Dla cukrzyków to najgorszy wybór! Oto chleb, który szkodzi zdrowiu

2025-01-29 14:38

Jeśli masz cukrzycę, odpowiedni wybór chleba ma ogromne znaczenie dla kontrolowania poziomu cukru we krwi. Nie wszystkie rodzaje pieczywa mają taki sam wpływ na zdrowie - niektóre mogą gwałtownie podnosić stężenie glukozy. Dowiedz się, który chleb jest najlepszy, a jaki powinien zostać wyeliminowany z twojej diety.

Dla cukrzyków to najgorszy wybór! Oto chleb, który szkodzi zdrowiu
Autor: Getty Images

Jak wybierać chleb przy cukrzycy?

Susan Weiner, współautorka książki "Diabetes: 365 Tips for Living Well", podkreśla znaczenie uważnego czytania etykiet żywieniowych na pakowanym pieczywie. Według niej kluczowe jest zwracanie uwagi na zawartość błonnika, idealny chleb powinien dostarczać co najmniej 3 g na kromkę, co wpływa na lepszą odpowiedź glikemiczną organizmu.

Staraj się wybierać chleb pełnoziarnisty ze składnikami, takimi jak owies, komosa ryżowa lub otręby. Mogą one zawierać dużą porcję błonnika, który poprawi odpowiedź glikemiczną

- mówiła autorka.

Planując posiłek, należy liczyć węglowodany i kalorie. Dwie kromki nie powinny dostarczać więcej niż 15 g węglowodanów i 200 kcal. Jeśli wartości te są wyższe, lepiej ograniczyć się do jednej kromki i uzupełnić posiłek warzywami, by był sycący i mniej kaloryczny.

Maria Rodriguez z Mount Sinai Diabetes Alliance w Nowym Jorku zaleca, aby na etykiecie sprawdzać, czy pierwszy składnik jest "pełnoziarnisty". Tylko w ten sposób można mieć pewność, że produkt faktycznie jest wartościowy.

Alternatywą mogą być chleby na bazie orkiszu, siemienia lnianego, nasion chia czy mąki migdałowej, bogate w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze. Ważne jednak, by kontrolować ich kaloryczność.

Wybierając chleb, warto rozważyć:

  • pełnoziarniste wrapy i tortille - mają niższą zawartość węglowodanów i wyższą błonnika niż zwykły chleb,
  • chleb z kiełkami - zawiera pełne ziarna, co zapewnia niższy indeks glikemiczny,
  • pumpernikiel - wykonany z mąki żytniej, ważne, by unikać wersji z melasą, która podnosi poziom cukru.
Co się zmieniło w leczeniu cukrzycy? O największych przełomach opowiada prof. dr hab. n. med. Edward Franek, diabetolog, endokrynolog
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Jaki chleb jest najgorszy dla cukrzyków?

Z kolei pieczywo, którego należy unikać, to produkty zawierające rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka. Jej przetwarzanie pozbawia ziarna błonnika, witamin i minerałów, co skutkuje wyższym indeksem glikemicznym, zgodnie z American Diabetes Association.

Producenci często dodają witaminy i minerały, by zrekompensować utracone składniki, ale nie podnosi to poziomu błonnika. Dlatego warto sprawdzać etykiety i unikać chleba z "wzbogaconą mąką pszenną".

Inne produkty niewarte kupowania to chleby zawierające substancje słodzące, takie jak cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, dekstroza czy melasa. Należy uważać również na pieczywo z rodzynkami lub suszonymi owocami.

Osoby z cukrzycą powinny zatem unikać:

  • białego chleba i pieczywa z rafinowanej mąki,
  • etykiet z hasłami "wieloziarnisty", które mogą wprowadzać w błąd,
  • jedzenia samego chleba bez dodatku białka, ponieważ powoduje szybki wzrost poziomu cukru,
  • jedzenia chleba bez dodatku warzyw.

Wybór odpowiedniego chleba może mieć istotny wpływ na kontrolę cukrzycy. Czytanie etykiet i świadome podejmowanie decyzji to klucz do zdrowej diety.