Chroni jelita i wzbogaca mikrobiom. Nie wyrzucaj tej części pomarańczy
Skórkę pomarańczy znamy jako dodatek do pączków, czy innych słodkości. Kiedy jednak kupujemy te owoce, najczęściej zjadamy sam miąższ. Najnowsze badania nigeryjskich naukowców opublikowane w grudniu 2024 roku wskazują, dlaczego pozbywanie się skórki pomarańczy to duży błąd.
Co jest w skórce pomarańczowej?
Wspomniane badania naukowe opublikowano na łamach Human Nutrition & Metabolism. Wyniki analiz wykazały, że w skórce pomarańczy znajduje się nie tylko dużo błonnika, ale także cenne polifenole.
Po pierwsze, wysoka zawartość pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika, wchłania wodę obecną w przewodzie pokarmowym, a to z kolei ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo tego rodzaju błonnik spowalnia trawienie, co pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i zachować uczucie sytości na dłużej. Autorzy badań dodają, że pektyny powiązano także z usprawnieniem procesu usuwania nadmiaru cholesterolu oraz obniżeniem ciśnienia krwi.
Zalet pektyn jest, jednak zacznie więcej. Otóż to właśnie tego typu błonnik wspiera mikrobiom w namnażaniu pożytecznych mikroorganizmów w jelitach. Chodzi o to, że kiedy dobre bakterie zaczynają fermentować błonnik obecny w skórce pomarańczy, to skład polifenoli zaczyna się zmieniać, tworząc bardziej użyteczną formę.
Skórka pomarańczy jak plaster dla jelit
Naukowcy wyjaśniają, że obecne w skórce flawonoidy mogą hamować rozrost bakterii, które są dla nas potencjalnie szkodliwe, a także stymulować wzrost korzystnej mikroflory. Natomiast flawanole wspierają proces wzmacniania bariery jelitowej, zapobiegając w ten sposób nadmiernej przepuszczalności jelit, co określamy mianem zespołu nieszczelnego jelita.
Z kolei polifenole, które także znajdują się w skórce owocu, wspierają takie bakterie jak np. Lactobacillus spp., uważane za jedne z najbardziej pomocnych rodzajów probiotyków. Autorzy badań wyjaśniają, że istnieje dwukierunkowa zależność pomiędzy polifenolami w skórce pomarańczy a mikrobiomem jelit.
Chodzi o to, że polifenole korzystają z modyfikacji mikrobiomu w celu poprawy wchłaniania, natomiast w ten sposób kształtuje się również sam mikrobiom. Jednym słowem, włączając do diety skórkę pomarańczową, możemy poprawić zdrowie jelit.
Nie wyrzucaj, tylko zachowaj. Naukowcy o skórkach pomarańczy
Niedawno naukowcy odkryli, że skórka pomarańczy zawiera nowy, bioaktywny związek zwany feruloiloputrescyną (FP). Jego spożycie może korzystnie wpływać na zdrowie naszego serca. Naukowcy z Uniwersytetu Florydy i Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych są podekscytowani tym odkryciem.
W badaniach, gdzie myszy były karmione ekstraktem ze skórki pomarańczy przez sześć tygodniu z rzędu, udało się zaobserwować zmniejszenie biomarkerów we krwi powiązanych ze stanami zapalnymi i chorobami układu krążenia. Nawet karmione dietą wysokotłuszczową, zwierzęta, które przyjmowały dzienną dawkę FP, przybrały mniej tłuszczu niż grupa kontrolna.
Fp jest metabolitem, który pierwotnie można było znaleźć w liściach i soku z grejpfruta. Teraz okazało się, że pojawia się on również w niektórych pomarańczach. Jednak nie wydaje się, by był on obecny w cytrynach, limonkach czy mandarynkach. Związek ten już od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Eksperci wciąż jednak nie wiedzą o nim za wiele.
Jest to nowe odkrycie, które podkreśla wcześniej nierozpoznany potencjał zdrowotny feruloilputrescyny w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
- powiedział naukowiec ds. żywności Yu Wang z Uniwersytetu Florydy
Dobroczynne działanie skórek pomarańczy. O tym dobrze wiedzieć
Pomarańcze należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Często wykorzystuje się je do soków, jednak skórka najczęściej ląduje w koszu. Jak donosi "Science Alert", każdego roku marnuje się około 32 milionów ton owocowego odpadu. Nie każdy zdaje sobie bowiem sprawę, że skórka pomarańczy jest nie tylko całkowicie jadalna, ale również dobra dla naszego zdrowia. Na Florydzie na przykład skórki pomarańczy są podawane bydłu.
Porównując skórkę pomarańczy do soczystej części owocu, to skórka zawiera imponujące stężenie limonenu (substancji chemicznej, która może mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe), witamin oraz przeciwutleniaczy. Ustalenie, które związki bioaktywne są najważniejsze dla ludzkiego zdrowia i dlaczego, będzie kluczowe, jeśli naukowcy chcą stworzyć jak najzdrowszy ekstrakt.
Dlatego też warto zwrócić szczególną uwagę na FP. Kiedy spożywany jest ten metabolit, wydaje się, że może on powstrzymywać niektóre specyficzne bakterie w jelitach przed tworzeniem produktu ubocznego zwanego trimetyloaminą (TMA) podczas rozkładania żywności. Wytwarzany jest przez bakterie jelitowe często biorące udział w trawieniu mięsa i diet wysokotłuszczowych oraz niskobiałkowych.
Kiedy związek ten przedostaje się do krwiobiegu przez jelita, trafia do wątroby i jest metabolizowany do tlenku trimetyloaminy (TMAO). Wiąże się on ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy typu 2. FP w skórkach pomarańczy może pomóc przeciwdziałać temu ryzyku.