Dietetyk radzi: tak odchudzisz potrawy z grilla
Niektórzy inaugurację sezonu grillowego mają już za sobą, inni dopiero ją planują. "Narodowy sport Polaków" nie należy do najzdrowszych wyborów, jednak można wiele zrobić, by uniknąć nadmiaru ciężkostrawnych konsekwencji i ich wpływu na zdrowie. Oto rady dietetyka, które z pewnością w tym pomogą.
Przed rozpoczęciem grillowania, warto skupić się na samych przygotowaniach. Kluczowe w tym przypadku jest wyczyszczenie grilla. Zaschnięty tłuszcz jest źródłem substancji zwiększających ryzyko rozwoju nowotworów, dlatego zawsze należy o tym pamiętać. Dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz z Grupy LUX MED radzi, by nie umieszczać grillowanych potraw bezpośrednio nad ogniem, dlatego, że to sprzyja powstawaniu wspomnianych substancji kancerogennych, które są szkodliwe dla zdrowia.
- Dużo lepiej będzie użyć specjalnych tacek lub naczyń – mówi ekspertka i zwraca również uwagę na kolejną ważną wskazówkę, którą jest czas grillowania. - Nie przedłużajmy go, ponieważ potrawy staną się suche, ciężkostrawne i stracą swoje wartości odżywcze – tłumaczy dietetyk.
Wybierz dobrej jakości mięso
Najczęściej na grillu ląduje tłuste, czerwone mięso, zazwyczaj mocno przetworzone. Dietetyk radzi, by grilla nieco "odchudzić" poprzez zamianę na lepszej jakości, chudsze mięso, np. drób lub wołowinę. Z pewnością doceni to żołądek, a nadal danie będzie pyszne.
- Na grilla idealne są także ryby, o których często zapominamy, a są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych – zaznacza Janiszewska-Janowicz.
Przygotowuj domową marynatę
Warto samemu przygotować marynatę, a nie korzystać z gotowych opcji, pełnych cukru, soli i konserwantów. Dietetyk radzi, aby wykorzystać do tego celu oliwę z oliwek, czosnek, bazylię, zioła prowansalskie i słodką oraz ostrą paprykę. Potrawy nadal będą aromatyczne oraz smaczne, ale i lekkostrawne.
Nie zapominaj o napojach
Wysokoprocentowe napoje nie dość, że utrudniają trawienie i obciążają układ pokarmowy, to są źródłem cukrów prostych. Najlepiej wybrać wodę, np. w postaci lemoniady z cytryną lub pomarańczą i dodatkiem lodu. Świetnie sprawdzą się również świeżo wyciskane soki, które poza bogactwem składników mineralnych, są lepszym wyborem dla wątroby niż piwo lub inny alkohol.
Grillowane warzywa też są smaczne
Ta grupa produktów rzadko ląduje na grillach. A to błąd, bo grillowane warzywa takie jak bakłażan, papryka lub pieczarki, to nie tylko smaczne danie, ale zdecydowanie zdrowsze. - Świetnie sprawdzi się też tofu – radzi specjalistka.
Jeśli nie przepadasz za grillowanymi warzywami, może warto spróbować owoców z grilla? Dietetyk proponuje ananasa, brzoskwinię lub pomarańczę z dodatkiem miodu, orzechów i naturalnego jogurtu. To z pewnością zaspokoi chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, ale jeśli nie do końca przekonuje cię ta opcja, wybierz owocowe sałatki.
Pamiętaj o kolorach na talerzu
Ekspertka zwraca uwagę na to, by obok grillowanych mięs i warzyw, na stole nie zabrakło dodatków. W tym przypadku warto postawić na świeże, pełne witamin opcje takie jak sałaty, szpinak, pomidory, oliwki, ogórki, które można dodatkowo skropić oliwą.
Postaw na zdrowsze dodatki
Przy zakupie dodatków takich jak ketchup lub musztarda, warto sprawdzać składy. Z potrawami z grilla świetnie skomponuje się również chrzan. Ale gotowe sosy na bazie majonezu z pewnością nie należą do zdrowych wyborów.
- W zamian polecałabym własnoręczne przygotowanie sosu na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i ziół, a zamiast śmietanowych czy serowych dipów, warto wybrać np. pastę z awokado – poleca ekspertka.