuje się z awokado, które uchodzi za źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, licznych witamin i minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.