Chroni przed cukrzycą i wzmacnia serce. Taką herbatę pili pierwsi osadnicy w Europie

2024-11-15 14:58

Herbata z liści ostrokrzewu yaupon jest częścią codziennej diety Ameryki Północnej od ponad tysiąca lat. Naukowcy wskazują, że tego rodzaju napar pili także pierwsi osadnicy w Europie. Zapomniana herbata była znana i ceniona, zanim na sklepowych półkach pojawił się oolong, czy Earl Grey.

Chroni przed cukrzycą i wzmacnia serce. Taką herbatę pili pierwsi osadnicy w Europie
Autor: Fot. Getty Images

Herbata yaupon zawiera kofeinę, a naukowcy wskazują, że sięganie po nią dodaje energii i botanicznie uznają ją jako roślinę spokrewnioną z yerba mate. W smaku zbliżona jest nieco do czarnej, ale i zielonej wersji herbaty.

Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

Herbata yaupon - historia warta poznania

Ostrokrzew yaupon to dziko rosnący krzew o owalnych, ciemnozielonych listkach. Był rośliną używaną głównie przez dawne społeczności czarnoskóre w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, ale także przez pierwszych osadników europejskich. Uznawano ją jako jedyną rodzimą roślinę zawierającą kofeinę. 

Z czasem jednak napływ różnorodnych herbat i kawy wyparł yaupon i wielu ludzi zapomniało o ostrokrzewie. Dziś powraca do łask i przykuwa uwagę naukowców.

Konsumpcja jest bardzo dobrze udokumentowana w literaturze archiwalnej Ameryki Północnej. W XIX wieku trochę o niej zapomniano. A w XX wieku to były tylko krzaki. Ale teraz, w XXI wieku, jest prawdziwe zainteresowanie

 - wyjaśniła dr Christine Folch, profesor nadzwyczajna antropologii kulturowej Bacca Foundation na Duke University w Durham w Karolinie Północnej.

Badaczka dodała, że na nowo można dostać tę herbatę, ponieważ kilka małych firm zajmuje się jej przetwarzaniem oraz sprzedażą. Niemniej na ten moment należy jej szukać w specjalistycznych sklepach oraz online. Naukowcy z American Heart Asociation wskazują, że ta tubylcza niegdyś roślina była stosowana jako środek pobudzający, leczniczy oraz napój ceremonialny.

Właściwości herbaty yaupon. “Jest pyszna”

Dr Stephen Talcott, profesor chemii żywności na Texas A&M University w College Station wskazał, że choć potrzebne są dokładne badania pod kątem właściwości herbaty yaupon to już teraz śmiało można stwierdzić, że jest pyszna.

Naukowiec dodaje jednak, że yaupon zawiera polifenole zwalczające stany zapalne. Poza tym tego rodzaju przeciwutleniacze mogą zredukować ryzyko chorób przewlekłych. Choć zdecydowanie wciąż jest zbyt mało badań na temat właściwości prozdrowotnych, to jedno z nich wskazuje, że w ostrokrzewie yaupon znajdują się takie substancje jak:

  • alkaloidy,
  • ksantyny,
  • kofeina,
  • teobromina,
  • kemferol,
  • kwercetynę.

Badacze są zdania, że picie herbaty yaupon działa przeciwzapalnie oraz chemoprewencyjnie w raku jelita grubego. Polifenole roślinne mogą także regulować zdolność odporności komórkowej i łagodzić uszkodzenia co ma znaczenie w przypadku chorób przewlekłych. Rola antyoksydantów w przeciwdziałaniu cukrzycy pełni bardzo istotną rolę, o czym przypomina Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. 

Z powodu stresu oksydacyjnego wzrasta poziom cukru we krwi. Stwierdzono jednak, że  przeciwutleniacze takie jak witamina E, karotenoidy, różne polifenole i flawonoidy działają antydiabetyczne. Z kolei badania naukowe potwierdzają, że flawonoidy takie jak kemferol, kwercetyna, pueraryna, czy luteolina działają kardioprotekcyjnie.